RadioVisie

  • .
    .

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 2 (audio)

Augustus is de zeezendermaand genoemd. Op 14 augustus 1967 moesten alle Britse offshore stations uit de lucht, zeven jaar later was dit het geval met alle Nederlandse projecten vanaf zee. Twee keer ging Radio Caroline er tegenin. In 1974 samen met de toenmalige partners van Radio Mi Amigo. Louis Stuster aka Johan Vermeer was één van de mensen die dwars tegen alle verboden in, toch vrolijk programma’s bleef presenteren voor de ‘piraat’, die intussen vanaf een eigen zendschip, de MV Magdalena uitzond op 272meter. Op zaterdag lees je zijn belevenissen bij Radio Mi Amigo in deze columns. 

Diepvriezers vol ‘kattenbrokken’

Sneller dan verwacht mocht ik naar de MV Magdalena reizen om voor Radio Mi Amigo te gaan werken. Na een reis met nogal wat ‘hindernissen’ was ik toch nog aan boord van het zendschip geraakt. Wat trof ik aan? Allereerst de bemanning natuurlijk. Aan boord waren er de dj’s Wim de Groot en Daniel Boolen. Maar ook de kapitein Hanna die waarschijnlijk uit Syrië kwam. 

Een man met twee rechterhanden die in staat was de generatoren en de scheepsmotor aan de praat te houden. Ik had meteen al zoiets: ‘Als die man er niet meer is dan hebben we een serieus probleem hier. Hij sprak gebrekkig Engels. Maar dat gold ook voor mij dus dat schiep wel een band.Verder waren er echte matrozen aan boord. Nou ja… echte.

Ze waren meegekomen uit Griekenland waar de Magdalena tot zendschip was getransformeerd. John en Peter heetten ze. Wat ze aan boord te doen hadden op een schip dat voor anker ligt? Ik zou het niet meer weten. Ik heb er al die weken eigenlijk niet mee samengewerkt. We hadden ieder zo zijn eigen leefschema. John was de opvallendste. Al was het alleen maar omdat die grotendeels van de tijd stoned rondliep. 

Maar we hadden ook een heuse kok aan boord. Jij noemde zich Daniël. Maar dat was vermoedelijk een schuilnaam omdat ook hij uit het midden oosten kwam. Hoe dan ook, hij verzorgde wel iedere dag een warme hap. Als viel het ons wel op dat het vaak dezelfde brokken vlees betrof met een onbekende rode saus. 

We begonnen dan ook te vermoeden dat het een uniek soort kattenbrokken was. De grote vriezers beneden in het ruim lagen vol met dat spul! De dagelijkse consumptie van het culinair goedje leidde ook tot diverse opmerkingen in enkele van mijn programma’s later in de week.

De Magdalena was een omgebouwd vrachtschip. Met in het ‘vrachtruim’ de generatoren, de tanks met brandstof en water, de twee grote vrieskisten en natuurlijk de Amerikaanse 10 kW AM zender. Je ging met een steil laddertje naar beneden vanaf het dek. Het eerste wat je zag als je beneden kwam was de ‘werkplaats’ van Hanna. Pal naast de luid draaiende generatoren. Allerlei motoronderdelen lagen er verspreid om gerepareerd of in ieder geval gesmeerd te worden.

Rechts naast de klimladder hing een bord waarop, door Kees Borrel, met een krijtje werd bijgehouden hoeveel brandstof er ieder dag doorheen ging. Ik dacht zo’n kleine duizend liter. En vooral… wat er nog overbleef in de tanks. Het bleek al erg hard te zijn gegaan sinds de reis uit Griekenland. Dat was ook een van de redenen dat we niet langer meer 24 uur per dag uitzonden.

Maar er was ook nog een andere reden. De zender stond namelijk op 1100 kHz, dat is twee kHz scheef in het Europese raster. Al bij mijn reis naar boord had ik aangegeven dat er zo snel mogelijk een kristal moest komen voor de 1098 kHz.

Helaas duurde het nog enige weken vooraleer dat geleverd werd. Die twee kHz verschil gaf ‘s avonds een nare piep met ‘onze’ mede gebruiker op de 272 meter, een zender uit Bratislava in het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Storing in een  groot deel van Europa! Kon je niet maken vond ik. 

Maar er waren nog meer redenen waarom we ‘s avonds ophielden. Dé studio bevond zich boven op het dek. Ik spreek hier over dé studio omdat er in feite maar ook eentje was. In een ruimte ernaast bevond zich nog wel een studiootje met onder andere een zelfgemaakt mengpaneel.

Maar daar viel niet mee te werken. Je kon er ook niks mee beginnen omdat er ook geen elektronica onderdelen aan boord waren. Geen kabels, pluggen, weerstanden en condensatoren… Laat staan ontstoringsmateriaal. Aan boord van z’n schip straalt het HF- signaal van de zender overal in.

Het hok waarin dit allemaal stond werd dan ook later de ‘newsroom’, daar konden we met een portable radio op de FM de BRT en Hilversum horen. Dit betekende dat in de uitzendstudio ook het productiewerk gedaan moest worden. En dat kon alleen ‘s avonds en ‘s nachts.


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 1 (audio)

Voorlopig nog geen vakantie voor onze afdeling ‘Retro’, want de maand augustus komt eraan, ook Lees verder

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 31 augustus… 1977 (audio)

Op 'bijzondere' radiodagen - en dat was 31 augustus - recycleren we graag een programma Lees verder

Het is vandaag 14 augustus… 1978 (audio)

Jingle-collage om Black Monday te herdenken Precies 43 jaar geleden was het om twaalf uur Lees verder

Het is vandaag 30 juli… 1988 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 29 juli… 1979 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 28 juli… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 27 juli… 1977 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x