Net geen vierhonderd oude radiotoestellen, de meeste uit Europa, zijn stille getuigen van een groot deel van de geschiedenis uit de twintigste eeuw, waaronder de twee wereldoorlogen en de burgeroorlog in Spanje. De ontvangers waren de verkondigers van het wereldnieuws en nu staan ze kriskras door elkaar, maar goed bewaard, in Vladimirs ‘bunker’ in Arona op Tenerife.
De grootste particuliere verzameling antieke radio’s op de Canarische Eilanden staat in het teken van rouw en stilte tot er vrede komt in Oekraïne. Op de dag dat de wapens zwijgen zal Vladimir alle toestellen aanzetten als symbolisch gebaar. Zelf noemt hij zijn verzameling, ‘Radio’s voor de vrede’.
Naar de brandstapel ermee!
In het radiomuseum staan radio’s uit Rusland, Oekraïne en uit meer dan dertig andere landen. Vladimiro – zijn vrienden noemen hem Vladimir – werd 67 jaar geleden geboren in Los Cristianos en woont nu in Guaza (Arona). Hij wil zijn verzameling van de hand doen en heeft contact met een mogelijke koper met wie hij een voorlopig akkoord heeft afgesloten. Het gemeentebestuur van Granadilla de Abona heeft belangstelling getoond en wil een radiomuseum uit de grond stampen.
De passie van Vladimiro voor oude radiotoestellen is ontstaan toen hij als jongeling het zwart-wit televisietoestel van zijn moeder repareerde. Op 21-jarige leeftijd, toen hij naar Zweden reisde, ergerde hij zich eraan dat oude radio-ontvangers werden gebruikt om vreugdevuren op een plaatselijk festival aan te steken. Hij probeerde de ouwe bakken te redden van een verbrandingsdood, tevergeefs, ze werden allemaal op de brandstapel gegooid.
Om oude toestellen te kunnen kopen, stopte Vladimir toen met roken. Dat was het begin van zijn grote passie. Alles staat nu in een kamer die veel te klein is geworden om zoveel radiogeschiedenis onderdak te geven. Wegens plaatsgebrek worden een aantal retro-ontvangers in een aangrenzende werkplaats bewaard, daar waar hij nukkige exemplaren opnieuw tot leven wekt door ze te herstellen.
° Tekst gaat verder onder de foto

Onbekende waarde
Hoeveel zijn collectie waard is, weet hij niet. Groot alleszins, alleen al door de originaliteit van de verzameling en vooral door de exclusiviteit van een aantal toestellen. Ze zijn allemaal origineel, een aantal van de oudste exemplaren werken nog. Er zijn Russische, Zweedse, Deense, en zelfs Argentijnse merken. Hij kocht er in Zweden, Sint-Petersburg, Letland, Noorwegen, Denemarken, Polen, Duitsland, Frankrijk… En nog in meer landen. Daarvoor heeft hij kilometers gereisd om ze op te halen.
De verzameling heeft een aantal pareltjes, zoals de radio die Hitler voor het Duitse volk heeft gebouwd, analoog aan de intentie waarmee de VW-kever is ontstaan. Eenvoudig model, strak en rechtlijnig uitgevoerd, en nog steeds werkend. Met trots toont Vladimir een toestel van Scandinavische makelij uit de beginjaren 1900 waarop Zweedse kronen op het glas zijn gestempeld.
Hij heeft ook een platenspeler uit 1908 in zijn bezit, een verzameling originele platen van Elvis Presley, tijdschriften uit de jaren vijftig en grote oude originele batterijen van 1,5 volt. Wie zijn verzameling oude radio’s koopt krijgt dit alles, plus een duizendtal radiolampen en ongeveer vijfhonderd naalden voor antieke platenspelers, erbij.
Maar vooraleer hij afscheid neemt van zijn waardevolle antiekverzameling, droomt Vladimir ervan het einde van de oorlog in Oekraïne op zijn radio’s te kunnen beluisteren. (Guy Devos – Tenerife Connect)
ben zelf een verzamelaar van buizenradios en bandrecorders ook probeer ik deze zelf te repareren heb een buizenradio van het amerikaanse merk murphy bouwjaar 1945 heeft nog het orginele stoffen netsnoer de kast is van bakkeliet