RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Vilvoorde wil nieuw VRT-gebouw binnenhalen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Stadsbestuur stelt CAT-site voor als nieuwe huisvesting publieke omroep

Op 4 november werd bekend gemaakt dat de VRT met onmiddellijke ingang de samenwerking stop zette met de tijdelijke vereniging van architecten en ingenieurs voor haar nieuwe gebouw. De directie liet ook weten dat er zal worden gekozen voor een nieuw ontwerp.

Stad Vilvoorde stelde zich in 2012 al kandidaat met vier strategische locaties voor de zoektocht van de VRT naar een eventuele nieuwe vestiging. Nu de publieke genoodzaakt is een nieuwe procedure op te starten voor een nieuw ontwerp, wil stad Vilvoorde de kans grijpen opnieuw de kandidatuur in te dienen indien de VRT een eventuele herlokalisatie zou overwegen.

‘Dit zijn onze troeven’

Volgens een persbericht dat de stad verspreidde is Vilvoorde omwille van haar ligging, bereikbaarheid en de dynamiek van de talrijke aanwezige mediabedrijven (zo goed als alle Vlaamse audiovisuele spelers zijn gevestigd op haar grondgebied, net als heel wat facilitaire bedrijven), de ideaal voor een herverstaging van de VRT.

Door de bijzondere clustering van mediabedrijven werd Vilvoorde door de Vlaamse overheid opgenomen in een driejarig economisch project met het oog op het versterken van deze Vlaamse economische sector. Daarnaast is de stad ook multimodaal bereikbaar: rechtstreeks toegang tot het (inter)nationale wegennet van E19 en R0, aanwezigheid van een IR-station op de belangrijke noord-zuid as, de nabijheid nationale luchthaven en de centrale ligging in het provinciale fietsGEN.

Vooral de CAT-site – een vijftig hectare groot gebied naast het treinstation – is een bijzonder strategische locatie. De herontwikkeling van dit voormalig Renault-terrein maakt deel uit van het door Vlaanderen erkend en ondersteund Strategisch Project Vilvoorde-Machelen. Samen met alle aanwezige partners (eigenaars, NMBS, De Lijn, stad Vilvoorde en gemeente Machelen, provincie Vlaams Brabant, POM Vlaams Brabant en de Vlaamse overheid) wordt de komende weken de laatste hand gelegd aan een masterplan voor de site. Met de directe nabijheid van Videohouse en Lites lijkt deze zone uiterst geschikt voor een snelle uitbouw van de nieuwe VRT-infrastructuur.

Het stadsbestuur nam dan ook contact op met de voorzitter van de VRT en Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle. Burgemeester Hans Bonte: “Na 22 jaar leegstand na de sluiting van Renault zullen we nog voor het einde van dit jaar een aantal fundamentele keuzes moeten maken over de invulling van dit gebied. Vilvoorde heeft bewezen oude vervuilde grond succesvol te kunnen omvormen naar kwaliteitsvolle nieuwe zones met voldoende ruimte en opportuniteiten voor duurzaamheid, wonen en werken. De CAT-site is een ideale plaats om de VRT niet alleen meer ruimte te bieden, maar eveneens de nodige kansen tot versterking door die clustering van media- en facilitaire bedrijven.”

° Foto bovenaan: Het VRT-gebouw dat werd ontworpen door de architectenbureaus Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke en gepland was op huidige Reyerssite ontworpen, dat er nu niét komt. 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1522: Deutsche Welle, RadioShack, (VRT) Radio 2 (video)

• Deutsche Welle in het Russisch via de Litouwse middengolf • RadioShack ‘herleeft’ als cryptomunt Lees verder

Zomerhit 2022: de 20 genomineerden

Geen tien, zoals in de vorige edities, maar twintig dus. De stembussen zijn open.

Blad 1520: Radio 2, Radio Media, MNM (foto’s)

• Onverwachte make-over voor Radio 2 • Radio Media kapt ermee • MNM-optrekje in Blankenberge: Lees verder

MNM en Jos aan de Costa Del Blankenberge

Onze laagvliegende kustreporter Jos Gurdebeke ging gisteren reeds - in avant-première - langs. Met z’n Lees verder

Blad 1516: Koen Fillet, Qmusic, DAB+ in Frankrijk

• Koen Fillet krijgt een minder dwingend plekje bij Radio 1 • Aftellen naar opening Lees verder

Radio 1, waar geen enkel programma nog waardig oud mag worden

Bij Radio 1 krijgen programma's nooit meer de kans om écht iconisch te worden. En Lees verder

Radio 1: Het doek valt over ‘Interne Keuken’

Er komt geen dertiende seizoen meer, zo kondigden Sven Speybrouck en Koen Fillet zaterdag zelf Lees verder

MNM Blokhut gesloten, Summer Squad van start

De jonge reporters Laurins, Anneleen, Ivo, Anushka en Hariette willen weten hoe jij je zomer Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx