RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

‘Veronica Top 40’ uit 1977 herleeft op Paaszaterdag

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Verbinding via (geheime) kortegolfzender

Nadat Peter van Dam begin 1977 Radio Mi Amigo had verlaten en naar België terugkeerde, werden zijn programma’s overgenomen door het live team op het zendschip. Het programma tussen 16:00 en 18:00 uur heette vanaf dan ‘Stuurboord’. Op woensdag was er ‘Schools Out’, net als in de tijd van Peter. Ook de ‘Mi Amigo Top 50’ werd een live programma dat in de eerste helft van de middag werd uitgezonden. 

De gegevens voor de hitlijst werden vanuit België rechtstreeks aan de medewerkers op het zendschip doorgegeven. Dat gebeurde via de bevoorrading en als dat niet lukte dan was er nog de (geheime) korte golf verbinding. Het gedrukte exemplaar bestond niet langer en uit angst voor represailles van justitie durfden bladen als Joepie het niet langer aan om de ‘Mi Amigo Top 50’ te publiceren. Daardoor zijn uit die eerste helft van 1977 van bijna geen gegevens bekend en is het bijgevolg onmogelijk om anno 2022 een retroversie te maken. 

Daarom wijkt Ferry Eden via Foute Muziek Radio uit naar de ‘Nederlandse Top 40’ uit die tijd. De lijst was op zondag eveneens via Mi Amigo te beluisteren. Op Paaszaterdag 16 april 1977 gebeurde dit ook nog eens via de 192 meter middengolf, de oorspronkelijke golflengte van Veronica. De oud-zeezender was ondertussen aspirant omroep geworden met zicht op de C-status in Hilversum. Dat zou tot een aanzienlijke zendtijduitbreiding leiden.

Terug naar ‘het oude nest’

En dat was één van de redenen waarom ook Mi Amigo-dj Bart van Leeuwen vanuit Playa d’Aro was teruggekeerd naar ‘het oude nest’. Voorlopig kreeg de Veronica Omroep Organisatie (VOO) voor ‘hun’ Top 40  slechts één uurtje zendtijd op de vrijdagavond. Daarin staken de ‘Alarmschijf’, de binnenkomers en de Top 10. Meer zat er niet in. De gelijknamige Stichting die de Nederlandse Top 40 onder haar hoede had, zorgde wel voor wekelijkse cassettebandjes. Op de ene zijde stond een deel van de lijst, meestal gepresenteerd door Lex Harding en op de andere zijde een deel tipparade met Hans Mondt of Bart van Leeuwen. 

De complete Top 40 bij Mi Amigo kon op zondagmiddag dus rekenen op een boel luisteraars. Het programma werd in die aprilmaand gepresenteerd door de nieuwste nieuwslezer-presentator, Hugo Meulenhoff, terwijl de ‘Mi Amigo Top 50’ werd verzorgd door Frank van der Mast (Jan de Hoop). Opvallend is dat de vormgeving geheel in Veronica-stijl was, want die was voor deze gelegenheid maar al te graag aangeleverd vanuit VOO en Stichting Nederlandse Top 40. 

Aloude eigenaardige aantrekkingskracht

Problemen daarbij waren er niet, want deze organisaties waren tegenover eventuele justitiële vragen ingedekt. Het Top 40 jinglepakket was immers op cassettebandjes te koop en wellicht was de zeezender er op die manier aangekomen. De Top 40 vanaf zee had zijn aloude eigenaardige aantrekkingskracht en de programma’s kenden een wonderlijke vermenging van de Mi Amigo-stijl en die van de Top 40. Ferry Eden, die de Top 40 later in 1977 eveneens vanaf zee presenteerde, laat de lijst van 16 april 1977 op Paaszaterdag 2022 herleven. Met de jingles en reclames van toen. (SV)

° Via FouteMuziekRadio te beluisteren tussen 12:00 en 15:00 uur. 
° De Top 40-lijst is hier te downloaden.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

‘RNI Top 50’ van 22/01/1972 met Ferry Eden

‘Blijft hij of gaat hij weg’, dat was bij Radio Noordzee Internationaal (RNI), begin 1972 Lees verder

‘Mi Amigo Top 50’ met Ferry Eden (audio)

Remake van de lijst van 30 oktober 1976 Zoals wel vaker in de geschiedenis van Lees verder

Ferry Eden met ‘nieuwe’ Mi Amigo Top 50

Zaterdag 25 april op FouteMeziekRadio   Het is lente 1978 op het zendschip MV Mi Amigo in Lees verder

Menuwissel: Ferry Eden presenteert RNI Top 50

Via FouteMuziekRadio is er aanstaande zaterdag 27 juli 2019 voor de afwisseling weer eens een Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

De laatste adem van Monique

Aanstaande zaterdag - 26 november - wordt één van de laatste hitlijsten de zeezender Radio Lees verder

Nieuwe unieke zeezenderfoto’s online

Hoewel Duitsland zelf geen zeezenders kende, is het dankzij oosterburen dat de geschiedenis van de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx