fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

VBRO: Het uur van de waarheid? (5)

Voor de vijfde en laatste dag besteden we aandacht aan het VBRO-dossier. Naar aanleiding van een procedure die tegen de omroep loopt voor Raad van State werd het dossier doorgraven. Dit resulteerde in zowat honderd bladzijden bewijsmateriaal. Het onderzoek wees uit dat werd gelogen over partnerships met Radio 2 (VRT) en MENT, met steden en gemeenten en met een hogeschool. Ook een resem ‘medewerkers met ervaring’ werden zonder dat ze het zelf wisten in het dossier opgenomen.

Vooral elementen die rechtstreeks verband houden met de vraagstelling, en dus ook met de puntentoekenning, liggen daarbij gevoelig. Of VBRO ten onrechte haar erkenning kreeg en/of de Vlaamse overheid faalde in de controle en beoordeling van het dossier zal de RVS moeten uitmaken. In ieder geval zijn er andere mediaspelers die willen dat de waarheid aan het licht komt. Het wordt een hete radioherfst. Zo veel is duidelijk.

Online desk research

VBRO haalt in haar dossier aan dat (bij het indienen juni 2017) de onderhandelingen met Telenet omtrent de distributie van haar zender als audiokanaal in een eindfase zitten. Ruim een jaar later tonen onderzoekers via een publicatie van de Telenet-zenderlijst aan dat VBRO daarin nog steeds niet is opgenomen.

Verder is er sprake van een geplande samenwerking met Hits NL, een dienst die via streaming vooral Nederlandstalige hits aanbiedt. De app stores werden doorzocht en van een dergelijke Vlaamse dienst of een samenwerking met VBRO is geen spoor te bekennen.

VBRO haalt in haar dossier aan meer likes op Facebook te hebben dan MENT. Op het moment van indienen van het dossier is er een groot verschil in het voordeel van… MENT. Eind augustus 2018 is dat verschil intussen significant opgelopen.

Marc Hallez (MENT): “Niet alle zenders zijn zich op eenzelfde moment op sociale media gaan toeleggen. Het aantal duimen zegt dus weinig over de populariteit, laat staan over de impact ervan voor de muzieksector. Wij zijn relatief laat interactief sociale media gaan gebruiken. Meer nog, we gaan de koppeling met programma’s pas dit najaar écht actief gaan toepassen”.

“Maar als je dat soort elementen aanhaalt is het minstens prettig dat je daarover eerlijk bent. Wij kunnen ons aantal likes op 15 juni 2017, op het moment van het indienen van de dossiers, aantonen en VBRO kan dat ook. We lagen daar reeds dik op voorsprong. Het belang is beperkt, maar waarom VBRO zelfs daarover liegt is onduidelijk”.

Programmatie

VBRO gaf in haar dossier aan ‘100% Vlaams-Nederlandstalig’ te gaan programmeren. Men maakte het de onderzoekers wel erg gemakkelijk door de playlists, ook die van eerdere dagen, online te publiceren. Sinds begin dit jaar werden met grote regelmaat screenprints genomen van de VBRO-draailijsten.

Daaruit bleek dat programma’s die volgens het dossier zouden gepresenteerd worden non-stop liepen, maar vooral ook dat VBRO niet voldeed aan haar eigen opgegeven 100% ‘Vlaams-Nederlandstalig profiel’. Er werd expliciet geschreven dat ze ’s zondags – op het moment van het indienen van het dossier – nog een uur Duitse muziek programmeren, maar ze dat na het behalen van de licentie dit niet langer zullen doen. Met de screenshots kan worden bewezen dat VBRO dat wél deed. Ook Duitse nummers en muziek van bijvoorbeeld Joe Dassin, Luv, Maywood en zelfs liedjes van Britse oorsprong doken op in de programmatie.

Marc Hallez (MENT): “VBRO heeft een eigen visie en programmering en moet uitgaan van haar eigen sterktes en authenticiteit. Anderen nadoen zorgt er doorgaans voor dat je tussen wal en schip valt en de herkenbaarheid stuk maakt. Maar los daar van. Het percentage ‘Vlaamse-Nederlandstalig profiel’ diende aan de Vlaamse overheid te worden opgegeven en werd gekoppeld aan het toekennen van punten”.

“Ik geloof niet dat je de Vlaamse muzieksector een dienst bewijst door haar muziek tussen alleen maar Nederlandstalige nummers te programmeren. Ik geloof in het verbredende karakter door eigentalige hits te plaatsen tussen een percentage anderstalige hitmuziek en motiveerde dat ook in het dossier. Blijkbaar was het naakte cijfer voor de beoordelaars belangrijker dan de ruimere sector gerichte visie en motivatie”.

Online playlist

Marc Hallez (MENT): “Maar wie 100% ‘Vlaams-Nederlandstalig profiel’ opgeeft moet zich daaraan houden. We hebben de bewijzen dat zeer veel Duitse muziek werd, en op dit moment wordt, geprogrammeerd. We stelden er een klein aantal van ter beschikking van de redactie van RadioVisie ter staving, maar hebben een veelheid overgemaakt aan de andere onderzoekers van dit dossier”.

“Plots verdween de online playlist van de VBRO-site. De Vlaams Regulator Media bepaalde dat Stadsradio Vlaanderen tegen 3 september een aantal aanpassingen diende te doen teneinde te beantwoorden aan hun ingediende dossier. Dat was ook zo voor de muziekprogrammering. Wellicht maakte dat VBRO wakker”.

“Even daarna verdwenen de online playlisten die je van de vorige dagen en uren kon raadplegen. Ze werden beperkt tot wat actueel speelde. Blijkbaar was de euro gevallen en wou men voorkomen dat kon worden aangetoond dat VBRO haar dossier niet volgde. Nog later, ondermeer geconstateerd op maandag 27 augustus om 08:40 uur en op donderdag 30 augustus om 09:43 uur, waren de draailijsten volledig verdwenen. Opmerkelijk”.

Relisten.be

Playlisten van radio kunnen ook worden geconsulteerd via Relisten.be en voor de leden eveneens via Radiomonitor. Uit een steekproef op 24 augustus blijkt dat VBRO verder Duitse hits en nummers als die van The George Baker Selection, ook niet passend in ‘100 % Vlaams-Nederlandstalig profiel’ en dus tegen de inhoud van hun eigen dossier, programmeert.

Marc Hallez (MENT): “We zouden bij de Vlaams Regulator Media klacht kunnen indienen. Ik had in dat verband informeel contact met het VRM, maar doen dat collegiaal nog even niet. Ik hoop dat VBRO spontaan bijstuurt en zich wat dat betreft aanpast aan het eigen dossier en tegenover de Vlaamse overheid eerlijk haar plan uitvoert”.

“Ik wacht ook met ongeduld op programma’s rond bijvoorbeeld straattheater en andere cultuuruitingen die VBRO in haar dossier aanhaalde. Iets dat minister Gatz, bij het bekendmaken van de winnaars voor de netwerken, expliciet als voorbeeld aanhaalde. Ik zou de collega’s enkel aanraden mime als cultuurvorm niet op radio uit te proberen, want dat wordt anders wel heel stille radio. Dat laatste als grapje”.

Het einde?

Dit was de laatste bijdrage van een lijvig dossier waarbij RadioVisie exclusief inkijk kreeg in de argumentatie en in het bewijsmateriaal dat voor de Raad van State binnenkort in een procedure zal worden gebruikt. We publiceerden niet alles en werkten themagericht om het geheel overzichtelijk te houden.

Wie dacht dat de rust in het medialandje terug was gekeerd is er aan voor de moeite. Zo warm als de zomer was, zo stormachtig wordt misschien wel de mediaherfst. Op naar het volgende dossier?


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De Raad van State schort in hoogdringendheid een reeks beslissingen van de Waalse Conseil supérieur
In Australië viert DAB+ vandaag al zijn tiende verjaardag Om landelijk te gaan in Luxemburg
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Het miljoen van Hit FM lijkt nog ver weg Schadeclaims van HIT Het onlineblad P-Magazine
Goed nieuws voor hiphop en ander r&b-fans die verder niet vies zijn van een woordje
De Waalse mediaregulator CSA heeft de volledige lijst van nieuwe radio-erkenningen vrijgegeven, zowel voor FM

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
PVM Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
PVM
Gast
PVM

Ik dacht dat VBRO hun vergunningen op een legale manier verkregen had, maar na het lezen van het hele dossier heb ik er een andere mening over. Heel jammer dat dit zo allemaal moest verlopen. Het is nu afwachten wat men ermee zal doen.

Meer in Actueel
Duitsland: 12 miljoen DAB+-radio’s verkocht (video)

Het Avondblad van 6 september (video)

VBRO: Het uur van de waarheid? (4)

TOPradio live vanuit discotheek versuz

Het Avondblad van 5 september

Chris Evans terug bij Virgin Radio (audio & video)

Sluiten