Verrassing: TOPradio krijgt netwerk 3 Na schorsing Hit! erkent Gatz Topradio als netwerkradio

Leestijd: 2 minuten

De Vlaamse regering heeft vandaag kennis genomen van de beslissing van Minister van Media Sven Gatz tot de erkenning van de nv Topradio als netwerkradio. De beslissing volgt op het schorsingsarrest van de Raad van State eind februari dat Hit! uit de ether haalde.

Op 15 september 2017 werd nv CFM, gekend onder roepnaam Hit!, erkend als netwerkradio-omroeporganisatie. De beslissing kadert in de hervorming van het radiolandschap die ruimte maakt voor vier nieuwe commerciële semi-landelijke radiozenders.


Lees verder onder de advertentie


Topradio, die tweede eindigde in de rangschikking, stelde een vordering tot schorsing en vernietiging in bij de Raad van State tegen deze beslissing. De radiozender stelt dat de bewering in het dossier van Hit! dat de omroeporganisatie een partnerschap met het vrouwenblad Flair heeft, niet strookt met de realiteit. Hit! heeft dus gelogen.

De Raad van State volgt die redenering en sprak de schorsing van de erkenning uit op 22 februari 2018. Deze werd ter kennis gegeven aan de Vlaamse overheid op 5 maart 2018. Daardoor werden de in gebruik genomen frequenties en toegekende zendvergunningen aan Hit! geschorst, in afwachting van de definitieve uitspraak. De Vlaamse Regulator voor de Media heeft inmiddels Hit! verzocht haar uitzendingen te staken.

Vandaag, 9 maart 2018, beslist minister van Media Sven Gatz om de erkenning voor het frequentiepakket 3 toe te kennen aan Topradio. Minister Gatz wacht de definitieve uitspraak van de Raad van State dus niet af.

Sven Gatz: “Op basis van het arrest van de Raad van State kunnen we niet anders dan vaststellen dat het dossier van Hit! op een fundamenteel element niet klopt. Een solide samenwerking met Flair ontbreekt, wat toch essentieel was gezien er in het dossier sprake is van ‘structurele overeenkomst’ en de baseline “RADIOMETFLAIR” van Hit! veelvuldig voorkomt. Volgens het beginsel “fraus omnia corrumpit” (bedrog doorbreekt alles) kan het dossier niet langer redelijkerwijze beoordeeld worden. Het wordt bijgevolg geweerd uit de beoordeling van de kandidaten voor pakket 3. De facto komt de erkenning dan toe aan de tweede gerangschikte kandidaat, NV Topradio.”

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 18 september (video) Lokale onvrede, radio met een schermpje en een 'top... Aanschuiven bij de Raad van State Om het netjes uit te drukken; al sinds het prille begin van het vrije radiofenomeen - we noteren het jaar 1980 -, zijn de opeenvolgende ministe...
Het Avondblad van 13 september (video) Een nieuwsrondje via Amsterdam, over Leuven naar Ge... Hoogfeest voor broadcasters in Amsterdam In Amsterdam opende vandaag IBC 2018, het jaarlijkse hoogfeest voor alles en iedereen die iets doet rond 'broadcast'. De tentoonstelling...
Al is de leugen nog zo snel… Oorzaak en gevolg van leugens in dossiers Verbaasd of niet verbaasd Menigeen zal de laatste tijd verbaasd zijn geweest over details die bekend raakten uit de dossiers van VBRO en Stadsradio Vlaanderen. Of was net niet v...
Sven Gatz trekt 8 erkenningen in Maar erkent opnieuw 7 maal dezelfde omroep als eerder Op 10 september stond er een belangrijke zaak op de agenda van de Raad van State; de uitsluiting van acht aanvragen voor een FM-licentie die eerder in verband werden gebracht met d...
VBRO: Het uur van de waarheid? (5) Online desk research Voor de vijfde en laatste dag besteden we aandacht aan het VBRO-dossier. Naar aanleiding van een procedure die tegen de omroep loopt voor Raad van State werd het dossier doorgraven...
VBRO: Het uur van de waarheid? (4) Steden en gemeenten weten niets over een samenwerking m... Een week lang doorspitten we het VBRO-dossier en geven we de resultaten weer van een aantal mensen die samen het dossier onderzochten en bewijsmateriaal verzamelden voor een reeks ...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Amptec

7
Reageer op dit artikel

avatar
6 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
7 Personen die reageerden
Evert De SmedtLaurensErwinBruno SnauwaertGerd Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
PVM
Gast
PVM

Is misschien wel logisch dat Topradio deze vergunning krijgt. Maar dan zullen ze ook de illegale uitzendingen (als die er nog zijn, via andere erkende radio’s) ook vlug moeten stopzetten.
Ik vind dat deze herverdeling van de frequenties een hele pot nat is. Men had beter alle radio’s gewoon 1 voor 1 doorgelicht en hun, op basis daarvan, een nieuwe vergunning gegeven, of helemaal niet. Hopelijk kunnen nog enkele kleinere lokale radio’s ook hun vergunning terugkrijgen.

Reinaert Van Landen
Gast

Goede zaak voor topradio die toch redelijke kwaliteit levert. Ondanks dit goede nieuws heeft dit wel de afgelopen 2 maand een behoorlijk gat geslaan in het bestand van topradio. Bepaalde werknemers zijn er noodgedwongen opgestapt, hebben een andere baan gezocht (en hopelijk gevonden), zoals jeroen en koen. Moeilijk om die klok terug te draaien. Topradio staat terug op maar zal zijn wonden moeten likken. Ik wens hen alvast het allerbeste toe.

Gerd
Gast
Gerd

En gaan ze nu het geld dat ze ingezameld hebben via crowdfunding, zo’n 100000 €, terugstorten?

Bruno Snauwaert
Gast
Bruno Snauwaert

Beste Gerd met een D, dit hadden ze volgens mij zelf echt wel niet verwacht.

Vandaag zag ik al eerder een antwoord op uw vraag via facebook :

Youri Beaumont De crowdfunding die eind 2017 werd opgezet, had als doel de uitzendingen van TOPradio via DAB+ te garanderen in 2018. Dankzij de bijdragen van luisteraars en kmo’s kon TOPradio de uitzendingen digitaal verderzetten. Dat model had de voorbije maanden echter grote financiële gevolgen. Omdat het luisterbereik via DAB+ nog niet voldoende hoog is, zag TOPradio haar reclameinkomsten met meer dan 80% terugvallen. Zonder crowdfunding was er vandaag geen TOPradio en geen terugkeer via FM. DAB+ is de toekomst en ook via DAB+ zijn de plaatsen beperkt. We willen graag elke luisteraar bedanken voor zijn of haar bijdrage.

Erwin
Gast
Erwin

Benieuwd hoe het zal aflopen met de nog lopende procedures bij de raad van state. Er is één ding duidelijk, deze hele erkenningsronde is een vette flop. Kabinetsmedewerkers, onafhankelijke beoordelingen door al even onafhankelijke (onbekwame) leden en dan nog zo’n flaters van formaat maken. Typisch Belgisch.

Laurens
Gast
Laurens

Radio maken kost gewoon teveel geld. Het is een verdoken kassa kassa spel door de overheid.
Sabam betalen, billijke vergoeding, electriciteitskosten,….
Chapeau voor TOPRADIO, dat ze het nog zien zitten. Na de niet-erkenning moeten die toch gedacht hebben, was dit het dan ? Hebben we daarvoor al die jaren geïnvesteerd ? Blauw betaald aan de overheid ? Zolang de overheid ook reclame uitzendt is dat met gestolen geld van de commerciële markt.
OK er moet een openbare radio zijn en neutraliteit, wel dat ze dan nieuws maken en gratis verdelen aan de radio’s. Maar zelfs dat kan niet ! Neen, het is een verdoken parel, dat radiogedoe en zorgt voor extra middelen voor de overheid. De voorsprong die een openbare radio krijgt, door een TV spot op een openbare tv zender is onschatbaar en is oneerlijke concurrentie. Zolang daar niets is van evenwicht, zal er nooit veel veranderen in het radiolandschapje van Vlaanderen.

Evert De Smedt
Gast
Evert De Smedt

Nu de fout met de erkenning van Minerva nog rechtzetten, zodat de juiste winnaar “wint”. Net zoals andere dossiers waar er gesjoemeld werd…

Meer in Actueel
VRM: geen achterstand in uitreiking zendvergunningen
Het Radioblad: 9 maart
Nieuw Nederlandstalig radiostation op AM
Sven Gatz: “Alle energie op antwoord arrest Hit FM”
S-radio van SBS : stop een panter in je radio?!
Het Radioblad: 8 maart (audio)
Sluiten