RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Verrassing: Radio 2 Bene Bene en StuBru De Tijdloze ook op DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Verrassing in de Vlaamse digitale ether deze ochtend: VRT Radio versterkt zijn aanbod op DAB+ met twee submerken. Zowel Radio 2 Bene Bene als StuBru De Tijdloze zijn al bestaande populaire radioprogramma’s én digitale muziekstreams in de apps. Vanaf nu zijn ze ook beschikbaar op DAB+.

De twee digitale merken werden in de loop van de ochtend toegevoegd aan de multiplex van de VRT via blok 12A. Dat brengt het aantal digitale kanalen in deze mux van 12 op 14. Hiervoor werd de capaciteit van de negen ‘basisproducten’ – Radio 1, de vijf versies van Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara – teruggebracht van 96 naar 88 kbp/s.

De twee nieuwe subproducten ontvang je in 72 kbp/s. Ook MNM Hits werd teruggezet van 96 naar 72 kbp/s en Klara Continuo van 96 naar 88 kbp/s. VRT NWS is nu nog te beluisteren met 40 kbp/s (komt van 64). De make-over komt dan wel geheel onverwacht, maar in de nieuwe beheersovereenkomst was tussen de regels al te lezen dat de VRT de mogelijkheden van haar digitale multiplex beter wou benutten.

Els Van de Sijpe, manager VRT Radio & Audio: “Nu al is 38% van het luistervolume in Vlaanderen digitaal. DAB+ trekt deze evolutie als digitale opvolger van FM, met complementair luisteren via webspelers, apps of via digitale tv. Een rijker aanbod zal het digitaal luisteren verder versnellen. Met Radio 2 Bene Bene geven we de artiesten van bij ons nog een extra duw in de rug. En de vele fans van De Tijdloze vragen al langer om de populaire online stream van StuBru ook naar DAB+ te brengen.”

Radio 2 Bene Bene is naast een bestaande stream in de app van Radio 2 ook een dagelijks live radioprogramma op Radio 2, tussen 18.00 en 20.00 uur, met focus op muziek van bij ons en livesessies van Vlaamse muzikanten.

De Tijdloze gidst op zaterdag- en zondagochtend de StuBru-luisteraars doorheen de tijdloze canon van pop en rock. Sinds september gaat Roos Van Acker in De Tijdloze 12 elke middag samen met de luisteraars op zoek naar twaalf tijdloze nummers in een thema. Roos is ook al jarenlang de vaste stem van de succesvolle eindejaarslijst op Studio Brussel.

Feestelijke start

Op maandag 1 november vieren Radio 2 en Studio Brussel de start van Radio 2 Bene Bene en StuBru De Tijdloze op DAB+ met specials en liveshows vanaf 10.00 uur.

Radio 2 Bene Bene pakt uit met een exclusieve Vlaamse versie van de 90 Week. Benjamien Schollaert, Niels Destadsbader en Will Tura trappen Radio 2 Bene Bene op DAB+ samen live af om 10.00 uur. Na de extra muzikale aftrap hoor je Ann Reymen van 12.00 tot 13.00 uur, gevolgd door een show met Vanessa Vanhove en Iris Van Hoof. Tussen 17.00 en 18.00 uur heeft Anja Daems een uur lang een Vlaamse artiest te gast.

De rest van de Radio 2 90 Week, tot en met vrijdag 5 november, lopen er op Radio 2 Bene Bene dagelijks twee live programma’s. Telkens tussen 12.00 en 13.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur. Voor de rest is er non-stop muziek van bij ons. Op zondag 7 november sluit Radio 2 de nostalgische week af met Guy De Pré in een speciale De Pré Historie met enkel artiesten van bij ons, en Radio 2 Bene Bene 40 uit de jaren 90 met Peter Hermans.

De Tijdloze 100 uit 1987 met Kirsten Lemaire en Jan Hautekiet

De Tijdloze van Studio Brussel wordt 35 jaar, en om dat te vieren draait Studio Brussel op maandag 1 november nog eens de allereerste Tijdloze 100, uit 1987. Jan Hautekiet (StuBru-presentator van toen) en Kirsten Lemaire (StuBru-presentatrice van nu) gaan samen 35 jaar terug in de tijd.

Vanaf zaterdag 18 december telt Studio Brussel af naar de laatste dag van het jaar met De Tijdloze Countdown. Op oudejaarsdag volgt ten slotte de lijst der lijsten om het jaar mee af te sluiten: De Tijdloze 100, met de honderd beste platen aller tijden.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio2: pendelen tussen Grimbergen en Blankenberge (fotoreportage)

De combinatie radio/televisie en de live uitzendingen zijn altijd goed voor een nieuwsgierige reporter.

Blad 1547: Anja Daems, Lex Gaarthuis, Airplay top 20, Radio 538 (audio)

• De onzekerheid van Anja Daems • Radio 10: Lex Gaarthuis naar het weekend • Lees verder

MagiK wint MNM Start To DJ 2022

De 21-jarige Klaas Lambrecht uit Tielt treedt in de voetsporen van Tola OG en andere illustere voorgangers.

Blad 1543: Nostalgie, MNM, Radio 2 (audio & video)

• Telenet’s Gigasnelle muziekquiz op Nostalgie • MNM in verwachting van nieuwe jingles • Radio Lees verder

Blad 1534: Tomorrowland, Gert & Babette, Qmusic

• Tomorrowland: drie weken met drie streams • Babette en Gert: wat u niet hoort Lees verder

Blad 1530: VRT, RNI, Edinburgh

• Podcast: inzicht in de 'silo's' van de VRT • RNI: jingle-collectie en fotoboek • Lees verder

Radio 2: Jana vervangt Daan in Limburg

Jana is geen nieuwkomer, maar werkt alweer enkele jaren op regionale redactie van buurprovincie Vlaams-Brabant.

Blad 1527: RadioRand, VBROWEST, Zomerhit, NOS Tourcafé

• Van de Vlaamse Rand naar de Vlaamse kust • Achter de campagne "Geen zomer Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

11 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
3 november 2021 - 00:59 00:59

Ik hoop nog steeds op een “rat pack” kanaal. Het zondagavond programma!

David
David
1 november 2021 - 22:32 22:32

Heel erg genoten van de tijdloze van 1987. Ik ben geen Studio Brussel luisteraar, hooguit eens sporadisch voor bijvoorbeeld de tijdloze 100. Meestal hou ik het bij StuBru niet lang vol. De muziek lag me helemaal en de presentatie was top. Non-nonsensradio. Deze twee dab+ kanalen bieden zeker een meerwaarde, zeker als ze (af en toe) een gelegenheidsprogramma uitzenden. Nosta+ vindt daarin ook een heel mooi evenwicht, heel vaak nonstop maar op zaterdag- en zondagvoormiddag bijvoorbeeld doorbroken met de top 30 van… En waarbij de essentie niet verloren gaat en de muziek de hoofdrol blijft spelen want themakanalen moet ook geen babbelradio worden.

ronny
ronny
29 oktober 2021 - 16:55 16:55

lekker concurreren met Willy en ondertussen de commerciëlen hun (de vrt) publieke taak laten uitvoeren met een hip hop kanaal (Downtown) voor diversiteit. De wereld op zijn kop… Is er dan niemand die hier kritisch naar kijkt?

Dimitri
Dimitri
29 oktober 2021 - 21:19 21:19
Antwoord aan  ronny

Op StuBru & Radio 1 hoor ik regelmatig hip hop voorbijkomen. Persoonlijk vind ik de Tijdloze een mooie aanwinst om even aan die hip hop te ontsnappen.

Wim
Wim
29 oktober 2021 - 16:32 16:32

Verbetering ?? Kwantiteit boven kwaliteit noem ik dat. Verlagen van de bitrate is verlagen van de audiokwaliteit. En ja ik hoor dat.

Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
30 oktober 2021 - 10:40 10:40
Antwoord aan  Wim

Dat was ook mijn eerste gedachte… kwaliteit komt wederom op de 2e plaats. Er zijn nu eenmaal mensen die dat verschil horen. Triestig dat een openbare omroep zich laat vangen… ze hadden beter lobbywerk moeten doen en zorgen voor een mux per provincie zodat ze Radio 2 niet 5X dienden door te geven in 1 mux. Had er voldoende ruimte geweest voor meerdere producten zonder te moeten inboeten aan geluidskwaliteit.

joske vermeulen
joske vermeulen
29 oktober 2021 - 15:42 15:42

Heel mooie extra radio.
Stilletjes hopen op Radio 2 Unwind.

Koen
Koen
29 oktober 2021 - 12:49 12:49

Mooie verbetering ! Wel nog steeds 5 keer dezelfde Radio 2…

INDI
INDI
29 oktober 2021 - 18:29 18:29
Antwoord aan  Koen

Ik vraag me toch af of dit echt moet, die 5x Radio 2, of dat het voorlopig nog altijd een creëren is van kunstmatige schaarste.

Ik ben geen expert, maar ik denk dat je toch 3x 88 kbps op deze mux kan winnen door per zendersite maximum 2 edities van Radio 2 door te geven, zelfs dan heb je nog een aardige provinciale overlap.
Om enkele voorbeelden te geven kan je in West-Vlaanderen bijvoorbeeld nog altijd de West- en Oost-Vlaamse edities voorzien. In Sint-Niklaas zet je editie Oost-Vlaanderen en Antwerpen er op. Bij Oudenaarde en Herzele Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.
In Mechelen edities Vlaams-Brabant en Antwerpen, en ga zo maar door.

Ik denk niet dat Wijtschate nood heeft aan R2 Limburg en Maaseik aan de West-Vlaamse editie, en indien wel zijn er tegenwoordig andere alternatieven.

Dimitri
Dimitri
30 oktober 2021 - 11:01 11:01
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Theoretisch kunnen 2 plaatsen op 5A en 2 plaatsen op 5D 4 plaatsen op 12A opbrengen. Maar praktisch zit 5A/5D bij een andere operator en mogen ze niet ontkoppeld worden. Op plaatsen waar er 3 provincies bij elkaar komen gaan er sowieso 3 Radio 2 edities nodig zijn, dus sowieso 1 editie dat nationaal op 12A blijft.

Don`t copy text!
11
0
Deel hier gerust uw gedachtenx