fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

VAR gaat toch niet in zee met NRJ

Intentie

Het ‘huwelijk’ tussen NRJ en de VAR heeft niet lang geduurd, verder dan een intentie is het niet gekomen. Het nieuws van de samenwerking was nochtans luid aangekondigd, misschien zelfs iets te luid. De VAR is immers ten volle een dochterbedrijf van de VRT. Er brak meteen een storm van protest uit, zowel bij  Medialaan als bij VRV (Vlaamse RadioVereniging) en VRRO (Vlaamse Regionale Radio Omroepen). We brachten er telkens een artikel over (klik op de links om het – opnieuw – te lezen).

In een ander bericht met de titel ‘Het werkelijke verhaal van de VAR en de Medialaan’, wezen we op de mogelijke consequenties, zoals een marktconflict met Qmusic, en het eventueel aanbieden van VRT-omroepen in combinatie met NRJ. Parlementsleden Bart Caron (Groen), Wilfried Vandaele (N-VA) en Karin Brouwers (CD&V) stelden schriftelijke vragen, die werden behandeld in de Commissie Media van 14 juni.

Stekker uitgetrokken

Op 14 juni was er volgens Sven Gatz nog geen vuiltje aan de lucht: “Gezien de nauwe band met de VAR heeft het NRJ-dossier zijdelings maar dus niet rechtstreeks te maken met de VRT en haar reclame-inkomsten. Ik volg de resultaten van de monitoring op. Maar wat het dossier zelf betreft, zal ik nu verder niets ondernemen”.

Inmiddels zijn we nog geen maand verder en plots is alles anders. Gisteren kondigde SBS Belgium op haar website aan dat IP de reclameregie van NRJ wordt. Verdere uitleg wordt niet gegeven, enkel dat de VAR de stekker uit de samenwerking heeft getrokken. Diezelfde VAR werd eerder al gebruikt  om het VRT reclameplafond te omzeilen, nu dient het ‘onafhankelijke bedrijf’ blijkbaar weer om de politieke en commerciële rust op de radio markt te bewaren.

Aangestuurd?

De vraag is natuurlijk hoe deze beslissing tot stand is gekomen. De VAR mag dan wel een apart bedrijf zijn, er is evenwel maar één enkele aandeelhouder en dat is de VRT. De raad van bestuur die over dit soort contracten beslist bestaat uit Dhr. Paul Lembrechts (CEO van de VRT), en verder de publieke omroep zelf, aangevuld met één onafhankelijk bestuurder.

Het reclamehuwelijk van de VAR met NRJ was snel voltrokken, met een snelle “Ja, ik wil”. Plots blijkt diezelfde reclameregie al meteen een eenzijdige scheiding te hebben aangevraagd. Aan een slechte relatie kan dat niet liggen, NRJ begint pas in september, er zijn dus nog geen resultaten van een nieuwe NRJ. Werd de VRT beslissing dan aangestuurd door minister Sven Gatz?

Volgens De Morgen heeft de VAR de praktische gevolgen van de NRJ-deal onderschat. “We hebben de voorbije weken gemerkt dat een samenwerking met NRJ toch meer voeten in de aarde had dan we aanvankelijk dachten”, vertelt VAR-CEO Saskia Schatteman aan de krant. “Er moest een duidelijke scheiding komen tussen ons werk voor de VRT-zenders en dat voor NRJ. Dat vraagt een grondige herstructurering van ons bedrijf. Maar aangezien NRJ al vanaf september wil uitzenden was die praktisch gewoon niet haalbaar.”

Commissie Media

Zou het kunnen dat de eigen, en dominante, marktpositie van de VRT belangrijker werd dan dit avontuur? Of stond er een leger advocaten van Medialaan klaar om een ‘mogelijk kartel in wording’ aan te pakken? Misschien zijn dat goede vragen voor de eerste Commissie Media van het najaar? Het is ondertussen wel duidelijk dat de echte politieke beslissingen daar niet meer worden genomen. Informeert minister Gatz zijn eigen parlementsleden nog wel volledig en juist? Het zou iets kunnen zeggen over het democratische inspraakgehalte.

Bij SBS en Mediahuis beloven ze de VAR nog een rekening voor wat ze daar “een bijzonder schadelijke aanpak” noemen. “We brengen momenteel de schade van deze alleszins ontijdige beslissing in kaart en beraden ons over juridische stappen”, klinkt het.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Meer over NRJ Vlaanderen

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we
Nathalie Delporte (44), tot voor kort presentatrice bij Joe, wordt de nieuwe programma-manager van NRJ
Vanaf maandag 7 oktober trekt NRJ erop uit. Zeven weken lang worden achtereenvolgens Antwerpen, Hasselt,
NRJ start met podcast-serie 'Taxi Toon' Ondanks het feit dat het marktaandeel van NRJ in
Netwerkradio NRJ Vlaanderen presenteert dit najaar enkele nieuwigheden in de programmatie. Emma Salden Emma Salden,
NRJ raakt blijkbaar niet uit de startblokken Een periode van negen maanden  Begin 2018 startte
Meer luisteraars? Ga ze thuis overtuigen met een BBQ! NRJ wordt 25 (in Wallonië) -
Deze ochtend, maandag 17 juni, kozen Flip Kowlier en DVTCH NORRIS Antwerpenaar Astro als winnaar

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
RTBF-radio lanceert als eerste apps voor (Franstalige) Alexa

Het Middagblad van 11 juli (video)

VRT verslikt zich in eigen informatie

Xavier Taveirne: naast radio, opnieuw tv (video)

Het Middagblad van 10 juli (audio)

Toon Smet naar NRJ Vlaanderen (video)

Sluiten