RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Verliest Agentschap Telecom grip op etherpiraten?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Geen Hilversumse regeltjes. Niemand die voor jou bepaalt welke muziek je moet draaien of wat je wel en niet mag zeggen. En tegelijkertijd gezellig met vrienden een biertje drinken. Etherpiraten in noord en oost Nederland zijn sinds ongeveer twee jaar weer aan een flinke opmars bezig. En ze lijken populairder dan ooit tevoren.  

In 2011 werden de maximale boetes voor etherpiraten verhoogd naar € 45.000,-. Met de inzet van extra inspecteurs heeft het Agentschap Telecom (AT) toen een flinke dreun uitgedeeld richting de piraten. Geen waarschuwingen meer maar direct boetes uitdelen. En piraten vanuit de auto uitpeilen was ineens voldoende om een boete te kunnen opleggen die vanzelf bij de piraat op de deurmat valt. 

Positieve cijfers voor het Agentschap Telecom waren het gevolg. Voor de korte termijn leek het AT eindelijk grip te krijgen op de piraten. Maar dat betekende niet het einde van het kat en muis spelletje. De piratencultuur zit diep geworteld bij een groot deel van de bevolking in het noorden en oosten. Dat is niet van de één op de andere dag verdwenen.

Piraten hadden de afgelopen jaren de tijd om zichzelf opnieuw uit te vinden. Van de stroomvoorziening, tot (mobiele) masten op overheidsterrein en niet traceerbare verbindingen van de studio’s naar de mast. Overal werden nieuwe en innovatieve technieken en oplossingen voor gevonden. Nu piraten deze nieuwe manier van uitzenden onder de knie hebben, lijken ze bijna niet meer te stoppen.

Hoe stop je een piraat aan wie je geen boetes kan opleggen? Kosten voor het Agentschap Telecom om een onbemande zender uit de lucht te halen liggen vele malen hoger dan de kosten voor een piraat om een nieuwe zender en mast te plaatsen en de uitzending te hervatten. En daarmee lijkt de piraat, in tegenstelling tot acht á negen jaar geleden, dit keer aan de winnende hand. 

Alfred Hoogezand, die in het verleden zelf piraat was bij verschillende stations juicht deze ontwikkeling toe. “De behoefte van mensen om op de bouw of in de vrachtwagen naar een piraat te luisteren is ondanks de opkomst van diensten als Spotify onverminderd groot”. In de piraten podcast ‘Lomp’ interviewt Alfred wekelijks piraten over hoe zij hun hobby beleven en wat ze doen om uit handen van het Agentschap Telecom te blijven. 

In de laatste aflevering van 22 juni praat hij met de Denekampse piraat ‘Station Buisgigant’ over opgelegde boetes, onbemande zendmasten plaatsen en inspelen op een continu veranderende overheidsbeleid. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Spoorde het AT minder radiopiraten op?

Het opsporen en uit de lucht halen van etherpiraten door het Nederlandse Agentschap Telecom (AT) Lees verder

Nederland: Zender per ongeluk zwijgen opgelegd (video)

Favoriet FM is maandagmiddag uit de lucht gehaald door Agentschap Telecom (AT). Naast de zender Lees verder

PvdA wil etherpiraten het liefst gedogen in Nederland

Het Nederlandse PVDA*-Statenlid Annemieke Wissink wil dat 'fatsoenlijke' radiopiraten alleen een symbolische boete krijgen of Lees verder

Radiopiraten; immaterieel erfgoed? (video)

Net zoals, fierljeppen, kroketten uit de muur en tulpen zowat synoniemen zijn voor Nederland, zijn Lees verder

Herbert Visser: van radiopiraat tot directeur radio (audio)

“Als je ervoor kiest om illegaal uit te zenden, dan moet je niet zeuren als Lees verder

‘Landpiraat’ geeft geheim prijs

‘Landpiraten’. Enkel wie vertrouwd is met de geplogenheden van het radiolandschap kijkt niet vreemd op Lees verder

Kerkzender legt landpiraat het zwijgen op (audio)

Radio Bloemendaal, we schreven er gisteren nog over. Na 74 jaar kwam er immers een Lees verder

Nederland: geen ‘vrijgeleide’ voor landpiraten (video)

Landpiraten, het is en blijft een hardnekkig fenomeen in Nederland. Het is er zozeer vervlochten Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx