RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

VBRO wordt BNL radio en krijgt een nieuw bestuur

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Je las het al in heel kort in Blad 448 de Vrije Brugse Radio Omroep (VBRO) wordt BNL Radio. We beloofden toen ook meer details. En omdat belofte schuld maakt… Even recapituleren. Deze in Brugge gebaseerde netwerkradio (pakket 2), is sinds begin 2018 met een format van Vlaamse en Nederlandse muziek – in de eigen moerstaal -, via zeventien FM-frequenties in de grootste steden van Vlaanderen te beluisteren. Ook op DAB+ en via internet zijn ze terug te vinden.

De komende paasdagen wordt VBRO evenwel ingeruild voor een relatief nieuw station. We kregen al het grootste deel van de programmering te horen, maar omdat nog niet alles 100% vaststaat, is het verstandiger om dit nog niet bekend te maken. Wel kunnen we meegeven dat onder andere VBRO-presentatoren Steven Dujardin, Denny Coussement en Rudy Meyns aan boord blijven. Ze zullen worden bijgestaan door niet onaardig talent dat een beetje van overal ten lande komt, terwijl ook bekende(re) artiesten een deel van de programmering voor hun rekening gaan nemen. Er zal 24/7 (dag & nacht gepresenteerd worden). Het complete plaatje lijkt in ieder geval goed doordacht.

Over de juridische structuur kunnen we duidelijker zijn. Op donderdag 19 maart 2020 riepen de huidige aandeelhouders van VBRO bvba een buitengewone algemene vergadering samen om de statuten te wijzigen. Frederik Thomas en Olivia Cornilly, beide reeds lang statutaire bestuurders van de VBRO, beslisten een naamswijziging door te voeren. De Vrije Brugse Radio Omroep, afgekort VBRO, zou BNL Radio, afgekort BNL, gaan heten. De domeinnaam bnlradio.be werd eind februari geregistreerd door het Hasseltse communicatiebedrijf pure-communication dat onder andere Joe en Qmusic tot haar klanten kan rekenen.

Nieuw bestuur

hugo foets (2)

In diezelfde vergadering werden de twee statutaire zaakvoerders ontslagen uit hun functie en werd een nieuwe niet-statutaire bestuurder benoemd. Voortaan zou er nog maar één bestuurder zijn; de Besloten Vennootschap ‘A box of ideas’, gevestigd in de Potterierei 66 te Brugge. Vaste vertegenwoordiger in die vennootschap is – sinds vorige maand –  Hugo Foets (foto) die in Vlaanderen bekend werd als manager van een hele rist Vlaamse artiesten. Foets was tot aan het faillissement in 2015, jarenlang zaakvoerder van artiestenbureau King Entertainment uit Diest, dat grote namen in portefeuille had zoals Clouseau, Natalia, 2FAbiola, Frans Bauer en Sam Gooris. In 2017 startte hij met de organisatie van Yesterdayland in Bobbejaanland. Even in herinnering brengen: Yesterdayland Radio vervangt sinds 21 maart VBRO evergreen op DAB+…

 
Financiële toestand

Op de resultatenrekening van eind 2018 – de laatste officiële publicatie  –  zien we dat VBRO bvba in dat jaar een brutomarge van 20.000 euro overhield, maar na aftrek van bezoldigingen, sociale lasten en afschrijvingen werd dat een verlies van 61.000 euro. Dat was wel een verbetering van de toestand eind 2017 (opstart van het netwerk) toen het verlies nog 142.000 euro bedroeg.  Maar in zijn totaliteit keek VBRO aan tegen een  opgebouwd verlies van meer dan één miljoen euro. Deze ongezonde financiële situatie deed zich al voor nog voor de start van VBRO als netwerkradio. Maar dit was geen criterium om een erkenning in de wacht te slepen, de projectie van de balans voor de volgende twee jaar was dat wel.

Bij het ontwerp van de jaarrekening per 31 december 2018 stelde de zaakvoerder vast dat ten gevolge van de geleden verliezen het netto-actief minder bedroeg dan één vierde van het maatschappelijk kapitaal, dus werd de alarmbelprocedure ingesteld. Mogelijk was dit een aanleiding om de vennootschap VBRO over te laten aan een nieuwe investeerder. Ook de andere vennootschap VBRO media, bvba werd omgevormd met de nieuwe bestuurder ‘A box of ideas’ en kreeg een nieuwe naam: TTP MEDIA.

Even samenvatten

Mocht het te technisch geworden zijn, even samenvatten: VBRO wordt na twee jaar netwerkradio aanstaande Pasen BNL radio en krijgt een nieuw bestuur. Afwachten hoe de VBRO metamorfose zal klinken en hoeveel van het origineel Nederlandstalige DNA er nog zal overblijven. Een kleine verschuiving naar Belgisch product (oud en nieuw), waarbij dit niet direct Vlaams moet zijn, ligt in de lijn der verwachtingen. We weten het zeker over een tweetal weken. (DM & TB)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Kevin
Kevin
30 maart 2020 - 00:13 00:13

Spijtig einde van een tijdperk hier in we streek, nu ‘de brugse radio’ er mee stopt

PVM
PVM
30 maart 2020 - 00:08 00:08

Ik ben benieuwd. Ik was geen fan van VBRO omdat het teveel Hollandse muziek en smartlappen draaide, waar ik niet zo echt van hou. Maar wie weet zal het nieuwe station mij beter aanspreken.

Stoffel
Stoffel
29 maart 2020 - 18:16 18:16

Potterierei 66 in Brugge is een leegstaand huis…

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx