RadioVisie

  • .
    .

Veronica: vallen, opstaan en weer doorgaan (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hoe het opnieuw begon op 2 april 2002

Met het einde, op 31 augustus 1974 van de zeezenderavonturen voor de Nederlandse kust, begon een helse strijd met de nationale politiek voor de legalisering van de Veronica Omroep Organisatie.  Met succes. Maar de honger naar meer leidde op 1 september 1995 alweer naar het afscheid uit het publieke omroepbestel om een commercieel avontuur op te zetten. De Vereniging Veronica als onderdeel van de Holland Media Groep (HMG en actueel RTL Nederland)  startte naast een eigen tv-station ook, Hitradio Veronica, Veronica Nieuwsradio en Kink FM. Een zware vergissing, zo bleek snel.  

De laatste reddingsboei

In 2001 stapt de Vereniging, voornamelijk door interne onenigheden, uit de HMG. Maar het lukte in de daaropvolgende jaren niet om een zelfstandige tv-speler te worden en men belandde aan de rand van de afgrond. Terwijl Nederland zich in 2002 op de meest turbulente verkiezingen uit de politieke geschiedenis voorbereidde, leek het eens zo onverwoestbare Radio Veronica dood en begraven. 

Het stormachtige huwelijk met RTL en de pijnlijke echtscheiding hadden diepe wonden geslagen. De kans dat de voormalige drijvende radiolegende, op welke manier dan ook, het alsnog zou redden, leek onbestaande. Maar enkele voormalige medewerkers van de Vereniging Veronica dachten hier anders over en ondernamen een ultieme reddingsoperatie.

Net zoals in 1973

Begin april 2002 waren op enkele Nederlandse kabelfrequenties uitsluitend onweersgeluiden te horen. De voortdurende donder en bliksem mobiliseerden het journaille. Aanvankelijk zonder succes. Alle betrokkenen hielden de lippen stijf op elkaar. Maar op 2 april 2002 om 18:00 uur kwam alsnog hét antwoord. Met de Veronica-versie van ‘On The Radio’ van Donna Summer was de eens zo machtige en rebelse omroep weer terug.

Net op tijd, want een jaar later maakte Nederland zich op voor een herverdeling van de FM-frequenties. Veronica werd zonder meer als kanshebber beschouwd. In afwachting van een duidelijk standpunt beperkte het station zich hoofdzakelijk tot non-stop hits en slechts één gesproken programma, dat van Michiel Veenstra tussen 19:00 en 22:00 uur.

Dubbelzinnigheid alom

Toen op 26 mei 2003 Sky Radio bij de toekenning van de zogenaamde kavels flink in de prijzen viel, mocht men ook een gouwe ouwe zender starten. Aanvankelijk zag het er naar uit dat men Radio 10 FM zou inlijven, dat net naast een nieuwe licentie had gegrepen. Maar een wanhoopspoging van het gebuisde station om alsnog via een juridische procedure een plaats op FM af te dwingen, viel in slechte aarde en het contract werd met de nodige herrie verbroken. 

Snel zekerheid

Op hetzelfde moment en nauwelijks enkele maanden na haar terugkeer, verkeerde kabelradio Veronica in een totale impasse. Het enthousiasme bij de doorstart was zienderogen uitgedoofd en het geld om mee te dingen naar een kavel was niet gevonden. Net dan kwam Sky Radio met het idee om Veronica, in ruil voor 3,5% van de aandelen, bij Sky Radio Limited aan hun op stapel staande gouwe ouwe zender te koppelen. 

Om het project de nodige uitstraling te geven, werden enkele ronkende namen aangeworven. Ferry Maat, Bart van Leeuwen, Rob van Someren en Jeroen van Inkel kregen de opdracht om vanaf januari 2004 het hertekende Radio Veronica zo snel mogelijk een degelijk marktaandeel te bezorgen.  

Met ‘Alive and Kicking’ van The Simple Minds werd op 31 augustus 2003 om 18:00 uur, vanaf de ‘Norderney’ in Monnickendam een nieuw hoofdstuk begonnen. Een verhaal dat anno 2022 nog steeds verder wordt geschreven. (FVM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rink
Rink
3 mei 2022 - 11:30 11:30

Ik stond met een handje vol enthousiastelingen (misschien 20) bij het Veronica schip in Monnickendam. Heb alle bekende Veronicanen aan boord zien gaan, maar wij mochten niet. Begrijpelijk, maar toch jammer…. Het schip was er groot genoeg voor.

Marino
Marino
4 april 2021 - 09:23 09:23

Denk dat ik toen 1 van de weinige was die dit live heeft beluisterd, zeker in Vlaanderen.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
2 april 2021 - 14:57 14:57

Tegenwoordig op de 12de plaats in Maart 2021, vroeger miljoenen luisteraars in de hele Benelux……
Vanaf zij het openbare omroepbestand verlieten en per se de commerciële tour opgingen, is het alléén maar bergaf gegaan met deze legendarische zeezender !

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
4 april 2021 - 17:32 17:32
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Dit radiostation heeft behalve de commerciële naam spijtig genoeg niets meer te maken met de vroegere zeezender. Ik raad nostalgische Veronica luisteraars aan om af te stemmen op de stream van radio 192.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx