fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Van kabouter tot gigant

Het lijkt op een sprookje, een kabouter die in tien jaar tijd een reus werd. Direct na de Tweede Wereldoorlog was er in Duitsland een verbod op het produceren van radiotoestellen, waar het land geheel in wanorde in puin en diskrediet was.

En toch werd er twee jaar na het einde van de oorlog een soortgelijke productie op gang gebracht door een persoon die de markt op ging onder de naam Heinzelmann (kabouter). Binnen de tien jaar werd er, zonder kapitaal van buitenaf, een radio- en televisie-industrie opgezet van zeven bedrijven en liefst twintigduizend medewerkers. In 1957 had de firma al een omzet van bijna veertig miljoen Mark.

De kabouterman, Max Grundig (35), besloot om de regelgeving en dus het verbod om radiotoestellen te fabriceren, te omzeilen. Hij dacht aan de kost te komen door het wikkelen van transformators en spoelen in een schuurtje in zijn achtertuin.

Maar al vrij snel had hij zijn idee uitgebreid tot een groot project, waarbij ruim honderd man aan de slag waren. De meeste radiotoestellen waren in Duitsland tijdens of vlak na de oorlog vernietigd of verdwenen. De kabouterman vond een aantal gaten in de mazen van de wetgeving die de productie van nieuwe toestellen verbood.

Speelgoed mocht wel gemaakt worden en dus besloot hij een aantal radiobouwdozen te gaan produceren, waar de radiobuis, om het geheel te activeren, in ontbrak. Het was hem bekend geworden dat er heel wat van deze buizen, waarmee de voormalige Wehrmacht nogal royaal was omgesprongen, bij particulieren waren terechtgekomen. Zijn speculatie was niet vergeefs.

De drie bouwdozen die hij in zijn etalage had gelegd, waren binnen het half uur verkocht. Waarna een koortsachtige campagne begon. De spoelenwinderij werd omgebouwd in een radiobouwdozenbedrijfje onder de naam Heinzelmann W (de toevoeging W betekent Weltklang). In een heel korte periode vlogen honderdduizend van die speelgoedjes het land door.

Toen in het begin van 1948 het verbod om radiotoestellen te fabriceren werd ingetrokken, had deze ondernemer al een aardige voorsprong op collega-fabrikanten, want zijn bedrijfje kon al dadelijk met de productie van radiotoestellen beginnen. Met reuzensprongen ging het voorwaarts. De ontvangers hoefden de winkel maar te bereiken om verkocht te worden en dus stroomde het geld binnen.

Er werd gebouwd en uitgebreid en er werden nieuwe producties in gang gezet; televisietoestellen en bandrecorders. Er kwamen steeds mooiere creaties op de markt, en dat betekende meer geld en dus nieuwe kansen. En dat gebeurde dus allemaal in tien jaar tijd.

Het bedrijf kreeg wereldnaam want het verzorgde binnen deze sector de helft van de Duitse export en concurreerde met de grootste bedrijven ter wereld. Het kaboutertje werd een reus, in nauwelijks één decennium ontstond uit een werkschuur een miljoenenbedrijf. Een sterk staaltje in een afgetakeld, kapot, verarmd en bezet land.

In 1957 ging bij de Kabouter de vijf miljoenste radio de deur uit… Grundig bewees dat het Duitse koopmanschap niet had geleden onder twee oorlogen.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Zaandam knapt 'Dofijn' op Het was in de maand maart 1967 dat een flink aantal
In het Egyptische Sharm-el-Sheik vindt momenteel (28 oktober tot 22 november) de World Radiocommunication Conference
De publieke omroep zit met een vreemd probleem opgezadeld. Blijkbaar ergeren nogal wat luisteraars zich
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
5G-Broadcast zal niet (verder) worden ontwikkeld voor radio. Het wordt vrijwel exclusief een systeem voor
De VRT zal vanaf maandag 3 november Canvas+ en Ketnet+ ook voor de digitale antennekijkers
De koppen die bij de stemmen hoorden, toen die nog boordevol magie staken, straks op
Google Nest, voorheen bekend als de Google Home, werd deze week in België gelanceerd. 'Nest'

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dossier
De dag dat België de radio uitvond

De dag dat België de radio uitvond (II)

De pre-historie van de hitparade

Hoe de radio het Witte Huis veroverde

Toen radio de muziek uitvond

Marina, het ‘foute’ zusje van Veronica

Sluiten