RadioVisie

  • .
    .

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 7 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op zaterdag 21 juli was het weer tijd voor de Belgische Nationale Hitparade en tipparade. Alweer de derde op Radio Mi Amigo. Het zou de laatste hitlijst worden die ik tot nu toe in mijn leven gepresenteerd heb. Want de aflevering van de week nadien werd pas op… 29 juli uitgezonden – een dag later dus – en ze werd gepresenteerd door Ferry Eden.

Rond 22 juli kregen we hoog bezoek! Er kwam weer een tender langs met niet alleen een nieuwe dj – Tom De Bree – maar ook mister Patrick V. himself. Gewaagd maar toch. Hij kwam niet alleen zomaar kijken. Aan land vond men de programma’s blijkbaar wel aardig klinken en men begon zich af te vragen of het met vier man aan boord niet zo langzamerhand tijd was om te beginnen met nieuwsuitzendingen. 

En toen was er… nieuws

Op zich begrijpelijk, maar nieuws lezen is toch een andere tak van de sport. Dus we stonden niet te popelen om zomaar toe te zeggen. En in feite hadden we daarvoor ook de faciliteiten niet aan boord. In het hok waar zich de zelfbouw studio bevond moesten we met een radio-cassette recorder (de enige aan boord!) de nieuwsuitzendingen van de BRT en NOS opnemen en berichten met de hand herschrijven. En op ieder uur dus nieuws lezen. 

Ton Schipper (onder) en Tom de Bree in de Mi Amigo-studio in Playa de Aro

Desondanks begonnen we er mee op maandag 23 juli. Diezelfde ochtend debuteerde ook onze nieuwe aanwinst Tom De Bree. Na een slechte en korte nacht mocht hij aftrappen tussen 05:00 en 07:00 uur met ‘Welkom in de wereld der wakkeren’. Zijn enige programma is teruggevonden. Hij was jong, zo’n zeventien jaar, en hij schrok van wat er allemaal op je afkomt als je op een zendschip werkt. 

Hij trok redelijk snel de juiste conclusie om er toch maar niet mee door te gaan. En gelukkig voor hem kwam er alweer snel een tender, met aan boord twee Belgische zendamateurs die een nieuwe coaxkabel meebrachten voor de zender. Want daar was ook geregeld wat mee. Hoe dan ook, het schip was nu wel een beetje te vol aan het worden! 


Hutten delen wegens teveel volk

Er was niet voldoende slaapruimte meer voor iedereen en dus moesten de slaapvertrekken gedeeld worden. Deze situatie zou nog ruim een dag duren. Daarna gingen Patrick, Tom de Bree en Daniel Boolen van boord. En ook Kees Borrel, dacht ik. Vanaf dat moment moesten we met z’n drieën – Wim de Groot, Ben van Praag en ikzelf dus, de programmering vullen. En nu met nieuws erbij. 

Na een paar dagen ruw weer, werd het in de tweede helft van de maand juli weer wat rustiger. Door die enorme stroming aldaar lagen we vaak tweemaal daags dwars op de golven. Dan viel alles om je heen omver en moest je dus alles vasthouden. Maar het kon nog gekker. Ik kan me herinneren dat ik tijdens een middagprogramma een enorme trilling door het schip voelde met daarbij een onheilspellend knarsend geluid. 

Op zender sprak ik daar niet over en starte ‘gewoon” een plaat in. Maar ik liep daarna toch meteen naar buiten om te kijken wat dit nu weer was. De kapitein (Hanna) kwam me al tegemoet: “Don’t worry… nothing wrong” zei hij geruststellend. Wat bleek; het anker lag te ‘krabben’. Dit wordt veroorzaakt door de enorme krachten die op de ketting werken als je ook nog eens dwars ligt. Dan begint het anker namelijk te slepen c.q. wat te stuiteren. En dat laatste veroorzaakt het kabaal en de trillingen. 

Hoe moet het als het winter wordt?

Hanna zou in de loop van die middag het anker even optillen want we schoven al aardig een stukje wegvaren. Of dat allemaal gelukt is weet ik niet meer want de motor was regelmatig ‘in reparatie’ door Hanna. Het was wel een moment dat ik weer dacht: “Hoe moet dat in het najaar als we nu al midden in de zomer zo liggen te tollen en het anker het niet houdt.” Afijn. 

Maar we waren ook weer eens een dag uit de lucht. Wederom technische problemen. Ik kom daar nog op terug. Het was het begin van mijn laatste week aan boord van de Magdalena… 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 6 (audio)

'De trukken van de foor' Rond de 18 juli kwam er opnieuw een tender langszij Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 5

Niet enkel de overheid lag dwars, ook de Noordzee deed dit Zoals eerder verteld was Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 4 (audio)

Louis Stuster aka Johan Vermeer was één van de mensen die live vanaf de MV Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 3 (audio)

Louis Stuster aka Johan Vermeer was één van de mensen die live vanaf de MV Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 2 (audio)

Augustus is de zeezendermaand. Op 14 augustus 1967 moesten alle Britse offshore stations uit de Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 1

Voorlopig nog geen vakantie voor onze afdeling ‘Retro’, want de maand augustus komt eraan, ook Lees verder

Johan verlegde steentje in de Noordzee (audio)

Vorige week zaterdag was hij er voor het eerst, morgen leest u het vervolg van Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen (foto-epiloog)

Triest afscheid Elf zaterdagen na elkaar hebt u de avonturen van Johan Vermeer bij Radio Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx