Verkiezingskoorts bij VRT radio (video) Alle zenders, behalve Klara, steken vele tandjes bij

Leestijd: 4 minuten

Van alle verkiezingen staan de gemeenteraadsverkiezingen het dichtst bij de Vlaming. VRT wil daarom de kiezer goed geïnformeerd naar verkiezingsdag op 14 oktober sturen. Daartoe worden ook alle radiokanalen (minus Klara) ingezet. Waar toe wij ons beperken in dit overzicht. 

In ‘De Ochtend’ wordt de situatie in verschillende kleine en grote steden besproken. Presentatoren Xavier Taveirne en Michaël Van Droogenboeck houden op locatie live debatten over thema’s die overal leven of net specifiek zijn voor een bepaalde gemeente in Vlaanderen. Radio 1 staat ook stil bij de actualiteit vanuit de studio. Op zaterdag 6 oktober is ‘De Ochtend’ helemaal gewijd aan de Brusselse gemeentepolitiek.


Lees verder onder de advertentie


‘Bij Debecker’ gaat op tournee door enkele Vlaamse gemeenten om te horen waar de burgers wakker van liggen en wat ze op de politieke agenda willen zetten. ‘De Wereld Vandaag’  blikt vooruit naar debatten in studentensteden, die Radio 1 samen met Knack organiseert in de week van 1 oktober. In Leuven, Brussel, Gent, Hasselt en Antwerpen gaan de lokale lijsttrekkers met elkaar in debat in een aula van de universiteit.

Op de verkiezingsdag zelf is er op Radio 1 eerst ‘De Ochtend’ en daarna van ’s middags tot ’s avonds laat een marathonuitzending over de verkiezingen. De luisteraar kan er terecht voor de eerste reacties en een snelle analyse van de uitslagen. Verschillende reporters volgen de strijd om de burgemeesterssjerp in alle grote steden en verliezen ook de kleinere gemeenten niet uit het oog. ‘De Ochtend’ staat de dag na de stembusslag weer klaar om de eerste coalities te duiden met een extra lange uitzending.

Radio 2 legt per gemeente uit wat er op het spel staat. Vanaf 14 september is de analyse beschikbaar op radio2.be en de verkiezingspagina van vrtnws.be. Vanaf maandag 1 oktober start elke regionale redactie met drie campagnejournaals per dag. Het wordt een mix van de meest opvallende, spraakmakende en belangrijkste zaken. De kopstukken worden uitgedaagd, lokale politici voorgesteld, uit hun comfortzone gehaald en geconfronteerd met vragen van luisteraars. Tijdens het programma ‘Start Je Dag’, de middaguitzending en tijdens ‘Spits’ krijgt de luisteraar extra KIES18-nieuws.

Ook op de verkiezingsdag trekken reporters erop uit. Ze verdiepen zich in de Dorpstraat van kleine en grote gemeenten in Vlaanderen. Op de website radio2.be worden de evoluties van die dag gevolgd. Er zijn tussen 15:30 en 19:30 uur ook elk uur extra regionale nieuwsbulletins. 

Op maandag 15 oktober is er tenslotte een extra lange ‘Start Je Dag’-uitzending. In elke provincie brengt Radio 2 een overzicht van de winnaars en verliezers, de gemiste kansen, opvallende verkozenen, eventuele calamiteiten en misschien al enkele coalitievormingen. En wie wint de provincieraadsverkiezingen?Ivan De Vadder (foto: VRT) kwam tijdens de ‘Marathonradio’ in juni jongeren al vertellen over jijkiest.be, het online platform waar iedereen in Vlaanderen een voorstel kan doen voor zijn of haar gemeente. Ook jongeren zijn immers belangrijk tijdens de verkiezingen. Zijn er tendensen te bespeuren onder jongeren die voor het eerst gaan stemmen? Wat verwachten zij van hun burgermeester of stadsbestuur?

MNM geeft aan het jonge publiek de ruimte om hun verhaal te komen vertellen in ‘De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’, ‘Planeet De Cock’ of ‘Generation M’. Meteen kunnen politici ook reageren op die voorstellen.

• Tom De Cock kiest voor een erg lokale aanpak. Wie zijn de opvallendste (jonge) kandidaten tijdens deze verkiezingsronde? Hoe moet je eigenlijk gaan stemmen? Wat mogen de first time voters verwachten?

• ‘Generation M’ focust één keer per week op de verkiezingen. Thema’s voor jongeren komen aan bod en er wordt gekeken naar hoe het anders en beter kan.

• Op woensdag 10 oktober is een speciale uitzending van ‘Generation M’. Dorianne Aussems installeert een hotline, waar jongeren allerlei vragen kunnen stellen over hoe ze nu juist moeten gaan stemmen. VRT NWS helpt bij de antwoorden.

• In de laatste week voor de verkiezingen focust de jongerenzender op de grote verhalen en de grote koppen in ‘De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’. 

• Om jongeren optimaal te bereiken, zorgt MNM ook online voor ‘Eerste Hulp bij Verkiezingsstress’. Mogen we selfies maken in het stemlokaal? Moet iedereen verplicht gaan stemmen? Wat nemen we mee naar het stemhokje? Nieuwsmeisje Hannah beantwoordt alle vragen via online video’s en geeft allerlei tips mee. Vanaf maandag 8 oktober verschijnen de video’s op mnm.be.

• Op maandag 1 oktober lanceert MNM bovendien een online KiesKaart, waarop voor elke gemeente de specifieke partijpunten rond jongeren te raadplegen zijn. Per gemeente kan de gebruiker ook doorklikken naar de persoonlijke partijwebsite.

Studio Brussel lanceert het project ’18 IN 18’, een online videoreeks in samenwerking met VRT NWS. Daarin vertellen achttien jonge mensen die voor het eerst gaan stemmen over het leven in 2018. Kunnen ze zichzelf zijn in de huidige samenleving? Voelen ze zich betrokken en wordt er naar hen geluisterd? Wat zijn hun dromen en ergernissen? Hoe kijken ze naar politiek en media en hoe zien ze hun toekomst? De vijfdelige videoreeks is vanaf 8 oktober te bekijken op de digitale kanalen van Studio Brussel en VRT NWS.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Lokale (radio) op weg naar het stemhokje Met Radio Tamara, Radio Star, Radio Noordzee en R... Radio Tamara focust op politiek Webradio Tamara uit Steenhuffel krijgt een evenementenvergunning om naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen uit te zenden op 102.4 FM, v...
Vluchten kan niet meer (video) VRT NWS komt met platform ‘Jij Kiest’ Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink bedachten het, Jenny Arean en Frans Halsema zongen het al in 1972; ‘Vluchten kan niet meer’. Dat is exact het gevoel wat dezer dagen - en het za...
Het Avondblad van 21 januari (video) Geloof in podcasts, DAB+- op de kabel, AM-fans en Kim... Geloof in de toekomst Podcasts lijken eindelijk door te breken. En dat is het relatief nieuwe contentproductiehuis Becoming niet ontgaan. Ook zij hebben resoluut gekozen voor ee...
Het Avondblad van 19 en 20 januari Streamende radio, sprekende burgermeester, slippende pr... Oud-burgermeester maak (jongeren)radio Patrick Moenaert, burgermeester van Brugge van 1995 tot eind 2012) heeft op z’n 69ste een nieuw hobby ontdekt. Hij presenteert tweewekelij...
Nieuwe logo voor Studio Brussel Kadert in een totaal nieuwe aanpak (vanaf 04/02) Het bekende Studio Brussel-logo wordt in een nieuw jasje gestoken. Weg met de bekende rode ovalen vorm, tijd voor de glitch in een ongelimiteerd aantal kleuren. Het nieuwe logo maa...
Het Avondblad van 17 januari (audio) Een award, een lappendeken en een centrale gast Award voor Platenlabel  - voluit Play It Again Sam - krijgt de Sector Lifetime Achievement Award tijdens de Music Industry Awards op donderda...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 11 september (video)
Gemiddelde luisteraar is bijna halve eeuw ‘jong’ 
Grand Prix Radio: must voor racefans (video)
Het Avondblad van 10 september
Nog 100 dagen tot ‘De Warmste Week’ (video)
Al is de leugen nog zo snel…
Sluiten