fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

VBRO: Het uur van de waarheid?

In de loop van de afgelopen zes maanden werd het VBRO-dossier volledig doorgelicht. Het netwerk kreeg de licentie binnen voor ‘pakket 2, met Vlaams-Nederlandstalig profiel’. Vermelde partnerships en samenwerkingsverbanden, de opgegeven namenlijst van medewerkers, geplande samenwerkingen met steden en gemeenten, opgegeven communicatiemiddelen, distributievormen en online- expansie, het technische dossier en de volledige programmering daartoe werden doorgelicht.

Exclusief

RadioVisie kreeg een exclusieve inkijk in een quasi honderd pagina’s tellende samenvatting van het VBRO-dossier met daarin alle bewijsmateriaal dat tal van onwaarheden aantoont, die telkens gestaafd worden met bewijsstukken en verklaringen van de betrokkenen. Vanaf morgen, maandag 3 september bekijken we, vijf dagen na elkaar, telkens één hoofdelement of thema uit het dossier. Telkens is het bewijsmateriaal in het bezit van onze redactie.

Doel van het grondig doorspitten van het VBRO-dossier was het voorbereiden van de procedure die Familyradio deze maand voert voor de Raad van State. Familyradio en MENT waren de twee ‘verliezers’. Ook Marc Hallez van MENT werd bij het onderzoek betrokken en nam het volledige dossier grondig door.

Marc Hallez (MENT): “Wij zijn niet naar de Raad van State gestapt. We vonden effectief een aantal fouten in het beoordelen van ons dossier, het was kantje boordje om de zowat drie punten verschil met de VBRO-beoordeling goed te maken. Bovendien verdiende de verdere groei van MENT, de commerciële en de crossmediale ontplooiing van de zender, alle aandacht. Tot ik het VBRO dossier las. Ik moet toegeven: een goed dossier. Ik had de vergunning op basis daarvan misschien ook aan de Brugse collega’s gegeven”.

“Alleen staan in het dossier zo onwaarschijnlijk veel leugens. Het gaat niet meer om het oppoetsen van de waarheid, het iets mooier voorstellen van de plannen… Ik was aan de grond genageld toen ik het las. Ik was verbijsterd ook toen 1 voor 1 alle e-mails en bewijzen binnenkwamen waarin duidelijk werd dat medewerkers die in het dossier staan vermeld, daar niet eens van op de hoogte waren, dat geplande partnerships met steden, gemeenten en andere media… niet klopten”.

“De Raad van State en minister Sven Gatz gaven een zeer duidelijk signaal toen aangetoond werd dat Hit! een partnership met Flair/Sanoma onterecht in zijn dossier had vermeld. Wat we aantroffen in het VBRO-dossier is een veelvoud aan leugens van 1 voor 1 minstens dezelfde grootorde. Ik heb 14 jaar radio gemaakt en doe 23 jaar televisie. Ik meen bekend te staan als een collegiale en loyale speler naar andere media toe. Maar nu moet ik spreken, dit is té grof. Ik wil niet natrappen, maar ik wil dat de waarheid door iedereen gekend is”.

“Ik meen zelfs pertinent te kunnen stellen dat de licentie voor ‘pakket 2’ ten onrechte naar VBRO ging. Veel leugens in het dossier houden verband met elementen die rechtstreeks in de puntentoekenning van belang waren. Ik hoop ook dat VBRO openbaar reageert op de elementen die de komende dagen naar buiten worden gebracht. Ik nodig Frederik Thomas van VBRO uit voor een volwaardig TV-debat onder leiding van een neutrale moderator, een debat dat onverknipt wordt uitgezonden bij ons en integraal op VBRO. Het VBRO-dossier, de inhoud en de beoordeling ervan door de Vlaamse overheid verdienen transparantie en openbaarheid.”

Sebastien Vansever  (Familyradio): “Wie zich binnen de media beweegt draagt een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zich bedienen van leugens is daar geen deel van. In eerste instantie ligt het probleem dus bij VBRO. Maar ook het ontbreken van elke realiteitstoets bij het beoordelen van de dossiers is fout. De beoordelaars hebben zomaar aangenomen wat in ieder dossier staat. Binnen zo’n belangrijke materie als deze van de netwerken, kan dit niet.”

Het wordt een spraakmakend dossier om te volgen. Vanaf morgen, maandag 3 september. Vijf dagen lang.

° Morgen: De leugen over een partnership met MENT


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA), de Waalse mediaregulator, heeft 123 dossiers ontvankelijk verklaard als
De procedureslag gaat gewoon verder  Niet onverwachtVorige vrijdag besliste de Vlaamse ministerraad, op advies van
Minister van Media Sven Gatz heeft vandaag de erkenning (her)bevestigd van negentien radiostations, te weten
Een samenvatting van de tekortkomingen Geen perspectief voor lokale radio Donderdag 4 april werd de
Het herstelde frequentieplan dwingt tot keuzes  Gevolgen van het herstelplan Vorige vrijdag keurde de Vlaamse
Minister Gatz volgt het advies Raad van State  Gevolgen voor lopende procedures Vorige vrijdag keurde
De Deense overheid gaat het landelijke commerciële kavel FM4 opnieuw verdelen. Momenteel zendt de nieuws-
De Vlaamse regering heeft vrijdag (29 maart) het herstelbesluit goedgekeurd voor het – in oktober

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Onbetaalbare radiolicenties in Mozambique
VS en nieuwe muziek: Radio en YouTube nek-aan-nek
Het weekendblad van 1 & 2 september (video)
Klara is klaar voor het najaar
NRJ is gestart met testuitzendingen
Het Avondblad van 31 augustus (audio & video)
Sluiten