De naam van de hoofdstad
Onze hoofdstad kan in haar profiel voor relatie misschien beter ‘het is ingewikkeld’ zetten, zoals vele andere steden. Het gebeurt vaak dat namen veranderen in een andere taal, je krijgt dan Aachen, maar ook Aken en Aix-la-Chapelle. Of Liège, maar ook Luik en Luttich. Nochtans zou het enkel Aachen en Liège moeten zijn, de echte naam.
Voor Brussel gebruiken onze gemeenschappen Brussel en Bruxelles, internationaal komt daar het Engelse Brussels bij. Wat minder bekend is zijn de namen Bruksela (Esperanto), Bréissel (Luxemburgs) en Brisel (Bosnisch). Om er maar een paar te noemen, want het zijn er wel meer. Met de media is dat niet anders, de naam en de aard zijn vaak weinig herkenbaar en er is zeker geen uniform systeem.
De omroepen
In de lijst van radiomap.eu staan voor Brussel alle openbare omroepen aangeduid met ofwel VRT, RTBF of BRF. Daarbuiten zijn er de ‘private’ omroepen, opgesomd met roepnaam, voor de Vlaamse zenders zijn drie geplande gaten (S-radio, VBRO (Basiliek Koekelberg), Hit! en Stadsradio Vlaanderen) eveneens vermeld. De prille lente van het nieuwe frequentieplan is overal even stil.
Gelukkig zijn Stadsradio Moetoen, Stadsradio Halle en Omroep Neteland mee opgenomen in de lijst. Het lijkt dan nog steeds een soort van monopoly voor de openbare en landelijke radio, doch er ruist toch ergens wat in het struikgewas. Er staat ook een Franstalige universiteitsradio in, voor het Nederlandstalige antwoord (Erasmusradio) was er ook hier een frequentie te weinig overgehouden.
Studio Brussel
Vroeger had Brussel een duidelijk geprofileerde omroep, Studio Brussel zond voor de hoofdstad uit in het Nederlands, en vooral voor citoyens en pendelaars. In die jaren mocht zelfs Johan Verminnen zingen na The Cure, en voor Kool & The Gang. Brussel was toen nog een bruisende stad, oh la la en olijk. Zelfs een Wim De Craene kweelde er mee.
Toen StuBru later de power van de hoofdstad ook verder in het Vlaamse land mocht uitstralen werd de regionale omroep langzaam een popzender. In die periode mocht de Brusselse stem zelfs de verkeersinformatie geven op alle Vlaamse autosnelwegen. Ze hadden natuurlijk ervaring opgedaan in de Welriekende Dreef, die later gewoon door de gemeentenamen is vervangen.
Ont-Brusseling
Studio Brussel evolueerde van regiozender in de hoofdstad ook naar andere steden (soms met naam en al), en vooral naar muziekfestivals. In de kerstperiode is StuBru de laatste jaren zelfs een sociale cadeautjesradio, zelfs voor hun eigen luistercijfers. Een recent voorbeeld van de ont-Brusseling is de ludieke Studio Bruhhe van Linde Merckpoel .
FM Brussel
Rond de tijd van de millennium-cijfers moeten een paar studenten eraan gedacht hebben om weer vanaf ‘nillies’ te beginnen in Brussel. Dat lukte nog ook, vanuit diepe radiogevoelens in studentikoze middens ontstond FM Brussel. A new radio-kid in town. Natuurlijk inspireerde dat ook mensen die Studio Brussel nog hadden meegemaakt, of een Radio Contact die bovenop een gekend gebouw (illegaal) uitzond.
Zo ontstaan nieuwe wilde plannen, de toverstaf van nieuwe erkenningen in 2003 deed de rest. De studentenradio mocht uitgroeien tot een professionele omroep voor heel Brussel, een politicus verheugde zich daarover toen zo luid dat het zelfs in de chatgroep be.radio terecht kwam. A la bonheur, het echte werk kon beginnen.
Destijds geen deftige frequenties voor Maeva, Seven, Contact, enz. Maar plots was er wel ruimte om van Studio Brussel een landelijke zender te maken. Bruzz is nog een geval apart. gefinancierd door de overheid annex belastingbetaler met budgetten die je de kast opjagen. Maar veel wordt duidelijk als je weet dat dit een geld verspillend speeltje is van de Vlaamse gemeenschap. En geen hond die ernaar luistert. Geen probleem, de brave Vlaming slikt dit toch allemaal.