RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 4 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Louis Stuster aka Johan Vermeer was één van de mensen die live vanaf de MV Magdalena programma’s maakte voor Radio Mi Amigo. Ieder zaterdag lees je alles en nog meer over zijn belevenissen aan boord van het zendschip. 

Hoe zag zo’n dag eruit op de Magdalena? 

Om 06:30 uur werd ik gewekt door de kapitein. Zodra die mij zag komen ging hij de generatoren opstarten in het ruim. Daarbij wachtte ik af tot dat ze het juiste toerental en spanning haalden. Vervolgens liep ik naar de zender en begon met de opstartprocedure. Het was voornamelijk een buizenzender waarbij de eindtrap pas al laatste werd aangezet. Dus dat duurde even. Tenslotte moesten alle stromen en spanningen gecontroleerd worden…

Eenmaal dat achter de rug, holde ik snel naar boven, over het dek, naar de studio. Ik legde de tune op de draaitafel en begon de startprocedures. Het was dan meestal al een paar minuten voor zeven uur. Vervolgens meldde ik een paar keer dat de uitzendingen direct gingen beginnen, daarna volgde de jingle: “Mi Amigo Tijd De Juiste Altijd” en kon ik beginnen met de show. Op de nuchtere maag…

Spurtjes trekken

‘Ook goeiemorgen duurde tot 09.00 uur, daarna nam Wim de Groot (foto links) het over met de beroemde ‘Schijven voor bedrijven’ , met vooralsnog verzonnen verzoeken. Maar Wim sliep nog! Dankzij de nieuwe hitsingle van Abba ‘Voulez vous’ en ‘Angel Eyes’ kon ik hem dagelijks wekken rond 08:30. Beide nummers duren namelijk zo’n vijf minuten… Bijna dagelijks koos ik een van die twee songs. 

In die tijd redde ik het net om de titel aan te kondigen en opnieuw over het dek naar de slaaphutten te lopen om vervolgens te bonzen op de deur van de kajuit van Wim. Daarna moest ik wachten tot er een redelijk wakker antwoord kwam. Terug rennen naar boven, nog even snel een ander plaat klaar zetten en… gewoon weer doorgaan… Elke dag bleef het weer spannend of het zou lukken!

Zodra Wim begon nam ik een snelle hap en ging weer verder slapen. Tot tegen de middag. Daarna was het tijd voor de spannende culinaire hap opgediend door onze kok Daniel. Uiteraard weer met die geheimzinnige maar overbekende rode saus. Na het eten trok ik opnieuw naar boven. Terwijl Daniel Boolen nog bezig was met de ‘Lunch Op Zee’ zocht ik alvast, in de ruimte naast de studio, de ‘verplichte platen’ uit.

Dat waren voornamelijk Vlaamse producties die een aantal keren per dag moesten gedraaid worden. Vervolgens zocht ik de leuke oldies. Dat viel niet altijd mee. Er was immers maar een geringe voorraad verzamelelpees aan boord. Wim verzuchtte al eens meer op de zender: “We hebben niet eens CCR aan boord…”.

Plots had Spanje afgedaan

Om 14:00 was het dan weer mijn beurt tot 16.00 uur met de ‘Middagpauze’. Daarna kon ik even rusten. Om 18.00 uur was het weer tijd voor de ‘Muziekdoos’. Pas in de avond kon ik wat aandacht besteden aan de andere, vaak technische,  klussen. Na 22:00 uur kwam nog het productiewerk voorbij. Waaronder bijvoorbeeld het maken van de ‘Monopole Music’ spot.

Let wel: dit was een normale dag! Daarbuiten gebeurden er nog tal van andere dingen, want bijna ieder dag was er wel wat aan de hand. Op de achtergrond van al dit gebeuren op zee, rommelde het ook nog met de organisatie aan land. Radio Mi Amigo kwam steeds meer in Vlaamse handen ten koste van de overgebleven leden in Spanje. Achteraf hoorde ik dat zelfs Adriaan van Landschoot de boel in lucht hield! 

Al die verwikkelingen leidden er toe dat we in het begin alleen maar zeiden dat de luisteraar kon schrijven ‘naar het bekende adres’, later mochten we de bekende Spaanse postbus in Playa De Aro noemen. Maar op maandag 17 juli werd dit ineens een postadres in… Mauritius! Eenmaal per maand vloog er namelijk iemand van de ambassade heen en weer tussen dat eiland en Brussel. Daar werd dan de post, via slinkse wegen, blijkbaar overhandigd.

Zo was er een nieuwe constructie ontworpen en had Spanje afgedaan. Overigens heb ik in juli nooit post gezien! We moesten dagenlang een verzoekplatenprogramma’s doen zonder verzoeken…

Wim de Groot en Johan Vermeer


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Eric
Eric
18 augustus 2019 - 09:57 09:57

Vrienden,
Naar ik ooit gelezen heb in de kranten over Mi Amigo vanop de Magdalena, weet ik nog dat men schreef dat er “enorme water en olietanks aan boord waren samen met grote vriezers voor halve koeien en hele varkens”. En dat de muziekvoorraad enorm was. Toen dacht ik eventueel dat de muziek opgenomen werd van Hilversum. Omdat die zenders wel te ontvangen waren in de buurt van het schip.
Maar ja, nu blijkt dat er maar weinig van waar was. Jammer. Van Adriaan, dat kan ik best geloven.
Groeten
Eric

Jan D.M.
Jan D.M.
18 augustus 2019 - 12:37 12:37
Antwoord aan  Eric

’t Zal waarschijnlijk Radio Paradijs geweest zijn !

Eric
Eric
18 augustus 2019 - 19:02 19:02
Antwoord aan  Jan D.M.

Jan,
Ik kan natuurlijk verkeerd zijn, maar ik herinner het me nog als het gisteren was. Radio Paradijs herinner ik me helaas niets
van. Dat van die muziek, dat waren maar gedachten omdat het schip zo dicht bij de Nederlandse kust lag. ( daar ging ik vanuit natuurlijk.) Dat van die “halve koeien en hele varkens” in de vriezers aan boord dat zie ik nog voor me staan, in het “zondagsnieuws”. Zo kon men voor een hele lange tijd zonder bevoorrading.
Later was gebleken dat het minder waar was. Maar de illusie was er en dat was genoeg voor de grote fan.
Dank u voor de reactie.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx