RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
Heynen

UK: Absolute Radio zet alle AM-zenders uit

Bauer’s Absolute Radio stopt op 23 januari met het nationaal uitzenden via de Britse middengolf. Alle AM-frequenties voor het station in het hele land worden uitgeschakeld, waaronder dus ook de in ons land nog steeds goed beluisterbare 1215 kHz.

Absolute Radio werd 30 jaar geleden, in 1993, exclusief gelanceerd op AM, toen nog als Virgin Radio. De sterkste frequentie was de 1215 kHz, maar er waren ook relaiszenders op onder meer 1197, 1233, 1242 en 1260 kHz. Sommige hiervan werden in de afgelopen jaren uitgeschakeld, zoals Devon , Merseyside en Tayside.

In het Verenigd Koninkrijk vindt nog slechts twee procent van alle radiobeluistering momenteel plaats via AM, maar toch is dit einde een historische mijlpaal. In het VK werd nationale commerciële radio mogelijk nadat de Broadcasting Act van 1990 de lancering van ‘onafhankelijke nationale radiostations’ toestond. Er werden drie licenties verleend: één moest een ‘niet-pop’-station zijn en één moest een voornamelijk op spraak gebaseerd station zijn. De derde en resterende licentie stond open voor iedereen. Classic FM werd in dat jaar als eerste gelanceerd, gevolgd door Virgin Radio in 1993 en Talk Radio in 1995.

De naam Virgin Radio – die in licentie was – werd in 2008 gewijzigd naar Absolute Radio, omdat de rechten op de naam Virgin Radio toen waren verkocht aan de mediagroep The Times of India. Het huidige Britse Virgin Radio, dat in 2016 via DAB werd gelanceerd via de mediagroep van Rupert Murdoch staat daar dus los van.

Het stopzetten van de AM maakt van Absolute Radio een exclusief digitale dienst, die nationaal uitzendt op DAB en online. Vorig jaar verloor het station binnen Bauer ook zijn FM-frequentie in Londen ten gunste van het steeds groter wordende Greatest Hits Radio-netwerk.

De 1215 kHz – of 247 meter – werd eerder gebruikt door BBC Radio 1 toen het werd gelanceerd, en later door BBC Radio 3. Vóór 1967 werd het gebruikt door het BBC Light Program.

Bauer kondigt ook aan dat AM-licenties voor Greatest Hits Radio in Staffordshire en Cheshire, Bradford & Huddersfield en Teesside eveneens worden uitgeschakeld. GHR is beschikbaar op FM in West Yorkshire en zal binnenkort beschikbaar zijn op FM in Staffordshire en Cheshire.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marcel Strücker
Marcel Strücker
5 januari 2023 - 22:31 22:31

Het zou weleens kunnen dat door het verdwijnen van de ‘grootverbruikers’ de middengolf voor luisteramateurs een stuk interessanter wordt.

Marc
Marc
5 januari 2023 - 16:56 16:56

2% luisteraars, 35% zenderkosten.

jaques
jaques
5 januari 2023 - 14:16 14:16

Gelukkig hebben we nog Caroline op de 648kHz

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx