fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Verkiezingskoorts bij VRT radio (video)

Van alle verkiezingen staan de gemeenteraadsverkiezingen het dichtst bij de Vlaming. VRT wil daarom de kiezer goed geïnformeerd naar verkiezingsdag op 14 oktober sturen. Daartoe worden ook alle radiokanalen (minus Klara) ingezet. Waar toe wij ons beperken in dit overzicht. 

In ‘De Ochtend’ wordt de situatie in verschillende kleine en grote steden besproken. Presentatoren Xavier Taveirne en Michaël Van Droogenboeck houden op locatie live debatten over thema’s die overal leven of net specifiek zijn voor een bepaalde gemeente in Vlaanderen. Radio 1 staat ook stil bij de actualiteit vanuit de studio. Op zaterdag 6 oktober is ‘De Ochtend’ helemaal gewijd aan de Brusselse gemeentepolitiek.

‘Bij Debecker’ gaat op tournee door enkele Vlaamse gemeenten om te horen waar de burgers wakker van liggen en wat ze op de politieke agenda willen zetten. ‘De Wereld Vandaag’  blikt vooruit naar debatten in studentensteden, die Radio 1 samen met Knack organiseert in de week van 1 oktober. In Leuven, Brussel, Gent, Hasselt en Antwerpen gaan de lokale lijsttrekkers met elkaar in debat in een aula van de universiteit.

Op de verkiezingsdag zelf is er op Radio 1 eerst ‘De Ochtend’ en daarna van ’s middags tot ’s avonds laat een marathonuitzending over de verkiezingen. De luisteraar kan er terecht voor de eerste reacties en een snelle analyse van de uitslagen. Verschillende reporters volgen de strijd om de burgemeesterssjerp in alle grote steden en verliezen ook de kleinere gemeenten niet uit het oog. ‘De Ochtend’ staat de dag na de stembusslag weer klaar om de eerste coalities te duiden met een extra lange uitzending.

Radio 2 legt per gemeente uit wat er op het spel staat. Vanaf 14 september is de analyse beschikbaar op radio2.be en de verkiezingspagina van vrtnws.be. Vanaf maandag 1 oktober start elke regionale redactie met drie campagnejournaals per dag. Het wordt een mix van de meest opvallende, spraakmakende en belangrijkste zaken. De kopstukken worden uitgedaagd, lokale politici voorgesteld, uit hun comfortzone gehaald en geconfronteerd met vragen van luisteraars. Tijdens het programma ‘Start Je Dag’, de middaguitzending en tijdens ‘Spits’ krijgt de luisteraar extra KIES18-nieuws.

Ook op de verkiezingsdag trekken reporters erop uit. Ze verdiepen zich in de Dorpstraat van kleine en grote gemeenten in Vlaanderen. Op de website radio2.be worden de evoluties van die dag gevolgd. Er zijn tussen 15:30 en 19:30 uur ook elk uur extra regionale nieuwsbulletins. 

Op maandag 15 oktober is er tenslotte een extra lange ‘Start Je Dag’-uitzending. In elke provincie brengt Radio 2 een overzicht van de winnaars en verliezers, de gemiste kansen, opvallende verkozenen, eventuele calamiteiten en misschien al enkele coalitievormingen. En wie wint de provincieraadsverkiezingen?

Ivan De Vadder (foto: VRT) kwam tijdens de ‘Marathonradio’ in juni jongeren al vertellen over jijkiest.be, het online platform waar iedereen in Vlaanderen een voorstel kan doen voor zijn of haar gemeente. Ook jongeren zijn immers belangrijk tijdens de verkiezingen. Zijn er tendensen te bespeuren onder jongeren die voor het eerst gaan stemmen? Wat verwachten zij van hun burgermeester of stadsbestuur?

MNM geeft aan het jonge publiek de ruimte om hun verhaal te komen vertellen in ‘De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’, ‘Planeet De Cock’ of ‘Generation M’. Meteen kunnen politici ook reageren op die voorstellen.

• Tom De Cock kiest voor een erg lokale aanpak. Wie zijn de opvallendste (jonge) kandidaten tijdens deze verkiezingsronde? Hoe moet je eigenlijk gaan stemmen? Wat mogen de first time voters verwachten?

• ‘Generation M’ focust één keer per week op de verkiezingen. Thema’s voor jongeren komen aan bod en er wordt gekeken naar hoe het anders en beter kan.

• Op woensdag 10 oktober is een speciale uitzending van ‘Generation M’. Dorianne Aussems installeert een hotline, waar jongeren allerlei vragen kunnen stellen over hoe ze nu juist moeten gaan stemmen. VRT NWS helpt bij de antwoorden.

• In de laatste week voor de verkiezingen focust de jongerenzender op de grote verhalen en de grote koppen in ‘De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’. 

• Om jongeren optimaal te bereiken, zorgt MNM ook online voor ‘Eerste Hulp bij Verkiezingsstress’. Mogen we selfies maken in het stemlokaal? Moet iedereen verplicht gaan stemmen? Wat nemen we mee naar het stemhokje? Nieuwsmeisje Hannah beantwoordt alle vragen via online video’s en geeft allerlei tips mee. Vanaf maandag 8 oktober verschijnen de video’s op mnm.be.

• Op maandag 1 oktober lanceert MNM bovendien een online KiesKaart, waarop voor elke gemeente de specifieke partijpunten rond jongeren te raadplegen zijn. Per gemeente kan de gebruiker ook doorklikken naar de persoonlijke partijwebsite.

Studio Brussel lanceert het project ’18 IN 18’, een online videoreeks in samenwerking met VRT NWS. Daarin vertellen achttien jonge mensen die voor het eerst gaan stemmen over het leven in 2018. Kunnen ze zichzelf zijn in de huidige samenleving? Voelen ze zich betrokken en wordt er naar hen geluisterd? Wat zijn hun dromen en ergernissen? Hoe kijken ze naar politiek en media en hoe zien ze hun toekomst? De vijfdelige videoreeks is vanaf 8 oktober te bekijken op de digitale kanalen van Studio Brussel en VRT NWS.


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 11 september (video)

Gemiddelde luisteraar is bijna halve eeuw ‘jong’ 

Grand Prix Radio: must voor racefans (video)

Het Avondblad van 10 september

Nog 100 dagen tot ‘De Warmste Week’ (video)

Al is de leugen nog zo snel…

Sluiten