RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 9 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wij willen weer weg!

Problemen met de zender aan boord van de MS Magdalena, spreekwoordelijk zou ik er een boek over kunnen schrijven. Al zou het toch in de buurt van de werkelijkheid komen. Een tweede keer ging het fout rond 24 juli, toen waren er moeilijkheden met de aansturing naar de antenne. Ik merkte dat er veel minder stroom door de eindtrap liep. En waar geen stroom is, is ook geen vermogen! Wederom een vreemde klacht.

Ik vermoedde iets in verband met het antennesysteem. Ik ging toen met dat ene simpele multimetertje controleren of er toch niet ergens kortsluiting was naar massa of een onderbreking. Het was niet te vinden. Gek werd ik ervan. Gelukkig kwam er snel ‘redding’ van land. We zaten net met een grote ploeg aan boord en er moesten ook mensen weer terug: Patrick Valain, Tom de Bree, Kees Borrel (foto) en Daniël Boolen. Bovendien was het eindelijk een paar dagen rustig op zee! 

Wat bleek: ergens halverwege was door de enorme antennestroom de coax een beetje gesmolten en veroorzaakte daardoor een misaanpassing. Maar net nog geen kortsluiting. Dat was dus niet te vinden met dat multimetertje. Ik praatte nog wat na met de Vlaamse techneuten in een heerlijk avondzonnetje op een spiegelgladde Noordzee. “Waarom was je niet gewoon doorgegaan op gering vermogen?” vroegen zij nog.

Er kwam ‘s avonds een tender met twee collega zendamateurs aan boord die een grote bos dikke coax hadden meegebracht. Ze dachten dat het in elkaar zakken van het signaal, een aanpassingskwestie moest zijn. En dat zou te maken kunnen hebben met de gekozen coaxkabel. We rolden als de bliksem de nieuwe uit. Zender aan en… warempel, de anode stroom liep weer op tot de bekende waarde.

Ik antwoordde dat ik geen gekke risico’s kon nemen zolang ik niet wist wat er echt stuk was. Dat begrepen ze. Het geeft wel weer aan hoe je soms voor dilemma’s komt te staan als je niet alle middelen hebt om technische problemen kordaat op te lossen. Het begon steeds meer te knijpen. De tender van 24 juli had diverse mensen van boord gehaald, maar er was niemand om hen te vervangen. 

De zaterdag werd een weekdag

We hadden de afspraak gemaakt dat ze me in het laatste weekend van juli zouden ophalen. Ik had namelijk begin augustus een opname gepland voor een hernia-behandeling in het inmiddels ter ziele gegane Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam. Ook Wim de Groot wilde er wel eens even af. Hij zat al bijna twee maanden aan boord. Tijdens de heenreis had ik al begrepen dat je een en ander niet strak kunt plannen omdat de zee voor Zeebrugge altijd volop in beweging is. 

Toch verwachtten we spoedig, op z’n minst een klein bootje, want ook de nieuwe Top 50 was nog niet aangekomen. En die stond toch echt voor de zaterdagmiddag gepland. Dus dat gaf wel enige hoop. Inmiddels begon ik tijdens de programma’s toch al opmerkingen te maken over “Ik kan de Top 50 niet vinden… en wij maar zoeken”. Meer aanwijzingen konden we toch echt niet geven. En zo passeerden de donderdag en de vrijdag. 

Aangezien ik er toch vanuit ging dat ik snel van boord zou gaan besloot ik in ieder geval om één van de weinige blanco cassettes die we hadden te gebruiken om mijn programma van 27 juli alvast op te nemen. Dat allemaal in de veronderstelling en hoop dat het mijn laatste ochtendshow zou zijn. In werkelijkheid deed ik ook nog gewoon de zaterdagochtend van 28 juli.

Vrijdagavond was dus duidelijk dat we de Top 50 niet hadden. Die van de week er voor herhalen zou de geloofwaardigheid van ‘De Belgische Nationale Hitparade’ geen goed hebben gedaan. We besloten dan ook de normale weekprogrammering aan te houden. Toch zou er één van de volgende dagen wat moeten gebeuren. En wanneer zou ik mijn laatste programma doen? Ik besloot er vanuit te gaan dat ik toch in het weekend opgepikt zou worden. 

Zodoende nam ik vrijdagavond 27 juli , na sluitingstijd, mijn allerlaatste programma op dat ooit uitgezonden zou worden vanaf de Magdalena;  De ‘Soul Party’ voor de zondagmiddag van 15:00 tot 17:00 uur. Maar wanneer kwam die tender nou?


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 8 (audio)

Geen zender zonder elastiekje Ik schreef het eerder al: de zender verschafte me ook het Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 7 (audio)

Op zaterdag 21 juli was het weer tijd voor de Belgische Nationale Hitparade en tipparade. Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 6 (audio)

'De trukken van de foor' Rond de 18 juli kwam er opnieuw een tender langszij Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 5

Niet enkel de overheid lag dwars, ook de Noordzee deed dit Zoals eerder verteld was Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 4 (audio)

Louis Stuster aka Johan Vermeer was één van de mensen die live vanaf de MV Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 3 (audio)

Louis Stuster aka Johan Vermeer was één van de mensen die live vanaf de MV Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 2 (audio)

Augustus is de zeezendermaand genoemd. Op 14 augustus 1967 moesten alle Britse offshore stations uit Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 1 (audio)

Voorlopig nog geen vakantie voor onze afdeling ‘Retro’, want de maand augustus komt eraan, ook Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x