RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Beste Veronica-programma is van ‘Curry & Van Inkel’ (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het publieke omroepbestel uitdagen vanaf zee om na een kwarteeuw van vallen, opstaan en dubieuze affaires zelf een publieke omroep te worden. Dit tot grote schik van de gevestigde collega-omroepverenigingen. Een gigantische uitdaging voor Veronica, die na het nemen van vele hindernissen en na het slopen van alle politieke weerstand, een enorm succes werd.

Dat eerst het commerciële verstandshuwelijk met RTL flopte, belette de dan zwaar onthoofde vereniging niet om nog één poging te wagen. Sky Radio en Talpa Networks gooiden tijdig een reddingsboei uit om op 17 mei 2020 de zestigste verjaardag waardig en bruisend te kunnen herdenken.

Tijdens de voormiddag en ‘Goud van Oud’ werd vooral teruggeblikt op de moeizame strijd om als legale omroeporganisatie toegelaten te worden. Een eerste maal loon naar werken kwam op 28 december 1975 toen Veronica als aspirant-omroep de klassieke muziekzender Hilversum 4 mocht beginnen. Een paar weken later volgde het debuut op Hilversum 3, tussen 19:00 en 20:00 uur met een goed gevuld uur waarin de Top 40, het actueelste popnieuws en de Tipparade door Lex Harding snel en efficiënt werden overlopen.

Raar maar uitermate prettig om in het tijdperk waarin multimedia en het coronavirus tot het nieuwe normaal behoren, de blijde maar ambitieuze intrede van de voormalige zeezender tussen mastodonten als de TROS en AVRO te herbeleven.  

Met de hulp van Miami Vice 

Het kostte wel heel wat elleboogwerk om na talloze verzoeken en afwijzingen door de bevoegde minister, de fel begeerde A-Status te verkrijgen. Veronica beschikte echter over een onverwoestbaar doorzettingsvermogen en kreeg vanaf 2 december 1985 extra veel uren. Het pad voor heel wat nieuwe zaken zoals de politieserie ‘Miami Vice’, met de Top 40 gerichte soundtrack, was geëffend. Daaruit werd ‘The Heat Is On’ van Glenn Frey snel tot hét strijdlied, op weg naar de volgende stap, gepromoveerd. 7 dagen 7 Veronica, met een jeugdig format.

Tussen deze mijmeringen en de classics van onder meer U2, Yes, Rolling Stones, Anouk, de van oorsprong Friese (!) band Van Halen en Whitesnake, zorgden Tim Akkerman en zestig vooraf geselecteerde vrouwen met de naam Veronica – ieder vanuit de eigen leefruimte – voor een zeer fris loflied. Geïnspireerd op de alom bekende jingle ‘Dit is Veronica’, een melodie in de lijn van ‘Annabel’ van Hans de Booij en aangevuld met een ludieke tekst over het roemruchte verleden. Aan emoties geen gebrek. 

Het resultaat van de zoektocht naar de meest geliefde radioprogramma’s werd ieder uur iets meer onthuld. Will Luikinga met ‘Will Wil Wel’ eindigde op nummer 9 en dat de ‘Soulshow’ met Ferry Maat bijzonder in de smaak viel, getuigde de zevende plek. Dat één of meerdere presentatoren van de legendarische ‘Volle Vrijdag’ op Radio 3 met de onderscheiding aan de haal zou gaan, leed geen enkele twijfel.

Barsten in de vriendenclub

Vreemd genoeg repte men nauwelijks met een woord over de drang om het verouderde omroepbestel de rug toe te keren. De betrokkenheid van Lex Harding bij de oprichting van Sky Radio, van RTL-Veronique en van Radio 538 schoot aanvankelijk in het verkeerde keelgat bij de vereniging. Uiteindelijk ging men toch overstag voor de sprong in het onbekende – zeg maar- het commerciële avontuur. Beklijvend om opnieuw te horen hoe Jeroen van Inkel op 1 september 1995 opende met ‘That was Then but This is Now’ van ABC. De jingles van de in 1998 overleden Countdown Cafépresentator Alfred Lagarde klonken nog even tijdloos en van een uitmuntende kwaliteit.

° De Alfred Lagarde opener (MP3), voor het begin van de Veronica-vrijdag op de radio.

Tijdens de finale waarbij het legendarische ‘Curry en van Inkel’ (foto bovenaan) tot hét populairste programma werd gekozen, stond Silvan Stoet toch even stil bij de verrijzenis van de laatste kans. Ter herinnering: na de breuk met de Holland Media Groep rond de eeuwwisseling bleef het ongebruikelijk lang stil rond de voormalige wervelwind in omroepland. De vrees voor het definitieve einde nam toe tot op 2 april 2002 Radio Veronica via de kabel opdook. De fusie met de Gouwe Ouwe Zender van Sky Radio op 31 augustus 2003 en de integratie bij Talpa Networks van mediamagnaat John de Mol, zorgden voor een relatief veilig vervolg. Hopelijk goed voor zestig extra jaren. (FVM)

TOP 10 MEEST GEWAARDEERDE PROGRAMMA’S

10. Evers in ’t Wild – Edwin Evers
09. Will Wil Wel – Will  Luikinga
08. Somertijd – Rob van Someren
07. Soulshow – Ferry Maat
06. Stenders – Van Inkel – Rob Stenders en Jeroen van Inkel
05. In The Mix – Ben Liebrand
04. Rinkeldekinkel – Jeroen van Inkel
03. De Veronica- Nederlandse Top 40 – Lex Harding en Erik de Zwart
02. Countdown Café – Alfred Lagarde en  Kees Baars
01. Curry – Van Inkel – Adam Curry en Jeroen van Inkel


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Veronica: verrassend frisse dame van 60 (audio)

Na testuitzendingen op verschillende frequenties startte Radio Veronica officieel op 17 mei 1960. De verre Lees verder

Veronica is afgeslankt (tijdens het weekend)

De gevolgen van het coronavirus manifesteren zich duidelijk bij Talpa Networks, de onderneming van mediamagnaat Lees verder

Dennis Ruyer ruilt Veronica voor 538

Terug van weggeweest bij de jongerenzender waar hij 22 jaar geleden zijn eerste stappen in Lees verder

Veronica Vintage officieel van start gegaan

Woensdag vond in de Retro Radio Studio in Winkelcentrum De Gooische Brink de officiële start Lees verder

Na Sander, nu ook Frank naar Veronica

Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende krijgen vanaf 3 oktober hun vaste plek in Lees verder

Flirt Sander met Veronica?

Hardnekkige geruchten willen dat Sander Hoogendoorn het voor gezien houdt bij NPO 3FM en naar Radio Lees verder

‘Luizenleven’ van Veronica verstoord door twee Zwitsers

Radio Veronica zond sinds de lente van 1960 uit vanaf de vrije Noordzee en had Lees verder

Tineke niet bij Vintage maar gewoon op Radio Veronica (audio)

Tineke de Nooij is vanaf volgende maand iedere zaterdag- en zondagavond met een eigen programma Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx