Het begrip ‘jongensboeken’ is anno 2021 misschien niet meer ‘salonfähig’, maar bij gebrek aan beter begrijpt de Vlaamse radiofan meteen wat we bedoelen als het over Nederlandse radiopiraten gaat. Want net als hun tulpen, klompen, windmolens, kroketten uit de muur, behoren zij tot hun ‘culturele’ erfgoed. Bovendien is die piratencultuur niet verdwenen in een stoffig verleden, maar nog steeds latent aanwezig. Maar lees vooral verder.
Verenigde etherpiraten in strijd met overheid
Het kat en muisspel tussen de overheid en etherpiraten is al decennia lang bezig. Tot voor kort was dit een strijd tussen individuele piraten of piratenteams met veelal het Agentschap Telecom. Maar piraten verenigen zich in toenemende mate. De strijd draait niet meer enkel om het wel of niet in beslag nemen van een zender of het uitschrijven van een boete.
Steeds vaker hebben piraten een hoger doel voor ogen, namelijk het in stand houden van de piratencultuur. “Er lijkt een soort strijd gaande, waarbij de kritiek op tradities van het platteland toeneemt. Naast bijvoorbeeld de Paasvuren en het carbidschieten, geldt dit ook voor de piratencultuur”, aldus Erik Suichies (foto bovenaan) van Stichting Lomp.
Peter Zwiers van de Partij van de Arbeid signaleerde dit ook enkele jaren geleden en kwam met het initiatief om van de piratencultuur cultureel erfgoed te maken. Eind juni hoopt hij van Unesco de laatste erkenning te krijgen, waarmee de piratencultuur een volwaardige status van immaterieel cultureel erfgoed heeft bereikt. Peter legt uit waarom dit volgens hem belangrijk is: “Als piraten in de media genoemd worden, dan is de berichtgeving vaak negatief. Er zijn zoveel mensen die hier plezier aan beleven. De hobby gaat van generatie op generatie. Het is niet alleen de muziek, maar de sfeer met elkaar, van jong tot oud. Dat is gewoon uniek.”
Na Peter volgt nu Stichting Lomp. Een stichting die zich inzet voor het behouden en promoten van de piratencultuur in noord en oost Nederland. Erik Suichies is één van de initiatiefnemers van deze nieuwe stichting. “We zijn in 2020 begonnen met het vastleggen van spannende en unieke verhalen over de piratencultuur. Dit doen we op onze website en in onze podcast. Verhalen die bij onze regio horen en die zonder de podcast verloren gaan. We breiden nu uit met een radiozender die via Lomp.nl en via de AM 819 kHz te beluisteren is. Op de korte termijn komen daar DAB+ en korte golf bij. We bouwen aan een merk voor een door piraten. Door een positief geluid te laten horen laten we mensen kennismaken met de piratencultuur”, aldus Erik.
Een veertigtal piraten uit Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland heeft zich inmiddels bij Stichting Lomp aangesloten. De eerste uitzending is voor vandaag 4 juni gepland.