RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Vijf jaar Radio Mi Amigo International (video)

Eind deze maand is het precies vijf jaar geleden dat in een bunker, diep onder de grond in de Duitse Eifel, de kortegolfzender van Radio Mi Amigo International in gebruik werd genomen op 6085 kHz. Aanvankelijk werd enkel in de weekends uitgezonden, onder andere op 6005, 3985 en 9650 kHz.

Een gezellige barbecue in het voorjaar van 2016, recht onder de antennes van het Sendezentrum in Kall-Krekel, werd het begin van Radio Mi Amigo International zoals het station vandaag is. Samen met de vrienden van ‘Shortwave Service’ werd het station die dag aan de wereld voorgesteld met een drie uur durend live-programma, dat niet alleen via de zenders in Kall, maar ook via een 100 kiloWatt-zender vanuit Armenië was te volgen: het ‘Shortwave Radio Event of the Year’.

Tijdens de uitzending stroomden de reacties binnen. Al vrij snel volgden de plannen voor een eigen zender die zeven dagen per week in de 49-meter band op de kortegolf te beluisteren zou zijn. Op 31 oktober 2016 werd de vintage SK1 Rhode & Schwarz zender op 6085 kHz in gebruik genomen. Sindsdien iedere dag in de lucht van 09:00 tot 19:00 uur. 

Tegenwoordig zijn er luisteraars in Amerika, Australië en ook in vrijwel alle landen van Europa. Eveneens in gebieden waar men niet is opgegroeid met zeezenders. Het verbindende element is immers de muziek. Ook Radio Luxemburg, waar Radio Mi Amigo International misschien nog het best op lijkt, wist dat popmuziek alle grenzen en culturen overstijgt. Die is universeel. De presentatie is ‘old school’. Resultaat: een herkenbare flow zoals geen computer dat kan.

Het komend herfstseizoen – als kortegolf ontvangst op z’n best is – wil Radio Mi Amigo Internationaal zich nóg meer gaan profileren. Met programma’s in het Nederlands, Engels Duits en Frans. Bedoeling: luisteraars in heel Europa en daarbuiten via muziek met elkaar verbinden. Fans van het vroegere Belgische Mi Amigo worden binnenkort op hun wenken bediend door enkele Vlaamse ex-collega’s die het geluid en de muziek uit de 70s willen laten herleven. (BVP)

° Luisteren naar Radio Mi Amigo International.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

11 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rob
Rob
12 oktober 2021 - 10:37 10:37

Met alle respect voor het initiatief van Mi Amigo op de korte golf maar anno 2021 is dit volledig achterhaald. Naast een handvol luisteraars (hobby’isten) die op deze frequenties nog kunnen afstemmen bestaat het luiterpubliek waarschijnlijk ook nog over enkelingen uit het zeezenderpubliek van de jaren 60 en 70 van vorige eeuw, 55 plussers en ouder.Mensen jonger dan deze generaties luisteren totaal niet meer naar deze manier van radio maken.

PVM
PVM
11 oktober 2021 - 22:15 22:15

Waarom proberen ze niet enkele sponsors te vinden om op DAB+ te kunnen gaan in Vlaanderen? Nu heb je daar al die nonstop zenders zitten, maar een Mi Amigo terug zou wel voor veel publiciteit zorgen en een hoop luisteraars erbij. Wat dan weer voor nieuwe sponsors en radiopubliciteit zou zorgen… Als ze het goed aanpakken moet dit wel mogelijk zijn denk ik!

Rett
Rett
11 oktober 2021 - 12:56 12:56

heel mooi initiatief dit station. En te weinig bekend.
Dat is deels te wijten aan omgevingsfactoren (gigantisch veel concurrentie op internet bvb., promo buiten dit soort sites voor radiofreaks te duur, enz…) maar ook aan de eigen nonchalance. Sinds enkele maanden wordt een ander IP-adres gebruikt waardoor aggregatoren als tune-in en vtuner de mist in gaan. Dus als je comfortabel (dus niet via een pc’tje) wil luisteren moet je toeren uithalen. Een radio moet je gewoon kunnen aan zetten, allerlei kunstgrepen uithalen doe je wel eens maar niet elke dag. Daar hebben ze dus veel werk aan. Maar ze besteden allicht teveel energie aan minder leuk gedoe. Als ik zie hoe de programmering omgegooid wordt (wat ergens wel OK is want het werd wat te Vlaams) dan vermoed ik andere redenen om een nieuwe mi amigo op te zetten dan het bedienen van Vlaamse <-> internationale luisteraars. Enfin ze doen maar, uiteindelijk is het voor de mensen achter de zender een (hopelijk nog leuk) hobbietje en zo lang ze leuke radio maken is het voor radioliefhebbers een hobby an sich om hun shows te proberen vinden en in de onmetelijke berg hooi die radio is vandaag de dag nog de speldjes te vinden die old skool radio’s zijn. 😉

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
11 oktober 2021 - 15:47 15:47
Antwoord aan  Rett

Kortegolf of internet is nu niet bepaald waar de meeste mensen naar luisteren, zouden in deze tijd tenminste via een FM-frequentie(s) of DAB + te ontvangen moeten zijn !
Las onlangs dat Eric Hofman binnenkort met zo’n project zou bezig zijn, of niet ?

Rett
Rett
11 oktober 2021 - 20:28 20:28
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

ja inderdaad Claude, maar als je die weinige mogelijkheden dan ook nog eens gaat negeren…

Ik heb zelf geen radio meer, alleen nog een internet-tuner. Dus zelfs DAB+ is in die zin a achterhaald (en bovendien nogal lokaal geöriënteerd – voor een internationaal station onhallbare kaart om Europawijd toegang te gaan kopen). Vanuit het standpunt van een radiostation is internet toch de goedkoopste oplossing hoor, en kwalitatief ook de beste waarschijnlijk gezien de lage bandbreedte die huurders van DAB+ kanalen zich meestal gunnen.
Het voordeel van DAB+ is allicht de beperkte concurrentie en meer kans op luisteraars. In de auto heb je immers minder alternatieven.

Maar hoedanook moet je 2 zaken bewaken:

  • zorgen dat je zo makkelijk mogelijk te vinden bent (en dan is het toch zaak om je IP-adres bij zoveel mogelijk platformen aan te melden)
  • zorgen dat je zoveel mogelijk middelen kan inzetten om je beschikbaarheid te melden aan Jan-met-de-internetradio.

Dat laatste is een ding met een lange adem, ze hebben dus veel kostbare tijd en/of energie en/of goodwill laten ontsnappen wat dat eerste betreft.

Voor een lokaal project genre mi amigo à la façon de maeva hoop ik dat ze inderdaad zich een dab+ plekje kunnen permitteren, en dat er voldoende middelen en steun zijn om de promotie buiten sites als deze hier te kunnen voeren.
Als je publiek radiofreaks zijn is KG nog wel aantrekkelijk, maar voor iets dat zich meer op leken richt en in de vijver van Radio 2 en Minerva wil vissen zal alles staan of vallen met de beschikbaarheid op een platform als FM of DAB+.
Dus wat dat afgeleide project betreft heb je zeker gelijk.

Ik las trouwens dat Lion international met Luxemburg (versie 70s) vergelijkt, het zou niet slecht zijn mocht RMAI ook eens een naamsverandering overwegen. Het project is zo sterk en warm dat het gerust met een ‘eigen’ identiteit los van de zeezender kunnen bestaan, en een eigen geschiedenis schrijven.

Dbi
Dbi
16 oktober 2021 - 12:50 12:50
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Inderdaad,Eric Hofman is bij RMA Internationaal aan de deur gezet,daar hij het vertrouwen beschaamd had,en bezig was in gevorderde toestand met een broertje van RMAI,heeft dat verklapt toen ze met de studio’s in Zeebrugge stonden en is daarmee standepede aan de deurgezet,nadat hij de kansen die hij had gekregen bij RMAI niet naleeft en waarschijnlijk op het einde van dees maand uitpakt een nieuw(broertje) Radlo Mi Amigo echt

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
18 oktober 2021 - 16:58 16:58
Antwoord aan  Dbi

Ego’s botsen wel eens vaker, kijk toch uit wat het nieuwe(?) Mi Amigo in petto
zal hebben, met Marc Jacobs erbij is het al zeker een troef, nu nog de sfeer en de muziek van de jaren 70, inclusief de meeuwen….

Vannevel Etienne
Vannevel Etienne
19 oktober 2021 - 08:39 08:39
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Een goeie middengolfzender voor de Benelux dat zou top zijn…..

PVM
PVM
19 oktober 2021 - 13:26 13:26
Antwoord aan  Vannevel Etienne

Beter een DAB+ zender. Middengolf is hier niet meer populair, welke radio’s hebben nog middengolf? TerwijL DAB+ nu overal aan het doorbreken is.

Marc
Marc
21 oktober 2021 - 11:11 11:11
Antwoord aan  Vannevel Etienne

Ga jij de 50kw betalen? Haha, die gasten van 100watt zetten hun zender af, als je hen zegt te kijken naar de compteur!

Rett
Rett
21 oktober 2021 - 17:07 17:07
Antwoord aan  Dbi

ah, vandaar… wel jammer want samen sterk. Elk op zijn gebied.

Maar goed, laat ze maar proberen om er iets leuks van te maken, hebben we iets plezant om over te lezen hier.

Don`t copy text!
11
0
Deel hier gerust uw gedachtenx