fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Vilvoorde wil nieuw VRT-gebouw binnenhalen

Stadsbestuur stelt CAT-site voor als nieuwe huisvesting publieke omroep

Op 4 november werd bekend gemaakt dat de VRT met onmiddellijke ingang de samenwerking stop zette met de tijdelijke vereniging van architecten en ingenieurs voor haar nieuwe gebouw. De directie liet ook weten dat er zal worden gekozen voor een nieuw ontwerp.

Stad Vilvoorde stelde zich in 2012 al kandidaat met vier strategische locaties voor de zoektocht van de VRT naar een eventuele nieuwe vestiging. Nu de publieke genoodzaakt is een nieuwe procedure op te starten voor een nieuw ontwerp, wil stad Vilvoorde de kans grijpen opnieuw de kandidatuur in te dienen indien de VRT een eventuele herlokalisatie zou overwegen.

‘Dit zijn onze troeven’

Volgens een persbericht dat de stad verspreidde is Vilvoorde omwille van haar ligging, bereikbaarheid en de dynamiek van de talrijke aanwezige mediabedrijven (zo goed als alle Vlaamse audiovisuele spelers zijn gevestigd op haar grondgebied, net als heel wat facilitaire bedrijven), de ideaal voor een herverstaging van de VRT.

Door de bijzondere clustering van mediabedrijven werd Vilvoorde door de Vlaamse overheid opgenomen in een driejarig economisch project met het oog op het versterken van deze Vlaamse economische sector. Daarnaast is de stad ook multimodaal bereikbaar: rechtstreeks toegang tot het (inter)nationale wegennet van E19 en R0, aanwezigheid van een IR-station op de belangrijke noord-zuid as, de nabijheid nationale luchthaven en de centrale ligging in het provinciale fietsGEN.

Vooral de CAT-site – een vijftig hectare groot gebied naast het treinstation – is een bijzonder strategische locatie. De herontwikkeling van dit voormalig Renault-terrein maakt deel uit van het door Vlaanderen erkend en ondersteund Strategisch Project Vilvoorde-Machelen. Samen met alle aanwezige partners (eigenaars, NMBS, De Lijn, stad Vilvoorde en gemeente Machelen, provincie Vlaams Brabant, POM Vlaams Brabant en de Vlaamse overheid) wordt de komende weken de laatste hand gelegd aan een masterplan voor de site. Met de directe nabijheid van Videohouse en Lites lijkt deze zone uiterst geschikt voor een snelle uitbouw van de nieuwe VRT-infrastructuur.

Het stadsbestuur nam dan ook contact op met de voorzitter van de VRT en Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle. Burgemeester Hans Bonte: “Na 22 jaar leegstand na de sluiting van Renault zullen we nog voor het einde van dit jaar een aantal fundamentele keuzes moeten maken over de invulling van dit gebied. Vilvoorde heeft bewezen oude vervuilde grond succesvol te kunnen omvormen naar kwaliteitsvolle nieuwe zones met voldoende ruimte en opportuniteiten voor duurzaamheid, wonen en werken. De CAT-site is een ideale plaats om de VRT niet alleen meer ruimte te bieden, maar eveneens de nodige kansen tot versterking door die clustering van media- en facilitaire bedrijven.”

° Foto bovenaan: Het VRT-gebouw dat werd ontworpen door de architectenbureaus Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke en gepland was op huidige Reyerssite ontworpen, dat er nu niét komt. 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2008: Heisa over Vlaamse quota op de radio

De aankondiging gisteren van Minister van Media Geert Bourgeois dat hij in de volgende beheersovereenkomst Lees verder

Het radiodagboek van 4 juli – 186 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 537: CIM, fietsverkeer, TROS FM en Jelle

Radio gaf meer dan ooit de nodige zuurstof en ontspanningPartners gezocht voor radioverkeersbulletin voor fietsersMet Lees verder

VUB hield zelfpromotie mediagroepen tegen het licht

Sinds de synergie van Medialaan en de Persgroep tot DPG Media worden de eigen merken Lees verder

VRT-radio moet voortrekker worden in overgang naar DAB+

Vlaams Parlement keurde resolutie nieuwe beheersovereenkomst VRT goed De VRT en de Vlaamse regering moeten Lees verder

2005: Bourgeois laakt ’almacht’ VRT-baas

Minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) wil de commerciële praktijken van de openbare omroep begrenzen Lees verder

Het radiodagboek van 1 juli – 183 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 534: Xavier, Eregalerij en Leen

Xavier krijgt hulp van petekind in de televisie-keuken van VIERHet is nog even wachten, maar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in vrt
Het radiodagboek van 12 november – 315 (audio)

2010: ‘Volt’ wint in Londen prijs voor reclametest

Blad 322: Het Archief, de VRM en Klara (video)

2007: Evy Gruyaert helpt Donna restylen (video)

Het radiodagboek van 9 november – 312 (audio)

Blad 321: Radio 1, Media Landscape, Joe

Sluiten