RadioVisie

  • .
    .

UK: Vertraging voor lokale DAB+ in Londen en Zuidoost-Engeland

De uitgifte van vergunningen voor kleinschalige digitale etherradio in Londen en het zuidoosten van Engeland loopt vertraging op. Oorspronkelijk wilde mediaregulator Ofcom de verdeling klaar hebben in een vierde die begin volgend jaar van start gaat, maar de internationale coördinatie van frequenties verloopt trager dan verwacht.

Ofcom is momenteel druk bezig met de uitgifte van honderden vergunningen voor kleinschalige DAB+-uitzendingen. Voor Zuidoost-Engeland en Londen waren aanvankelijk 32 netwerken gepland. Hiervoor moet heel wat internationaal gecoördineerd worden, afspraken met buurlanden als Nederland, België en Frankrijk zijn cruciaal.

Frequentieschaakspel

Omdat ook Nederland en Frankrijk reeds druk bezig zijn met de planning van lokale DAB+-netwerken en ook Vlaanderen nu in beweging komt, vindt er een heus schaakspel plaats, hetgeen behoorlijk tijdrovend is. Ook blijkt dat er onvoldoende frequenties beschikbaar zijn voor om alle 32 geplande netwerken te kunnen realiseren, waardoor een herindeling moet komen. Tien Netwerken langs de kustlijn (rood) zullen daarom waarschijnlijk samengevoegd worden met andere. Maar ook andere gebieden (blauw) worden mogelijk nog aangepast. Omdat momenteel alles onduidelijk is, worden Zuid-Oost Engeland en Londen verplaatst naar een latere verdeelronde.

Begin deze maand sloot de aanmeldingsprocedure voor ronde 2. Er werden 22 vergunningen in het noordwesten van Engeland aangeboden, waaronder Liverpool en Manchester. In totaal kwamen er dertig aanmeldingen voor achttien gebieden binnen. Voor vier waren er geen aanvragen, omdat de regio’s te klein of te dun bevolkt zijn om economisch te renderen.

Voor tien van de achttien gebieden kwamen twee of meer aanmeldingen binnen. Voor de overige acht telkens één. De komende maanden gaat Ofcom ook daadwerkelijk licenties uitreiken. Daarnaast start nog dit jaar verdeelronde drie voor vijfentwintig gebieden, waaronder Oxford, Nottingham, Belfast, Middlesbrough, York, Leicester en Swansea. 

De vergunningen worden ook niet aan separate radiostations toegekend, maar aan een exploitant van een multiplex. Radiostations kunnen daarna capaciteit op huren, net als bij MTVNL in Nederland. (Radiowereld)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VK: Eerste vergunningen voor mini DAB-netten

De Britse mediaregulator Ofcom heeft de eerste vijf kleinschalige DAB-netten vergund in Glasgow, het zuiden Lees verder

UK: Overheid consulteert toekomst landelijke DAB+-netten

De Britse minister van media John Whittingdale gaat onderzoeken of mediaregulator Ofcom de mogelijkheid moet Lees verder

UK: Campagne om te upgraden naar DAB+

In Groot-Brittannië lanceerde de brancheorganisatie Digital Radio UK deze week de campagne 'Don’t miss a Lees verder

UK: nieuwe gratis DAB+-encoder klinkt beter op lage bitrates

In Londen zijn de kleinschalige DAB+-stations NME 1 en CDNX als eerste stations in het Lees verder

Blad 964: TOPradio, Ross Revenge en de saxofoon (audio)

• TOPschaamteloos: het vierde themakanaal van TOPradio • BBC2 bezoekt de 'antieke' Ross Revenge • Lees verder

Het einde van Laser 558 (audio)

Vandaag: exact 36 jaar geleden Na de close down van Radio London in augustus 1967 Lees verder

UK luistercijfers: Digitale radio breekt records

In het Verenigd Koninkrijk werden deze week de eerste luistercijfers gepubliceerd in 18 maanden. De Lees verder

Blad 946: Radio Groot-Haaltert, Britse AM en FM, Nostalgie

• Ook Radio Groot-Haaltert terug via internet • Groot-Brittannië: AM nog tot minstens 2025, FM Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x