NRJ Vlaanderen is in zee gegaan met reclameregie Var. En dat heeft al behoorlijk wat deining veroorzaakt. Juridisch en technisch klopt deze alliantie, maar er worden vragen gesteld bij het ethische aspect. Niet in het minst vanuit de Vilvoordse Medialaan, waar concurrenten Qmusic en Joe zich afvragen of door deze overeenkomst de openbare omroep niet (nog meer) extra bevoordeeld wordt.
Net hetzelfde soort voorbehoud dat vorig jaar werd geopperd in het zuiden des lands toen RMB, de reclameregie van de publieke omroep RTBF, de commerciële belangen voor het Franse tv-station TF1 wilde gaan waarnemen voor België. RMB is de tweede grootste reclameregie in het zuiden van het land. Ze commercialiseert de reclameruimte van onder andere de vijf publieke radio’s (La Première, VivaCité, Classic 21, Pure, Musiq’3), DH Radio en van… NRJ.
Kortom wat radio betreft, eenzelfde situatie als in Vlaanderen. Althans wat de zwarte panter betreft. Op tv-vlak schreef men dan weer een ander verhaal. In tegenstelling tot Vlaanderen, waar er vooral naar de eigen tv-kanalen wordt gekeken, stemmen de zuidelijke landgenoten immers massaal af op Franse tv-zenders. Hun gezamenlijke marktaandeel komt meestal een heel stuk boven de 30% uit.
Na heel wat overwegingen zag RMB uiteindelijk af van de deal met TF1 omdat men het onlogisch en niet echt netjes vond dat de Belgische RTBF (zij het onrechtstreeks) voor het Franse TF1 de weg mee zou helpen plaveien. Men ging ervan uit dat het fragiele evenwicht tussen de RTBF en RTL, zou verstoord worden. Blijkbaar gelden er andere normen en waarden wat betreft radio en televisie.
Var zag voor Vlaanderen alvast geen graten in een samenwerking tussen een sterke Franse commerciële radiogroep en een met de openbare omroep vervlochten reclameregie. In principe kan niks deze samenwerking nog terugdraaien. Al beloofde de Vlaamse minister van media Sven Gatz toch nog één en ander nader te bekijken.
° Var is een volledige dochteronderneming van de VRT. Twee Vlaamse media-groepen vormen de integrale aandeelhoudersstructuur van NRJ Vlaanderen: 50 % Mediahuis (oa. De Standaard/Het Nieuwsblad) en 50 % SBS Belgium (de tv-zenders VIER, VIJF en ZES).