RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

UK: BBC past plannen inperking lokale radio aan

De BBC heeft een alternatief bedacht voor de bezuinigingen bij haar negendertig lokale radiostations. Hierdoor zal er minder bespaard worden in het aantal aparte uitzendingen. Tegelijk zouden meer specifieke programma’s voor doelgroepen- en gemeenschappen geïntroduceerd worden.

Vorig jaar maakte de Britse publieke omroep bekend om vooral in de middag, avond en het weekend het aantal lokale uitzendingen drastisch te verminderden. De plannen kregen veel kritiek, onder meer van de National Union of Journalists (NUJ). Alle ideeën gingen daarop terug naar de tekentafel en zijn nu deels aangepast.

Er wordt minder weggesneden

Ongewijzigd blijft het doordeweekse blok tussen 06:00 en 14:00 uur. De eigen lokale programma’s blijven behouden. In het oorspronkelijke plan was het de bedoeling om dit aantal terug te brengen van negendertig naar achttien. Daarbij zouden vooral kleinere stations programma’s moeten delen met nabij gelegen BBC-stations. In de aangepaste versie wordt het aantal nu teruggebracht naar twintig.

In het zuiden behoudt BBC Radio Solent een eigen middagshow. Dat blok zal niet worden overgenomen van BBC Radio Berkshire en BBC Radio Oxford. In het westen krijgen BBC Radio Bristol en BBC Radio Somerset een gezamenlijke middagshow, net zoals BBC Radio Gloucestershire en BBC Radio Wiltshire. In de oorspronkelijke plannen zouden de vier stations dezelfde middagshow gaan uitzenden.

De BBC wil het aantal lokale programma’s op zaterdag en zondag, tussen 10:00 en 14:00 uur, nog maar terugbrengen naar achttien in plaats van twaalf. Ook worden enkele stations overgeheveld naar een ander cluster. In het weekend komt er voor de overige uren een landelijke uitzending, net als op werkdagen na 22:00 uur. Tussen 18:00 en 22:00 uur blijft men bij het voornemen om met tien regionale uitzendingen te komen, alsmede met diverse lokale sportprogramma’s. De overige plannen voor het weekend en de doordeweekse avonden blijven vooralsnog ongewijzigd. 

Doelgroepen en specifieke programma’s

Ook zijn er ideeën om het aantal specialistische en doelgroepenprogramma’s uit te breiden. Momenteel zijn die vooral op zondagavond te beluisteren, maar het is de bedoeling dat die uitzendingen in de toekomst op de maandag- en vrijdagavond te horen zullen zijn. Ook wordt het aantal lokale stations met deze zogenaamde ‘community shows’ uitgebreid van 20 naar 33.

Komen er acties?

Ondanks het aangepaste bezuinigingsplan is de NUJ niet blij. “De NUJ is van mening dat lokale radio, één van de juwelen in de kroon van de BBC is en dat alle 39 stations in hun huidige vorm moeten blijven en naar behoren moeten worden gefinancierd. Als je gaat delen met andere zenders dan is de lokale radio niet meer lokaal.”

Momenteel mogen de medewerkers van de BBC die lid zijn van de NUJ stemmen of zij al dan niet akkoord gaan met de plannen. Indien de meerderheid tegen stemt volgen er mogelijk acties. Door de bezuinigingen verdwijnen er ongeveer 48 banen bij de lokale radiotak. Verwacht wordt dat dit aantal door een vrijwillige vertrekregeling gehaald kan worden. (RadioWereld.nl)

Heynen

Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx