RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (2)

De verrijzenis van Flagey 

In 2003 mocht de universiteitsradio FM Brussel een stadszender voor Brussel worden. De verruiming van geest verliep blijkbaar ook financieel zeer goed:  na een jaar was er al geld genoeg voor een belangrijke verhuis. Omdat veranderen en verhuizen, en naar nieuwe schilderijen zoeken, een aangeboren talent is van de VRT kwam het Flagey-gebouw vrij. Dat is toch ideaal voor FM Brussel? 

Al in 2004 trok FM Brussel naar de nieuwe locatie, een jaar na de nieuwe erkenning. Koken kost iets minder geld als de overheid voor een traiteur zorgt. Het was ook geen onverwacht nieuws in de mediawereld, in de zomer van 2001 had TV Brussel al aangekondigd dat ze in 2002 zouden verhuizen naar het Flagey-gebouw. Zij zouden een deel van de derde verdieping innemen, waar Studio 6 was, de legendarische studio van de eerste Vlaamse uitzending op televisie. 

Perfect en ideaal 

Onlangs gaf de nu tot BRUZZ hernoemde omroep FM Brussel nog toe (op radioworld.com) dat Flagey ‘een perfecte thuis is voor een radiostation’, en dat ‘de vierde verdieping een ideale locatie is voor een stadsradio’. Het leven is mooi, Will Tura heeft er ons ooit aan herinnerd. Er zou nog meer mooie en nieuwe toekomst komen voor de Flagey site, en de Reyers-site, eerst even terug naar het verhaal van FM Brussel. 

… (Bijna) voorbij 

In 2015 was het even allemaal voorbij, zo leek het toch. Begin juni werd medegedeeld dat FM Brussel eind juni van dat jaar zou stoppen. Het nieuws sloeg in Brussel harder in dan dat van HITfm die geschorst werden, deze laatste moest in de hoofdstad immers nog opstarten. Het was te mooi om te geloven (Will Tura)? Het vroegere Walhalla van de VRT, was plots ‘Ja alles wat ik wil lijkt zo ver weg’ (Guus Meeuwis en Mama’s Jasje). 

Nochtans was er beweging genoeg. In datzelfde 2015 werd in de Commissie voor Media van de Raad van de VGC een vraag gesteld over de eventuele verhuis van TV Brussel, Brussel Deze Week, Brusselnieuws en FM Brussel naar de vernieuwde Reyers-mediacampus. Volgens de vraagsteller werd op dat ogenblik ‘volop gewerkt aan een ingrijpend hervormingsplan’. Dat plan was er echter niet zomaar gekomen. 

In rep en roer

Het spel is eenvoudig als je weet hoe het te spelen. In de Voerstreek slaagde ene Happart er telkens in om een hele Vlaamse gemeenschap even recht van spreken te geven over een dringend probleem, dat dan meestal resulteerde  in een beslissing over iets anders wat hij wou.  Er kwamen luisteraars betogen aan het Flagey gebouw, en het internet stond in rep en roer. FM Brussel moet blijven! Waar hebben we het nog gehoord? 

‘Strategische denkoefening’

 Van een Vlaams minister van Media wordt blijkbaar niet verwacht dat hij op de hoogte zou zijn van een ‘strategische denkoefening’ bij de omroep, zoals het door een verantwoordelijke werd genoemd. Dat hoeft blijkbaar ook niet als die omroep volledig structureel wordt gesubsidieerd vanuit de Vlaamse regering, momenteel zo’n 8 miljoen euro. Vlaams minister-president Geert Bourgeois én minister Gatz sprongen wel in de bres van de crisis bij FM Brussel, onmiddellijk zelfs.

Dat was ‘dringend’ nodig, binnen een paar weken, zou de omroep opgedoekt worden ‘omdat het niet levensvatbaar was’. Dat concludeerde het bestuur na 12 jaar, en na heel wat subsidies. Minister Gatz stelde dat hij wettelijk en deontologisch niets mocht opleggen. FM Brussel had volgens hem niet genoeg bereik. De leefbaarheid moet 12 jaren lang verschrikkelijk zijn geweest. 

Heynen

‘Een trieste illustratie’

Een studentenradio die tot stadsradio kon doorgroeien moet toch ook dromen hebben zoals ‘First we take Manhattan, then we take Berlin’? De oplossing kwam in zicht, het ‘actieplan’ van de CEO van FM Brussel werd afgevoerd, net zoals hijzelf. In de nieuwe vzw Vlaams-Brusselse Media, werd strategisch alles (FM Brussel, Brussel Deze Week, Agenda, brusselnieuws.be en tvbrussel) ‘under one umbrella’ (BRUZZ) gezet. 

De nieuw geboren baby kreeg niet overal applaus. De Vlaamse Vereniging van Journalisten sprak al in 2015 van een trieste illustratie van commercialisatie van media. Ex-VRT journalist Walter Zinzen vond ‘een media-vzw, bestuurd door marketeers, ten dienste van politici, een onzalig idee’.  Dat was zeker een harde opmerking, (lokale) radio zoals BRUZZ moet nog steeds politiek ongebonden zijn. 

Synergie met VRT

In die periode kwam er ook een mededeling van Paul Delva, fractieleider CD&V Brussels Parlement, en raadslid Vlaamse Gemeenschapscommissie. ‘Op naar harde afspraken tussen BRUZZ en VRT’ titelde hij voor een betoog dat de nieuwe Brusselse mediatoekomst toejuichte. Opmerkelijk genoeg citeerde hij ook collegelid Pascal Smet, die aangaf dat hij ‘niet tegen een verhuis van Flagey naar Reyers zou zijn omdat de huurovereenkomst in 2018 zou aflopen’.

Smet werd zelfs  geciteerd dat ‘er sterke redactionele synergieën zouden ontstaan tussen de VRT en de Vlaams-Brusselse media’, en dat ‘Vlaamse collega Sven Gatz open zou staan voor een verhuis naar de Reyers-site’. Het verwonderd waarschijnlijk niet dat er dan later werkideeën ontstaan waarin de bouw van een nieuw huis voor de VRT concreet werden, ‘omdat het huidige omroepgebouw uit de jaren ’60 …/… niet meer voldoet aan de hedendaagse normen’. De VRT Toren zou zelfs een restaurant kunnen worden en de oude gebouwen worden afgebroken. 


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Studio Brussel
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
16 maart 2018 - 09:11 09:11

Bruzz of het vroegere FM Brussel, was het paradepaardje van “den bleiter” Bert Anciaux, opgezet met belastingsgeld en altijd in de watten gelegd door de Vlaamse politici in de hoofdstad, een mini-vrt’je dus….

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx