Verkiezingskoorts bij VRT radio (video) Alle zenders, behalve Klara, steken vele tandjes bij

Leestijd: 4 minuten

Van alle verkiezingen staan de gemeenteraadsverkiezingen het dichtst bij de Vlaming. VRT wil daarom de kiezer goed geïnformeerd naar verkiezingsdag op 14 oktober sturen. Daartoe worden ook alle radiokanalen (minus Klara) ingezet. Waar toe wij ons beperken in dit overzicht. 

In ‘De Ochtend’ wordt de situatie in verschillende kleine en grote steden besproken. Presentatoren Xavier Taveirne en Michaël Van Droogenboeck houden op locatie live debatten over thema’s die overal leven of net specifiek zijn voor een bepaalde gemeente in Vlaanderen. Radio 1 staat ook stil bij de actualiteit vanuit de studio. Op zaterdag 6 oktober is ‘De Ochtend’ helemaal gewijd aan de Brusselse gemeentepolitiek.


Lees verder onder de advertentie


‘Bij Debecker’ gaat op tournee door enkele Vlaamse gemeenten om te horen waar de burgers wakker van liggen en wat ze op de politieke agenda willen zetten. ‘De Wereld Vandaag’  blikt vooruit naar debatten in studentensteden, die Radio 1 samen met Knack organiseert in de week van 1 oktober. In Leuven, Brussel, Gent, Hasselt en Antwerpen gaan de lokale lijsttrekkers met elkaar in debat in een aula van de universiteit.

Op de verkiezingsdag zelf is er op Radio 1 eerst ‘De Ochtend’ en daarna van ’s middags tot ’s avonds laat een marathonuitzending over de verkiezingen. De luisteraar kan er terecht voor de eerste reacties en een snelle analyse van de uitslagen. Verschillende reporters volgen de strijd om de burgemeesterssjerp in alle grote steden en verliezen ook de kleinere gemeenten niet uit het oog. ‘De Ochtend’ staat de dag na de stembusslag weer klaar om de eerste coalities te duiden met een extra lange uitzending.

Radio 2 legt per gemeente uit wat er op het spel staat. Vanaf 14 september is de analyse beschikbaar op radio2.be en de verkiezingspagina van vrtnws.be. Vanaf maandag 1 oktober start elke regionale redactie met drie campagnejournaals per dag. Het wordt een mix van de meest opvallende, spraakmakende en belangrijkste zaken. De kopstukken worden uitgedaagd, lokale politici voorgesteld, uit hun comfortzone gehaald en geconfronteerd met vragen van luisteraars. Tijdens het programma ‘Start Je Dag’, de middaguitzending en tijdens ‘Spits’ krijgt de luisteraar extra KIES18-nieuws.

Ook op de verkiezingsdag trekken reporters erop uit. Ze verdiepen zich in de Dorpstraat van kleine en grote gemeenten in Vlaanderen. Op de website radio2.be worden de evoluties van die dag gevolgd. Er zijn tussen 15:30 en 19:30 uur ook elk uur extra regionale nieuwsbulletins. 

Op maandag 15 oktober is er tenslotte een extra lange ‘Start Je Dag’-uitzending. In elke provincie brengt Radio 2 een overzicht van de winnaars en verliezers, de gemiste kansen, opvallende verkozenen, eventuele calamiteiten en misschien al enkele coalitievormingen. En wie wint de provincieraadsverkiezingen?Ivan De Vadder (foto: VRT) kwam tijdens de ‘Marathonradio’ in juni jongeren al vertellen over jijkiest.be, het online platform waar iedereen in Vlaanderen een voorstel kan doen voor zijn of haar gemeente. Ook jongeren zijn immers belangrijk tijdens de verkiezingen. Zijn er tendensen te bespeuren onder jongeren die voor het eerst gaan stemmen? Wat verwachten zij van hun burgermeester of stadsbestuur?

MNM geeft aan het jonge publiek de ruimte om hun verhaal te komen vertellen in ‘De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’, ‘Planeet De Cock’ of ‘Generation M’. Meteen kunnen politici ook reageren op die voorstellen.

• Tom De Cock kiest voor een erg lokale aanpak. Wie zijn de opvallendste (jonge) kandidaten tijdens deze verkiezingsronde? Hoe moet je eigenlijk gaan stemmen? Wat mogen de first time voters verwachten?

• ‘Generation M’ focust één keer per week op de verkiezingen. Thema’s voor jongeren komen aan bod en er wordt gekeken naar hoe het anders en beter kan.

• Op woensdag 10 oktober is een speciale uitzending van ‘Generation M’. Dorianne Aussems installeert een hotline, waar jongeren allerlei vragen kunnen stellen over hoe ze nu juist moeten gaan stemmen. VRT NWS helpt bij de antwoorden.

• In de laatste week voor de verkiezingen focust de jongerenzender op de grote verhalen en de grote koppen in ‘De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’. 

• Om jongeren optimaal te bereiken, zorgt MNM ook online voor ‘Eerste Hulp bij Verkiezingsstress’. Mogen we selfies maken in het stemlokaal? Moet iedereen verplicht gaan stemmen? Wat nemen we mee naar het stemhokje? Nieuwsmeisje Hannah beantwoordt alle vragen via online video’s en geeft allerlei tips mee. Vanaf maandag 8 oktober verschijnen de video’s op mnm.be.

• Op maandag 1 oktober lanceert MNM bovendien een online KiesKaart, waarop voor elke gemeente de specifieke partijpunten rond jongeren te raadplegen zijn. Per gemeente kan de gebruiker ook doorklikken naar de persoonlijke partijwebsite.

Studio Brussel lanceert het project ’18 IN 18’, een online videoreeks in samenwerking met VRT NWS. Daarin vertellen achttien jonge mensen die voor het eerst gaan stemmen over het leven in 2018. Kunnen ze zichzelf zijn in de huidige samenleving? Voelen ze zich betrokken en wordt er naar hen geluisterd? Wat zijn hun dromen en ergernissen? Hoe kijken ze naar politiek en media en hoe zien ze hun toekomst? De vijfdelige videoreeks is vanaf 8 oktober te bekijken op de digitale kanalen van Studio Brussel en VRT NWS.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Lokale (radio) op weg naar het stemhokje Met Radio Tamara, Radio Star, Radio Noordzee en R... Radio Tamara focust op politiek Webradio Tamara uit Steenhuffel krijgt een evenementenvergunning om naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen uit te zenden op 102.4 FM, v...
Vluchten kan niet meer (video) VRT NWS komt met platform ‘Jij Kiest’ Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink bedachten het, Jenny Arean en Frans Halsema zongen het al in 1972; ‘Vluchten kan niet meer’. Dat is exact het gevoel wat dezer dagen - en het za...
Het Avondblad van 16 november (video’s) We reizen om te leren en blijven binnen om t... De radio neemt u mee, letterlijk Op reis met de radio? Niks ongewoon. Maar de radio die met u op reis gaat, da’s minder evident. Klara gaat volgende zomer naar Italië en doet da...
Het Avondblad van 14 november (video) Gratis leren, gratis luisteren, gratis oorlog en gra... Beter (en sneller) Nederlands leren Buitenlandse leerkrachten en studenten Nederlands kunnen sinds kort bij VRT NU terecht om de Nederlandse taal te leren via televisie. Naast d...
DVB-T: schakelt VRT drie maanden te vroeg uit? VRT roept ‘technische procedure’ in Op 1 december stopt de VRT, zoals bekend, met de gratis tv-uitzendingen via antenne. Volgens het actieplatform "Red de antennekijker" is dat meer dan drie maanden vroeger dan de ei...
1 op 5 Vlamingen luistert digitaal naar radio Internet loopt nog wel fors voor op DAB+, vo... De Vlaamse overheid maakte vanmorgen, bij de start van de eerste Vlaamse «Week van de digitale radio», de cijfers bekend van de zogenaamde ‘nulmeting digitale radio’, uitgevoe...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 11 september (video)
Gemiddelde luisteraar is bijna halve eeuw ‘jong’ 
Grand Prix Radio: must voor racefans (video)
Het Avondblad van 10 september
Nog 100 dagen tot ‘De Warmste Week’ (video)
Al is de leugen nog zo snel…
Sluiten