fbpx

RadioVisie

  • .
    .

VBRO: Het uur van de waarheid? (2)

Een hele week lang staan we stil bij het dossier dat VBRO indiende voor het bekomen van ‘pakket 2’, ‘netwerkradio met een Vlaams-Nederlandstalig profiel’. Het dossier en de beoordeling ervan zijn onderwerp van een procedure voor de Raad van State, ingesteld door FamilyRadio. Samen met ondermeer MENT, ook één van de partijen die dit pakket niet binnenhaalde, werd het dossier bestudeerd. 

Dat resulteerde in een bijna honderd pagina’s dikke bundel met fragmenten uit het VBRO-dossier en bewijsstukken die de beweringen van deze fragmenten tegenspreken. Het gaat om verzonnen partnerships met een grote onderwijsinstelling, medewerkers die met hun radio-ervaring niet op de hoogte zijn van het feit dat ze in het dossier werden opgenomen, samenwerkingen met steden en gemeenten die niet kloppen en aangehaalde distributievormen die niet effectief gerealiseerd zijn of worden. 

Maar er is meer. Het VBRO-dossier vermeldt expliciet een grafische voorstelling die haar partnerships in kaart brengt, een partnership met MENT TV. VBRO vermeldde een samenwerking met één van hun concurrenten zonder dat deze daarvan op de hoogte was. Marc Hallez, directeur van MENT, bevestigde dat gisteren in een gemotiveerde bijdrage via RadioVisie. 

Dat gegeven doet sterk denken aan de ‘verzonnen’ samenwerking tussen Flair (Sanoma) en Hit!, de leugen die Hit! z’n licentie kostte. En daar houdt het niet bij op. Naar marktaandeel bekeken, wordt een nog grotere mediaspeler dan MENT aangehaald als ‘partner’ van VBRO; Radio 2 Ook dat klopt niet. Het bewijsstuk is in het bezit van onze redactie. 

Marc Hallez (MENT): “Ik vermoed dat onze jarenlange samenwerking met (Vlapo, Sabam en) Radio 2 rond de organisatie van De Loftrompetten voor de Vlaamse Amusementsmuziek, inspirator is geweest. Radio 2 communiceert ons ook hun twintig meest gedraaide Vlaamse nummers per week, samen met onze draailijsten de basis voor De Vlaamse Top 10 die we bij ons en ook nationaal in Nederland uitzenden. De directie binnen de VRT bevestigde formeel dat er geen enkele samenwerking met VBRO gepland is”. 

De Eregalerij

 De onwaarheden over een ‘partnership’ met VRT/Radio 2 gaan nog verder. VBRO vermeldt in haar dossier: ‘Vanuit VBRO voorzien we, via medewerker-presentator Guy Broekhove, al jaren de captatie en montage van De Eregalerij. Deze exclusieve beelden zijn eigendom van onze medewerker en worden aangeboden aan een digitale zender die de reportages uitzendt’. (nvdr Stories)

Marc Hallez: “Ook dat las ik met grote open ogen. Na vier telefoontjes had ik het nummer van de VRT-set waarmee de captatie van De Eregalerij gebeurt, de bediener van de set en de VRT-producer die de leiding had over de opname. Deze captatie gebeurt helemaal niet door Guy Broeckhove of door VBRO maar door VRT zelf. De gegevens van de betrokken mensen werden als bewijsmateriaal aan de redactie van RadioVisie bezorgd”. 

“Het enige wat Guy Broeckhove doet is het afnemen van interviews van artiesten op de Eregalerij zoals vele andere journalisten. Niets anders dan andere media. Hij zet daarvoor een paar zetels neer in het Kursaal en praat met die artiesten. Ook wij kregen van Guy de vraag om voor ons interviews op te nemen op De Eregalerij, maar we gingen daar niet op in”

“ Het is dus pertinent onwaar dat VBRO of Guy Broeckhove de captatie doet van de Eregalerij. VRT doet dit en ook wij krijgen reeds jaren de beelden aangeleverd. Het bewijs dat we deze uitzenden werd aan de hand van een print screen genomen binnen ons play out systeem bezorgd aan de redactie van RadioVisie”.

Morgen buigen we ons over de lijst van de medewerkers die in het VBRO-dossier mét hun ervaring vermeld staan zonder dat ze daarvan op de hoogte zijn. Omdat ‘media-ervaring’ een directe vraag was vanuit de overheid en direct invloed had op de puntenquotering, is dit een bijzonder gevoelig element in het dossier.

° Morgen deel 3: Medewerkerslijst en hun radio-ervaring


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in erkenningen
Lokale helden doken overal op

VBRO: Het uur van de waarheid? (1)

VBRO: Het uur van de waarheid?

MIG wordt streekradio

Monitoring radio’s: ‘Big Brother’ luistert mee

Haalt de Stadsradio Groep eerste slag thuis?

Sluiten