Met de ondergang van het totaal versleten zendschip de MV Mi Amigo – tijdens een brutale voorjaarsstorm in de vroege ochtend van 20 maart 1980 – verschoof de aandacht van de luisteraars automatisch naar de inmiddels welig florerende landpiraten. Zeker omdat de plannen voor een snelle terugkeer van Radio Caroline, door onderlinge ruzies, steeds weer werden afgeketst. Tijdens de zomer van 1981 zag het er echter naar uit dat het geduld van de fans en de luider klinkende wens voor meer muziek vanaf zee zouden beloond worden.
Achtervolgd door de pers
Dankzij enkele geldschieters uit de meubel-, textiel- en voetbalwereld werd voldoende kapitaal ingezameld om in Dublin de voormalige Noord-Amerikaanse kustvaarder MV Lieve tot een modern zendschip uit te rusten. Twee zenders van de Amerikaanse maatschappij Intercontinental Electronics voor FM-gebruik en voor de middengolf, werden vakkundig aan boord gehesen. De ambitieuze initiatiefnemers waren wijlen A.J. Beirens en eveneens wijlen Ben Bode.
Radio Paradijs zou gebaseerd worden op het vanuit Mexico opererende Amerikaanse rockstation Mighty 690, Radio Monique moest een meer volks format krijgen en tot slot was ook het soft-pop gerichte Europe FM gepland. Voor de constructie van de tachtig meter hoge zendmast werd onder meer de Ier Sam Prendergast ingeschakeld. Door nalatigheden bij het koppelen gingen echter verschillende elementen in volle zee verloren. Dat gebeurde tijdens de vlucht voor de pers uit de haven van Dublin.




Nabij legendarische plek
Ter hoogte van het beruchte R.E.M.-eiland, even buiten Katwijk, werd het anderhalve ton wegende Flipper Delta anker in zee gedropt. Daar het zich vervolgens automatisch in de bodem boorde, was men, net zoals de meeste olieboorplatforms, tegen mogelijke zware stormen beschermd. Wijlen Veronica-technicus José van Groningen had ondertussen de handen meer dan vol tijdens het testen van de aangekochte apparatuur. Een dag na de proefuitzendingen met tapes van het Ierse Radio Nova van medewerker Chris Cary (26 juli 1981), waren er op 227 meter middengolf enkel Nederlandstalige hits te horen. Het leidde bij wijlen tot bizarre reacties.
Paranoïde verzinsels
Zo verwarde een journalist van de ochtendkrant Telegraaf, op basis van luchtfoto’s, een peperdure phillystranhaspel met een schotelantenne. Deze laatste zou dienen om programma’s vanuit een onbekende plaats te ontvangen. De langzaam escalerende waanzin werd nog absurder toen de bemanning met veel tegenzin journalist Ruud Hendriks en een filmploeg van het Veronica-programma ‘De Grote Verwarring’ aan boord toeliet om er een exclusieve reportage te draaien.
De bijdrage bevatte een in zeven haasten opgenomen testtape met Tom van de Velde en de jingles – met onder meer door Margriet Eshuijs – waarvan de productiekosten tot zo’n 20.000 gulden (ruim 9.000 euro) stegen. Dat de hele (bewust georkestreerde?) heisa rond Radio Paradijs tot miserie zou leiden, verbaasde niemand.


Triest einde
Gealarmeerd door de plotse mediadrukte op de Noordzee besloot politiek Den Haag om tot actie over te gaan. De Rijkspolitie en de marine omsingelden in de vroege ochtend van 1 augustus 1981 de Magda Maria in internationale wateren en arresteerden een kok, een handlanger en twee Ierse matrozen. Na het doorbranden van de ankerketting zette de colonne, onder aanvoering van de MS Jaguar koers naar IJmuiden waar een ziedende Ben Bode een gigantische voorbereiding volledig in het water zag vallen.
Uiteindelijk werd het zendschip op een ruime afstand van de kade in de Amsterdamse entrepothaven van de douane vastgelegd. De geldschieters konden het niet geloven. Na overleg met de Panamese consul in Antwerpen werd de Nederlandse Staat vrijwel onmiddellijk gedagvaard. De zaak draaide in het voordeel van de benadeelde zeezender uit maar het verwaarloosde vaartuig belandde in 1989 voor 25.000 gulden (11.350 euro) in de handen van een sloper die in Zeebrugge een punt achter een veel te kort avontuur zette. (FVM)
° Opgedragen aan A.J. Beirens en Ben Bode





