RadioVisie

  • .
    .

VBRO Plus in de West-Vlaamse ether, geen Villa Bota meer op FM

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Jimmy Frey zou eens een nieuwe (West-Vlaamse) versie van ‘Duw een beetje’ moeten opnemen: “Er kan nog altijd een VBRO’tje bij”. In Brugge (106.4 MHz) en Torhout (107.9 MHz) is sinds gisteren VBRO Plus te horen. Na ruim 4,5 jaar werd Villa Bota de wacht aangezegd.

Het frequentiepakket 44 in West-Vlaanderen werd in 2017 toegewezen aan de vzw V.R.T.-Houtlandradio. Het is geen geheim dat deze vzw tot de ‘invloedsfeer’ behoort van Frederik Thomas, baas van VBRO. Hij zat tot april 2017 zelf in de vzw en liet zich toen vervangen, omdat hij, zoals bekend, zelf in de running was voor een van de netwerkradio’s.

In 2017 werd door de stad Brugge een constructie opgezet waarbij Villa Bota, op dat moment een Brugse internetradio voor jongeren en onderdeel van Het Entrepot, zou proberen een FM-licentie binnen te halen. Het idee was gegroeid binnen Villa Bota en schepen Franky Demon (CD&V), toenmalig voorzitter van Het Entrepot, ging er in mee.

Omdat de tijd kort was en de procedure complex werd beslist om Frederik Thomas onder de arm te nemen, die nog wel een aantal vzw’s kant en klaar in zijn schuif had liggen. Het Villa Bota-project werd via diens vzw V.R.T.-Houtlandradio ingediend en haalde – als enige kandidaat voor het pakket 44 – de licentie probleemloos binnen.

Villa Bota ging op 17 februari 2018 van start via de beide frequenties, al communiceerde het station via de eigen kanalen enkel de Brugse 106.4 MHz. Best vreemd, want ook de 107.9 MHz in Torhout werd wel degelijk gebruikt en is bovendien zowat de beste ongestoorde lokale frequentie die je in heel West-Vlaanderen kunt vinden.

Maar nu 4,5 jaar later is er blijkbaar een kink in de kabel tussen Villa Bota en Frederik Thomas. Via zijn sociale media kondigde Villa Bota onverwacht een ‘koffietafel’ aan “voor het verdwijnen van onze FM-frequentie”.

En inderdaad, sinds gisteren is via de beide frequenties VBRO Plus te horen, met non-stop een ‘old skool’-format, met uitsluitend liedjes die het VBRO uit de vroege jaren ’80 kenmerkten. De stream van het nieuwe product kun je hier horen.

Volgens enkele informanten was het dispuut met Villa Bota louter financieel van aard. Villa Bota betaalde nog nooit een euro voor het verbruik van de zenders. Thomas drong naar verluidt al lang aan op een rechtvaardige vergoeding voor de elektriciteit en andere vaste verbruikskosten, maar botste blijkbaar op een muur bij de stad, de feitelijke eigenaar van Villa Bota. Begin juli stelde hij dan een ultimatum, dat op 31 augustus verstreek. Er kwam geen oplossing en dus haalde Thomas de stekker uit de FM-uitzendingen van Villa Bota.

Volgens de Brugse schepen van Jeugd Mathijs Goderis heeft de stad de facturen echter altijd zeer correct betaald, maar kwam er begin dit jaar een vraag van Thomas om de prijs maal drie te doen “met heel wat onduidelijke redenen”. “Wij hebben dit bekeken en overwogen. Ons volledige budget van Villa Bota zou dan bijna integraal naar FM gaan. We hebben een bevraging gedaan van de radiomakers en de conclusie was te stoppen met FM. Aangezien FM toch een eindig verhaal is, kiezen we bewust voor de toekomst: streaming en podcasts. De jeugd luistert sowieso meer online”, aldus Goderis.

Villa Bota gaat enkel als webradio voortdoen. Het project startte ooit in 2009 als een van de toenmalige radiolabs van het REC Radiocentrum. Het station was vorig jaar ook even kandidaat om deel te nemen aan de West-Vlaamse proefmux op DAB+, maar haakte om financiële redenen uiteindelijk af.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
3 september 2022 - 01:04 01:04

Het plan van de 106.4/107.9 was jongeren. Omdat dat plan niet meer gevolgd wordt, krijgt iedere correspondent gelijk!

Marc
Marc
2 september 2022 - 16:16 16:16

Dé beste freq is wel 97.4, en dan 89.9! Zanger zonder naam. De 104+ is vergeven van de lokale kunstenaars. 107.8, 107.9, wie zegt nu? Melinda op 13km van Torhout? Nou Seg! Je kunt snel enkele mooie freqs verzinnen voor bvb Nieuwpoort, of Oostende, … Maar de fm zal een einde kennen, en discussie is maar kanker, dus:

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx