fbpx

RadioVisie

.
Yesterdayland
.

Vijf radio’s willen alle Vlaamse private radio’s “onmiddellijk uit de lucht”

Het heeft nog even geduurd, maar de al langer verwachte knuppel ligt nu toch in het hoenderhok. Vijf private radio-organisaties – Club FM, Hit FM, Family Radio, Radio FG en Antwerpen FM – vragen aan de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) om “onmiddellijk op te treden” tegen wat ze “illegale uitzendingen op FM van alle private nationale radio’s, lokale radio’s en netwerkradio’s” noemen.

De modale lezer van RadioVisie is intussen wel vertrouwd met de reden die de vijf organisaties inroepen: de Raad van State vernietigde op 25 oktober het Vlaamse frequentieplan, omdat het kabinet Gatz in dat plan niet alle beschikbare frequenties had opgenomen.

“Als gevolg van het arrest van de Raad van State zenden momenteel alle niet openbare radio’s zoals de nationale commerciële radio’s, alle netwerken en alle lokale radio’s illegaal uit”, zegt Dave Verdonck van Radio FG Vlaanderen.

“Op vrijdag 9 november keurde de Vlaamse regering een voorstel tot een herstelbesluit goed, maar het duurt nog tot begin februari 2019 vooraleer dit herstelbesluit officieel van kracht is. Minister Gatz verzekerde dat alle radio’s tot die tijd kunnen blijven uitzenden, maar hij heeft hier geen enkele juridische grondslag voor. Bijgevolg zijn alle niet openbare radio’s die nu uitzenden via FM, piraatradio’s.”

“In plaats van de vernietiging van het frequentieplan aan te grijpen als een kans om een degelijk en goed frequentieplan uit te werken, kiest de minister voor een halfslachtige oplossing: het behoud van het huidige frequentieplan met de toevoeging van acht nieuwe frequenties. Deze acht frequenties werden door het kabinet sterk in vermogen verlaagd waardoor deze commercieel niet leefbaar zijn. Radio haalt zijn inkomsten immers uit reclame en heeft een degelijk uitzendgebied nodig om op de reclamemarkt verkoopbaar te zijn.”

“Had de minister zijn huiswerk wel gemaakt, dan koos hij voor een nieuw en degelijk frequentieplan. Wat trouwens in het voordeel is van alle nu erkende radio’s. Een mooi voorbeeld hiervan is Studio Brussel die met 5 zenders heel Vlaanderen dekt, waar Qmusic 18 zenders nodig heeft om slechts 90% van Vlaanderen te bereiken. In Antwerpen heeft Qmusic zelfs 2 zenders (1x 10.000 Watt en 1x 500 Watt) nodig om heel de stad Antwerpen te bereiken, daar waar Radio Express het met slechts 10 Watt moet doen.”

De organisaties willen met hun klacht bij de VRM “een duidelijk en niet mis te verstaan signaal geven aan minister Gatz om met een werkbaar en leefbaar frequentieplan te komen dat een meerwaarde biedt voor zowel de grote als de kleine spelers in het radiolandschap én voor de Vlaamse luisteraars”.

In hun klacht vragen ze concreet dat ten laatste op 30 november om middernacht een einde wordt gemaakt aan alle “illegale uitzendingen van alle landelijke, regionale, netwerk- en lokale radio’s (zowel erkende als niet-erkende) opererend in het Vlaamse en Brusselse hoofdstedelijke gewest”. Als de VRM zou nalaten om op te treden, willen de vijf radio’s hun eis met een kortgeding laten afdwingen via een ondernemingsrechtbank.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Een tijd geleden werden alle middengolfzenders van de VRT uitgezet omdat er te weinig interesse voor
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Omdat toeval niet bestaat, hebben we in deze zaterdagse editie van RadioVisie nogal wat digitale
'Smartradio', handig hulpmiddel voor slimmeriken & Classic 21 voor vredelievende muziekfans Artiesten van bij ons.
Deze week krijgt nieuw talent een kans bij MaevaFM. Jong bloed stroomt door de aderen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

8
Reageer op dit artikel

avatar
4 Aantal reacties
4 Antwoorden op reacties
1 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
6 Personen die reageerden
PVMINDIBramgertFranky Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
PVM
Gast
PVM

Spannend. Ben echt benieuwd hoe dit zal aflopen.

Steven
Gast
Steven

Laat ze maar prutsen op die fm band
Luister daar toch niet meer naar
Luister enkel nog via internet radio en DAB+

Franky
Gast
Franky

Stadsradio vlaanderen trekt ook op niets in West vlaanderen 93.6 fm geen rds de muziek die niet vlot speelt ze mogen dat van mij ook opdoeken

INDI
Gast
INDI

Oh, qua RDS gaan we er op vooruit hoor, na 2 maanden totale afwezigheid komt nu af en toe de naam “_Quasar_” op het display piepen.

Het station heeft sowieso al weinig naamsbekendheid, maar het gebrek aan RDS zou je doen denken dat je naar een piraat aan het luisteren bent.

En inderdaad, het is blijkbaar onmogelijk geworden om een kwartier te luisteren zonder uitval van het signaal. Dag en nacht worden er platen (kort) onderbroken door een ander nummer. De eerste weken vergeef je zoiets, maar ondertussen komt het over alsof ze de luisteraar willen wegjagen.

Triest dat een 20 kW-frequentie met zoveel potentieel zo behandeld wordt.

INDI
Gast
INDI

Mirakel! Uit correctheid moet ik vermelden dat sinds vannacht het RDS-signaal plots (deels) terug is. De naam “WEST VL” is er terug, maar deze keer zonder RadioText, PTY of TP.
Het zou hen goed doen dit allemaal terug aan te leggen. Zonder de naam “Stadsradio Vlaanderen” in de RT is het voor een nieuwe luisteraar nog niet meteen duidelijk naar wat je aan het luisteren bent. Ook zonder TP (verkeersinformatie) kunnen autoradio’s deze zender negeren als TA aan staat.

Zelfs de onderbrekingen lijken plots zo goed als opgelost. In één uur amper een paar seconden stilte gehoord op de 93.6, op hetzelfde moment speelde Oostende 104.5 kortstondig een andere plaat. Het lijkt op een te kleine buffer.
Het geluid van Oostende loopt achter op W-VL, na dit incident liep de vertraging verder op.

Ook nog wat werk voor de boeg om alles synchroon te krijgen dus.

PVM
Gast
PVM

Ik vind hun muziekkeuze wel goed, maar heel jammer van die vele haperingen. Ook vind ik dat ze eens een serieus jinglepakket mogen bestellen, want nu vindt ik het niet zo goed. Ook vraag ik me af hoe zij kunnen overleven want publiciteit is er bijna niet te horen.

gert
Gast
gert

radio luisteren naar kleine fm radiostations die kraken of wegvallen daar luistert geen kat meer naar en wat er dan nog op zit aan kleine garnalen die niet eens op iets trekken,niet kwa geluid en zeker niet kwa spraak!iedereen denkt natuurlijk van zichzelf dat ze goed bezig zijn maar kwaliteit beiden of een nieuwe wind doen waaien kwa invulling lokaal is er zeker en vast NIET bij!we zitten precies terug aan het begin der jaren 80 als je de meeste deejays bezighoort!

Bram
Gast
Bram

Met deze actie gaan ze veel sympathie opwekken bij de andere private zenders (waaronder de medialaan, sbs,…)…NOT!

Meer in Actueel
Het Avondblad van 27 november (audio)

De Warmste Week: recordaantal VZW’s

Museum RockArt wil alsnog naar Den Haag (video)

Het Avondblad van 26 november (video)

Moeten er nog sterren zijn? MNM zoekt ze!

‘Stabat Mater’ op 1 in de ‘Klara Top 100’ (audio)

Sluiten