fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 3 (audio)

Louis Stuster aka Johan Vermeer was één van de mensen die live vanaf de MV Magdalena programma’s maakte voor Radio Mi Amigo in 1979. Iedere zaterdag lees je alles en nog meer over zijn belevenissen aan boord van het zendschip. 

Programma’s maken, apparatuur herstellen en… slapen

Op donderdagavond 12 juli was er weer een klein bootje langszij geweest met wat proviand en de nieuwe Belgische Nationale Hitparade. Maar er was ook een nieuweling meegekomen: Ben van Praag (foto). Onze Vlaamse Benjamin! Geconfronteerd met de veelvoud aan dingen waar je moest aan denken besloten we eendrachtig om Ben rustig in de avond te laten beginnen. Dat was dus, ik kan het ook niet helpen: vrijdag de dertiende. We waren nu met z’n vieren en dat gaf eindelijk wat minder werkdruk. Want er viel genoeg te sleutelen. In die ene studio bijvoorbeeld.

Er stonden twee direct drive draaitafels, twee Revox B77 recorders, twee cassette decks, uiteraard een mengpaneel en drie zogenaamde Spotmaster 2000 machines voor het afspelen van carts. Daar was altijd wel wat mee. Bijna iedere avond moest ik die  machines open maken, het loopwerk reinigen en weer afstellen. Want gedurende de dagprogramma’s gingen die machines steeds meer haperen. Radiomakers duwen namelijk altijd carts in de apparaten en trekken die er weer uit als ze weer op que staan. ALS… Want vaak liepen die carts ook nog door. 

Duur en toch heel kwetsbaar

De studio van Radio Veronica aan boord van de Norderney. Let op de cartridge rekken.

De ellende begon eigenlijk al met de inhoud van een grote doos die naast de beroemde kastdeur stond met daarop de handtekeningen van de dj’s. In die doos zaten allerlei oude carts uit een voormalige radiostudio van…Veronica uit 1974! Reclames voor chips, motorraces in Zandvoort, sigaretten… noem maar op! Het stak er allemaal tussen. Blijkbaar ergens vijf jaar op een plank gelegen en verkocht aan Mi Amigo

In een helder ogenblik heb ik één van de weinige C90-cassettes die aan boord waren gebruikt om al die reclames op te nemen. Het moest ook wel want voor hergebruik werden die carts weer helemaal gewist. Al die soorten rode en grijze door elkaar, deden het loopwerk van de machines natuurlijk ook geen goed. Al heeft het me tot de dag van vandaag verbaasd dat dergelijke, voor die tijd, dure apparaten zo enorm kwetsbaar waren. 

En een slecht geluid gaven. Zeker als je met die machines opnam. Later, aan land, heb ik nog veel gewerkt met FTM machines. De ‘hapering- en doorloop problematiek’ kwam daarbij ook voor, maar toch wel minder, in mijn herinnering. Een hoop gedoe dus om een en ander draaiende te houden. Kwam daar nog bij; ga maar eens met elektronica sleutelen op zee! 

Als je een apparaat uit elkaar haalt en bijvoorbeeld een schroefje naast je neerlegt, rolt het meteen weg en dat zagen we nooit meer terug. En je soldeerboot valt ook geregeld op de grond. Iets dat geldt voor al het gereedschap. Steeds moest alles in bakjes en dozen opborgen worden. Vermoeiend dus. 

Eén keer aan dek in de zon

We hadden ook de pech dat het een rotzomer was. Het waaide elke dag flink. De Magdalena was een ‘platbodem’ die door de toen al wat geringe inhoud van de tanks hoog op het water lag. Ik kan me welgeteld één enkele dag herinneren dat we op het dek even in de zon zaten. Maar het is me nog onduidelijk van welke straling we het meest hebben genoten… 

De ligplaats hielp ook al niet. Het kanaal voor de Belgisch kust is er al aardig smal aan het worden. Dus is er veel werking van het getij. Tweemaal daags een enorme stroming. Zag je ’s morgens zeewier, luiers en cola blikjes in rap tempo voorbij komen, ’s avonds waren ze er weer. Maar dan de andere kant op…

Op de heenreis kwam de presentatie al ter sprake van de ‘Belgisch nationale Hitparade, zoals de top 50 nu heette. Hoe het muntje precies rolde weet ik niet meer. Behalve dan dat ik de eer kreeg toebedeeld om die hitlijst de komende weken te doen. Normaal gesproken bereid je zo’n programma voor door speciale jingles te maken en overzichtsmontages. Daar kwam niet veel van terecht door het gesleutel in de late avond uren.

Improviseren en tegelijk presenteren 

En ik presenteerde al ‘Ook Goeiemorgen’. Ik had wel een jingle ‘Nieuw in de top 50’ gemaakt. En gelukkig had ik nog een cassette van land meegenomen met daarop alle tunes die Mi Amigo ooit gebruikte. Onder andere de instrumentale versie van ‘No no sheriff’ van Emily Star. Die hoorde je aan het einde van het programma ‘Lunch op zee’.

Op die cassette stond ook ‘Carmen’ van Herb Alpert. De Top 50 tune dus. Ik kan me herinneren dat ik bij de eerste keer ‘top 50’ die tune gewoon van cassette draaide. Er was gewoon geen tijd geweest om op cart te zetten… Platen pakken, gaan zitten en onderwijl uitrekenen dat je goed uitkomt met de nummer 1 tegen 15:00 uur. En dan eindigen met: “Ik ben moe, ik heb slaap en ik ga naar bed”. Zo ging dat in 1979.

Van die eerste ‘top 50’, uitgezonden op 14 juli 1979 is helaas weinig bewaard gebleven. Alleen het begin en het einde. Dus als iemand de rest nog heeft, geef maar een seintje aan de redactie!


TVV Sound

Meer over Radio Mi Amigo

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 1 (audio)

Voorlopig nog geen vakantie voor onze afdeling ‘Retro’, want de maand augustus komt eraan, ook Lees verder

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 2 (audio)

Augustus is de zeezendermaand genoemd. Op 14 augustus 1967 moesten alle Britse offshore stations uit Lees verder

Het is vandaag 10 augustus… 1978 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 9 augustus… 1978 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 8 augustus… 1978 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Radio Mi Amigo: de details van de geschiedenis

Erik de Zwart en Ruud Hendriks over die ene unieke opname uit 1978 In onze Lees verder

Het is vandaag 7 augustus… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 6 augustus… 1978 (studiotape)

 Hallo hier is Mi Amigo, Erik de Zwart, techniek Rob Hudson We gaan vandaag terug Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, deejays, hitlijst, offshore
Het is vandaag 10 augustus… 1978 (audio)

Blad 230: Leen Demaré, Scorpio, Stuff-podcasts (video)

Nostalgische column Hans Knot – 83 (audio & video)

Het is vandaag 9 augustus… 1978 (audio)

Dick is (nog steeds) radio actief – 47 (audio)

Het is vandaag 8 augustus… 1983 (audio)

Sluiten