fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Vilvoorde wil nieuw VRT-gebouw binnenhalen

Stadsbestuur stelt CAT-site voor als nieuwe huisvesting publieke omroep

Op 4 november werd bekend gemaakt dat de VRT met onmiddellijke ingang de samenwerking stop zette met de tijdelijke vereniging van architecten en ingenieurs voor haar nieuwe gebouw. De directie liet ook weten dat er zal worden gekozen voor een nieuw ontwerp.

Stad Vilvoorde stelde zich in 2012 al kandidaat met vier strategische locaties voor de zoektocht van de VRT naar een eventuele nieuwe vestiging. Nu de publieke genoodzaakt is een nieuwe procedure op te starten voor een nieuw ontwerp, wil stad Vilvoorde de kans grijpen opnieuw de kandidatuur in te dienen indien de VRT een eventuele herlokalisatie zou overwegen.

‘Dit zijn onze troeven’

Volgens een persbericht dat de stad verspreidde is Vilvoorde omwille van haar ligging, bereikbaarheid en de dynamiek van de talrijke aanwezige mediabedrijven (zo goed als alle Vlaamse audiovisuele spelers zijn gevestigd op haar grondgebied, net als heel wat facilitaire bedrijven), de ideaal voor een herverstaging van de VRT.

Door de bijzondere clustering van mediabedrijven werd Vilvoorde door de Vlaamse overheid opgenomen in een driejarig economisch project met het oog op het versterken van deze Vlaamse economische sector. Daarnaast is de stad ook multimodaal bereikbaar: rechtstreeks toegang tot het (inter)nationale wegennet van E19 en R0, aanwezigheid van een IR-station op de belangrijke noord-zuid as, de nabijheid nationale luchthaven en de centrale ligging in het provinciale fietsGEN.

Vooral de CAT-site – een vijftig hectare groot gebied naast het treinstation – is een bijzonder strategische locatie. De herontwikkeling van dit voormalig Renault-terrein maakt deel uit van het door Vlaanderen erkend en ondersteund Strategisch Project Vilvoorde-Machelen. Samen met alle aanwezige partners (eigenaars, NMBS, De Lijn, stad Vilvoorde en gemeente Machelen, provincie Vlaams Brabant, POM Vlaams Brabant en de Vlaamse overheid) wordt de komende weken de laatste hand gelegd aan een masterplan voor de site. Met de directe nabijheid van Videohouse en Lites lijkt deze zone uiterst geschikt voor een snelle uitbouw van de nieuwe VRT-infrastructuur.

Het stadsbestuur nam dan ook contact op met de voorzitter van de VRT en Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle. Burgemeester Hans Bonte: “Na 22 jaar leegstand na de sluiting van Renault zullen we nog voor het einde van dit jaar een aantal fundamentele keuzes moeten maken over de invulling van dit gebied. Vilvoorde heeft bewezen oude vervuilde grond succesvol te kunnen omvormen naar kwaliteitsvolle nieuwe zones met voldoende ruimte en opportuniteiten voor duurzaamheid, wonen en werken. De CAT-site is een ideale plaats om de VRT niet alleen meer ruimte te bieden, maar eveneens de nodige kansen tot versterking door die clustering van media- en facilitaire bedrijven.”

° Foto bovenaan: Het VRT-gebouw dat werd ontworpen door de architectenbureaus Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke en gepland was op huidige Reyerssite ontworpen, dat er nu niét komt. 


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 392: ‘PLAN B’, FM-kavels en een Assistent

Hoe sterk verschillen de media in Vlaanderen en Wallonië van elkaar? Of net niet..Gezocht en Lees verder

2001: Samenwerking redacties Radio 2 (video)

Radio 2 ontkoppelt verschillende keren per dag haar uitzendingen en gaat dan louter regionaal uitzenden. Lees verder

Het radiodagboek van 24 januari – 024 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 391: VRM, VRT, Ricky & Tony (video)

Alhoewel heel netjes gevraagd, mag er toch niet verhuisd worden in Antwerpen Aanstaande maandag mag Lees verder

Het radiodagboek van 23 januari – 023 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 390: Vacature, VRT NWS, Parijs

Bij de VRM bereiden ze zich voor op een afscheid Geen twee zonder drie: podcasts Lees verder

2001: VRT radionieuws krijgt nieuwsankers

VRT Radio gaat de presentatie van de nieuwsbulletins hervormen en wil per 21 maart graag Lees verder

Het radiodagboek van 22 januari – 022 (audio )

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
DAB+ in Vlaanderen: aan goede bedoelingen geen gebrek

Lokale indeling DAB+ kan veel beter in Nederland

Live-radiodebuut voor jonge ZTACK talenten

Blad 325: Kermis, rockradio en een Singjaal (video)

Wat nu met Bruzz radio?

Wim Oosterlinck lanceert podcast ‘Drie boeken’

Sluiten