fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (3)

‘Over ons’

Het kind moest een naam hebben. In Vlaanderen wordt BRU gebruikt voor Brussel, niet enkel als spuitwater of chef-kok, ook door Brussels Airport bvb. Dat tweede merk had Studio Brussel zich echter al ongevraagd toegeëigend in StuBru, BRU is nochtans een veelgebruikte afkorting internationaal. In Vlaanderen wordt zelfs negatief gereageerd op BXL, het zou teveel verwijzen naar de Franstalige benaming van de hoofdstad. Het werd BRUZZ. 

BRUZZ is sedert april van vorig jaar de algemene roepnaam voor zowel de radio-omroep, televisie-omroep, een weekblad en de online activiteiten op sociale media en informatie van de vzw Vlaams-Brusselse Media. De groep is gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap en de Brusselse Vlaamse Gemeenschapscommissie. Wie zijn ze, de bestuursleden achter BRUZZ?

Bestuurders

Voorzitter is een CEO van de Vlaamse Liga tegen Kanker, met roots in de reclamewereld. Ondervoorzitter is een managing partner van een out of home reclamebedrijf, penningmeester een uitgever van beleggingsnieuws die ook in de retail zou zitten. Secretaris is iemand waarvan bepaalde wortels naar Tsjechië zouden verwijzen.

Een bestuurder-opdrachthouder is medestichter en CEO van een multidisciplinair communicatiebureau. Een andere is een stafmedewerker Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Een bestuurder is woordvoerder van een staatssecretaris en gemeenteraadslid in Sint-Agatha Berchem. 

Nog andere bestuurders zijn: een audioproducent en partner van een mediatrainer, een VUB specialiste media, een politicus Groen in Brussel, een directeur beleidsmedewerker Scholengemeenschap Anderlecht, en een directeur communicatie RSCA. Alles onder voorbehoud van juiste en meest recente info. 

Cijfers

Over BRUZZ zijn op het internet volgende cijfers te vinden: op Facebook zijn 54.288 volgers, op Twitter zijn er dat 17.534. Een vergelijking: TOPradio heeft er 75.858 op Facebook en 9.081 op Twitter. Voor BRUZZ worden wekelijks 315.000 (unieke?) luisteraars teruggevonden, dat zouden er gemiddeld 45.000 per dag zijn. 

Voor alle duidelijkheid: BRUZZ zit niet in de CIM cijfers, het gaat hier waarschijnlijk om eigen schattingen. De krant/magazine zou gedrukt worden op 60-70.000 exemplaren, en 100-200.000 lezers hebben. Voor de televisie zouden er wekelijks 480.000 kijkers zijn (een kleine 70.000 per dag), de website zou 48.000 unieke bezoekers per week hebben (of 7.000 per dag). 

Andere cijfers

In de crisis van 2015 kwam de advertising manager van de Vlaams-Brusselse Media met een ander verhaal over cijfers naar buiten. Lisa Decrick stoorde zich aan de toon van Sven Gatz om dalende advertentie-inkomsten en het bereikcijfer te noemen als twee redenen voor het ‘afschaffen’ (toen even toch) van FM Brussel. Ze schreef hem een open brief. 

‘Over cijfers kunnen wij meepraten’ zei ze. Ze refereerde daarmee naar een boek van Gatz ‘Over de media heb ik niets te zeggen’. Ze herhaalde dat de minister in zijn eerste tien maanden als minister al meteen besliste dat FM Brussel commerciële reclame mocht uitzenden. Evenmin als de andere mediaproducten van de groep haalde FM Brussel echter niet de nationale merken binnen. Net als daarvoor. 

Geen verhaal 

Volgens haar bereikte FM Brussel de Brusselaar, zij vroeg zich af of die impact niet belangrijker was dan de luistercijfers, of nationale adverteerders binnen halen. Over de opmerking van Sven Gatz toen (2015) op Radio 1 ‘dat hij de (vele) reacties (van Brusselaars) niet had verwacht’ schreef ze: dan heb je geen verhaal als Brusselaar meer. 

Technisch 

Onlangs verhuisde BRUZZ naar nieuwe studio’s in het vroegere cafetaria van de VRT. De studio is gebouwd door Videohouse, na een tender, en beoogt een synergie met alle andere media van de groep.  Videohouse koos voor een Axia Fusion modulaire console, een Powerstation controller in combinatie met een Zenon Media playout systeem. De switch naar Axia heeft volgens de omroep te maken met het Livewire Audio Netwerk. 

BRUZZ is zichtbare radio, sedert september van vorig jaar leveren vier Panasonic camera’s live beelden zonder dat ze de presentatoren hinderen. Voor muziek gebruiken ze de MusicMaster software, het signaal wordt langs een Omnia 11 audio processor gestuurd. Bruzz heeft ook een Skype TX voor extra beelden, die dan eventueel in het nieuws of online kunnen worden gebruikt. Er wordt eveneens al getest met WhatsApp

Staff

Er is een staff van zes vaste werkkrachten en een hoop vrijwilligers die de vinger aan de pols houden van Brussel. Er zijn speciale uitzendingen over de evenementen en op zondag richt de omroep zich tot expats. Presentators kunnen zich volledig op hun presentatie concentreren, alle instellingen voor uitzending zijn al vooraf per medewerker vastgelegd in de modules. 


Spotlight

Meer over Studio Brussel

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
StuBru: “Zwijg niet langer bij racisme”

Studio Brussel is vanochtend met het nummer ‘This is America’ een speciale uitzending over racisme Lees verder

Blad 509: Barbier, StuBru en Qmusic

Verhuisd van Rupelmonde naar Kruibeke, maar de FM-frequentie bleef wel onveranderdVoor zij die niet geloven Lees verder

Blad 504: StuBru, Leen en Klara (video)

Mondkapje vertelt naar welke zender u luistertRadio niet genoeg? Dan maar de planken op!De beste Lees verder

StuBru: twee nieuwe muziekstreams (video)

Het voorjaar van 2020 lijkt zich in de radiodagboeken te gaan nestelen als dat van Lees verder

StuBru: ‘Juicy’ van The Notorious B.I.G op 1 in de ‘Hooray 100’

Voor het tweede jaar op rij is 'Juicy' van The Notorious B.I.G verkozen tot dé Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

StuBru: tweede Belgische concertavond (video)

Eind maart lanceerde Studio Brussel de hashtag #ikluisterbelgisch om de vaderlandse muziekscene een hart onder Lees verder

Studio Brussel organiseert Facebook-concert

Online meezingen en dansen met onder meer Selah Sue, Brihang en Netsky Studio Brussel organiseert Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in lokale radio, vrt
Lokale radio, kneusje van de DAB+-klas?

Het Radioblad: 17 maart (weekend)

Studio Brussel lanceert Eigen Kweek

Radio Minerva heeft een nieuwe mobiele studio

Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (2)

Het Radioblad: 16 maart

Sluiten