Decennia lang lagen de ‘spelregels’ van de muziekindustrie redelijk vast. Er werd een nummer opgenomen dat al of niet vaak gedraaid werd op de radio, waarna het nodige vinyl en/of cd’s werden verkocht en iedereen ook nog eens extra verdiende aan de concerten die volgden. Dat concept werkt anno 2019 minder dan ooit.
Waarna de vraag of ‘artiesten nog wel kunnen overleven’ zich als vanzelf opdringt. Hun muziek wordt immers niet meer ‘tastbaar’ verkocht, zelfs niet meer als MP3, maar nog hoofdzakelijk via streaming op grote platformen zoals Spotify, Apple Music, Google Music.
Het antwoord is: ja. Het gaat weliswaar enkel om Amerikaanse cijfers, maar de RIAA, de belangenvereniging van de Recording Industry, meldt dat de inkomsten van opgenomen muziek (dus niet van live muziek zoals concerten) met 12% gestegen zijn tegenover een jaar eerder. Die inkomsten staan nu op het hoogste niveau in tien jaar.
Meer nog: inkomsten uit streaming zijn voor de Amerikaanse artiesten momenteel goed voor 75% van het totaal, terwijl muziek op fysieke dragers goed was voor 12%, digitale downloads voor 11% en synchroniseren voor 3%.
Uiteraard is streaming muziek ongelooflijk handig, als een internetverbinding is. Onderweg is die er niet altijd. Dus moet je muziek kunnen downloaden. Verschillende streaming diensten bieden die mogelijkheid, maar de gedownloade muziek blijft enkel afspeelbaar, zolang het abonnement op de streaming dienst geldig is. Abonnement gedaan? Weg muziek!
En dat is spijtig. Noem de mens ‘hebberig’, maar het ‘bezitten’ van muziek is dat eigenlijk niet. Bezitten op de harde schijf weliswaar, maar toch te beluisteren wanneer men dit wil. Bovendien: door de muziek aan te kopen, wordt de artiest in kwestie gesteund.
De verdeling van de inkomsten onder de artiesten op de streaming diensten is evenwel nog niet echt transparant. Het lijkt ons vooral dat het grote aantal keer dat een song gestreamd wordt, echt rendeert voor een artiest. Wat er met de kleinere artiesten gebeurt, is een open vraag.
Het hele rapport lees je bij Variety. (HvG)