fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Videoclips bepaalden het radiobeleid? – 1 (video)

Van mini-muziekfilms tot een niet te onderschatten promotie op YouTube voor de huidige muziekwereld, de videoclip onderging heel vaak tal van bruuske metamorfoses die de massamedia fundamenteel beïnvloedden. Zelfs de grootste radiostations begrepen de impact van dit verschijnsel en wijzigden om de haverklap hun muziekbeleid. Kwestie van eigentijds te blijven.

Met de omschakeling naar en de doorbraak van de geluidsfilms ontdekten de productiehuizen in de jaren ’20 van de vorige eeuw snel de dragende kracht van de begeleidende muziek. Oskar Fishiger en Cab Calloway’s Minnie The Moocher effenden via onder andere de cartoons van Betty Boop het pad voor de zogenaamde ‘soundles’, die in de jaren ’40 van de vorige eeuw op de toen zeer geliefde ‘Panoram’-jukebox werden vertoond. 

De naoorlogse jaren en de daarop volgende steile economische groei leidden tot nieuwe mogelijkheden. De opkomende televisie versnelde de vraag. Samen met de radio, die via toenmalige dj’s als Alan Freed het ideale promomiddel voor Buddy Holly, Bill Haley en The Beatles waren, groeide logischerwijze ook het verlangen naar live optredens en naar extra materiaal van de karrenvracht rock’n roll sterren.

Omdat de geplande concerten meestal in een recordtijd waren uitverkocht, zocht men naar een oplossing om het contact met de fans te optimaliseren. Door het verknippen van sfeerbeelden deed de term ‘clip’ zijn intrede. Van de beroemde shows met de Amerikaanse tv-persoonlijkheid Ed Sullivan bij CBS, waarmee Elvis Presley razendsnel de status van ‘King’ kreeg, tot ‘A Hard Days Night’ en ‘Strawberry Fields Forever’ van de Beatles, de aangeboorde markt betekende een gouden zet. 

Zelfs het Zweedse kwartet Abba, dat na de winst op het Eurovisie Songfestival van 1974 in Brighton met ‘Waterloo’ zowat de hele wereld inpalmde, erkende zeer snel het aantrekkelijke medium en maakte de nodige budgetten vrij voor de passende visualisering van hun hits.

Wie was het eerst?

De introductie van de videocamera leidde volop tot experimenteren. ‘Bohemian Rhapsody’ van de Britse iconische band Queen uit het album ‘A Night At The Opera’ verlegde in 1975 niet alleen op muzikaal maar ook op technisch vlak de grenzen. Het gejongleer met beelden, met optische effecten en het inschakelen van verschillende decors gaf gestalte aan de zowat allereerste moderne clip. 

De platenmaatschappijen beschouwden deze fundamentele ontwikkeling als het ideale vervangmiddel voor de bijna verplichte doortochten bij tv-programma’s als ‘Top Of The Pops’ en het in Vlaanderen druk bekeken Nederlandse ‘Top Pop’ met Ad Visser. Bewegende beelden bovenop de muziek! Dat was het. Om het brede publiek te overtuigen werd een compleet vernieuwend televisiestation bedacht…

In de nacht van 31 juli op 1 augustus 1981 begon de Amerikaanse kabelmaatschappij Viacom Music Television (MTV) met een nieuw tv-station dat zich vooral onderscheidde van de concurrentie door een eenvoudig, maar tegelijk geniaal concept. ‘Video Killed The Radiostar’ van The Buggles was de allereerste videoclip die werd uitgezonden. Er zouden nog vele honderdduizenden volgen. Door het continu uitzenden van videoclips zagen de kijkers ook voortdurend hun idolen aan het werk. 

De waarnemers, die het over een tijdelijk fenomeen hadden, werden het zwijgen opgelegd want de nieuwkomer profileerde zich snel als een trendsetter waarbij niet de muziekstromingen maar ook de mode, de fotografie en andere cultuurbewegingen extra aandacht kregen.

De verschuivingen sijpelden snel in het radiomilieu door. Vanwege de verscherpte aandacht voor de onder andere uit Engeland overgewaaide new wave, gooide bijvoorbeeld WPLJ in New York reeds in 1982 de strategie helemaal om. The Human League, Bow Wow Wow, Duran Duran en The Eurythmics kregen voet aan wal in het land waar hitparades als Billboard en Cash Box de plak zwaaiden en de doorslaggevende factor richting succes werden. (FVM)

(Wordt morgen vervolgd)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De gedwongen verkoop van zes radiostations uit de mediagroep van Cumulus om de zware schuldenlast
Misschien vraag je je soms af hoe radio-presentatoren altijd prima klinken, ook in auto’s met
Michael sloopt de muur Door het overmatig programmeren van hoofdzakelijk blanke acts werd MTV echter
De Europese Radio-unie (EBU) publiceerde deze week een nieuwe update van de ‘Technology Fact Sheet’
Radio blijft in Europa het op twee na meest gebruikte medium. Maar radio blijft voor
Met amper twee lijntjes in Le Journal Officiel, de Franse versie van ons Staatsblad, werd
Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel
Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dossier
De kwestie kanaal 10: wat verbergt Vlaanderen voor de EBU?

Eurobarometer: radio blijft meest geloofwaardige medium

Frankrijk begraaft DMB-R, de bastaardzoon van DAB

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 3)

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 2)

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 1)

Sluiten