Verrassing: TOPradio krijgt netwerk 3 Na schorsing Hit! erkent Gatz Topradio als netwerkradio

Leestijd: 2 minuten

De Vlaamse regering heeft vandaag kennis genomen van de beslissing van Minister van Media Sven Gatz tot de erkenning van de nv Topradio als netwerkradio. De beslissing volgt op het schorsingsarrest van de Raad van State eind februari dat Hit! uit de ether haalde.

Op 15 september 2017 werd nv CFM, gekend onder roepnaam Hit!, erkend als netwerkradio-omroeporganisatie. De beslissing kadert in de hervorming van het radiolandschap die ruimte maakt voor vier nieuwe commerciële semi-landelijke radiozenders.

Topradio, die tweede eindigde in de rangschikking, stelde een vordering tot schorsing en vernietiging in bij de Raad van State tegen deze beslissing. De radiozender stelt dat de bewering in het dossier van Hit! dat de omroeporganisatie een partnerschap met het vrouwenblad Flair heeft, niet strookt met de realiteit. Hit! heeft dus gelogen.

De Raad van State volgt die redenering en sprak de schorsing van de erkenning uit op 22 februari 2018. Deze werd ter kennis gegeven aan de Vlaamse overheid op 5 maart 2018. Daardoor werden de in gebruik genomen frequenties en toegekende zendvergunningen aan Hit! geschorst, in afwachting van de definitieve uitspraak. De Vlaamse Regulator voor de Media heeft inmiddels Hit! verzocht haar uitzendingen te staken.

Vandaag, 9 maart 2018, beslist minister van Media Sven Gatz om de erkenning voor het frequentiepakket 3 toe te kennen aan Topradio. Minister Gatz wacht de definitieve uitspraak van de Raad van State dus niet af.

Sven Gatz: “Op basis van het arrest van de Raad van State kunnen we niet anders dan vaststellen dat het dossier van Hit! op een fundamenteel element niet klopt. Een solide samenwerking met Flair ontbreekt, wat toch essentieel was gezien er in het dossier sprake is van ‘structurele overeenkomst’ en de baseline “RADIOMETFLAIR” van Hit! veelvuldig voorkomt. Volgens het beginsel “fraus omnia corrumpit” (bedrog doorbreekt alles) kan het dossier niet langer redelijkerwijze beoordeeld worden. Het wordt bijgevolg geweerd uit de beoordeling van de kandidaten voor pakket 3. De facto komt de erkenning dan toe aan de tweede gerangschikte kandidaat, NV Topradio.”

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Middagblad van 15 juni (video) Tijdens het WK Voetbal verschijnen we om 15:30 uur Van de Mediaan naar het Mediahuis NRJ, de commerciële die in het najaar een doorstart maakt in Vlaanderen, laat een eerste transfer noteren. Elias Smekens (foto) van Qmusic word...
Sven Gatz erkent nieuwe lokale radio’s Een dozijn nieuwe licenties werden uitgereikt Zoals we gisteren in de eerste editie van Het Middagblad al 'weggaven', maakte vandaag het Kabinet Media opnieuw een resem nieuwe FM-licenties bekend. Een dozijn erkenningen zijn e...
Tweede FM-erkenningsronde voor niets? Nog meer juridische procedures tegen Sven Gatz Op 14 maart werden er een aantal dossiers, ingediend tot het bekomen van een FM-erkenning voor ronde 2, per direct uitgesloten door de Administratie Media. Het ging om Tele Randsta...
Het Middagblad van 14 juni (video) We verschijnen eerder tijdens het WK Voetbal 'Landen' de resterende frequenties morgen?  Eén zinnetje kan al genoeg zijn om beroering te veroorzaken. Dit bijvoorbeeld; we vangen signalen op dat (een deel) van de reste...
Het Avondblad van 11 juni (video) Een inspecteur, een lijstje en een boze (oud) radiomaker Radio 2 telt uw geld Belastingaangiftes blijven voor veel mensen een jaarlijks terugkerende complexe materie. Daarom opent ’De Inspecteur’ van Radio 2 morgen, dinsdag 12 juni, s...
Het werkelijke verhaal van de VAR en Medialaan Niemand had de 'Franse' verandering verwach... Vorige week waren we getuige van een kleine oorlog tussen Medialaan en de Var. De reclameregie, een dochteronderneming van een overheidsbedrijf die nieuwkomer in het Vlaamse radiol...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Amptec
Spotlight
Amptec
TVV Sound

7 gedachten over “Verrassing: TOPradio krijgt netwerk 3

 • vr 9 mrt 2018 om 13:43
  Permalink

  Is misschien wel logisch dat Topradio deze vergunning krijgt. Maar dan zullen ze ook de illegale uitzendingen (als die er nog zijn, via andere erkende radio’s) ook vlug moeten stopzetten.
  Ik vind dat deze herverdeling van de frequenties een hele pot nat is. Men had beter alle radio’s gewoon 1 voor 1 doorgelicht en hun, op basis daarvan, een nieuwe vergunning gegeven, of helemaal niet. Hopelijk kunnen nog enkele kleinere lokale radio’s ook hun vergunning terugkrijgen.

  Beantwoorden
 • vr 9 mrt 2018 om 17:01
  Permalink

  Goede zaak voor topradio die toch redelijke kwaliteit levert. Ondanks dit goede nieuws heeft dit wel de afgelopen 2 maand een behoorlijk gat geslaan in het bestand van topradio. Bepaalde werknemers zijn er noodgedwongen opgestapt, hebben een andere baan gezocht (en hopelijk gevonden), zoals jeroen en koen. Moeilijk om die klok terug te draaien. Topradio staat terug op maar zal zijn wonden moeten likken. Ik wens hen alvast het allerbeste toe.

  Beantwoorden
 • vr 9 mrt 2018 om 18:17
  Permalink

  En gaan ze nu het geld dat ze ingezameld hebben via crowdfunding, zo’n 100000 €, terugstorten?

  Beantwoorden
  • vr 9 mrt 2018 om 20:29
   Permalink

   Beste Gerd met een D, dit hadden ze volgens mij zelf echt wel niet verwacht.

   Vandaag zag ik al eerder een antwoord op uw vraag via facebook :

   Youri Beaumont De crowdfunding die eind 2017 werd opgezet, had als doel de uitzendingen van TOPradio via DAB+ te garanderen in 2018. Dankzij de bijdragen van luisteraars en kmo’s kon TOPradio de uitzendingen digitaal verderzetten. Dat model had de voorbije maanden echter grote financiële gevolgen. Omdat het luisterbereik via DAB+ nog niet voldoende hoog is, zag TOPradio haar reclameinkomsten met meer dan 80% terugvallen. Zonder crowdfunding was er vandaag geen TOPradio en geen terugkeer via FM. DAB+ is de toekomst en ook via DAB+ zijn de plaatsen beperkt. We willen graag elke luisteraar bedanken voor zijn of haar bijdrage.

   Beantwoorden
 • vr 9 mrt 2018 om 20:33
  Permalink

  Benieuwd hoe het zal aflopen met de nog lopende procedures bij de raad van state. Er is één ding duidelijk, deze hele erkenningsronde is een vette flop. Kabinetsmedewerkers, onafhankelijke beoordelingen door al even onafhankelijke (onbekwame) leden en dan nog zo’n flaters van formaat maken. Typisch Belgisch.

  Beantwoorden
 • za 10 mrt 2018 om 08:28
  Permalink

  Radio maken kost gewoon teveel geld. Het is een verdoken kassa kassa spel door de overheid.
  Sabam betalen, billijke vergoeding, electriciteitskosten,….
  Chapeau voor TOPRADIO, dat ze het nog zien zitten. Na de niet-erkenning moeten die toch gedacht hebben, was dit het dan ? Hebben we daarvoor al die jaren geïnvesteerd ? Blauw betaald aan de overheid ? Zolang de overheid ook reclame uitzendt is dat met gestolen geld van de commerciële markt.
  OK er moet een openbare radio zijn en neutraliteit, wel dat ze dan nieuws maken en gratis verdelen aan de radio’s. Maar zelfs dat kan niet ! Neen, het is een verdoken parel, dat radiogedoe en zorgt voor extra middelen voor de overheid. De voorsprong die een openbare radio krijgt, door een TV spot op een openbare tv zender is onschatbaar en is oneerlijke concurrentie. Zolang daar niets is van evenwicht, zal er nooit veel veranderen in het radiolandschapje van Vlaanderen.

  Beantwoorden
 • za 10 mrt 2018 om 11:54
  Permalink

  Nu de fout met de erkenning van Minerva nog rechtzetten, zodat de juiste winnaar “wint”. Net zoals andere dossiers waar er gesjoemeld werd…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *