RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

VS: De grootverdieners van de radio (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

“Als ie maar geen voetballer wordt, ze schoppen hem misschien halfdood”, zing Boudewijn de Groot. Dat geschop – liefst op de bal – is uiteraard inherent aan het spelletje. Anderzijds vallen er nu ook weer niet zoveel hele of zelfs kwart doden. En er is een boel geld mee te verdienen. 

Uiteraard moet je er wel wat voor doen. Qua fysiek komt er best wel één en ander om het hoekje kijken. Idem dito mocht je omwille van de centen kiezen voor een loopbaan in het tennis of op de fiets. Dan lijkt het toch stukken makkelijker om voor de radio te gaan werken. Al moet je daarvoor dan wel weer in het juiste land wonen. 

In Nederland bijvoorbeeld. Daar worden lonen aan dj’s betaald waarvan ze in Vlaanderen enkel kunnen dromen. Het best nog kan je uitwijken naar de Verenigde Staten. Jaarsalarissen en het woordje exuberant gaan er hand in hand. Neem nu shockjock Howard Stern (foto bovenaan). Uit de recentste gegevens van Forbes blijkt dat de ‘King of all Media’ op één jaar $90 miljoen verdiende. 

Stern verdient zijn boterham niet enkel bij Sirius XM, maar ook met het aanbieden van videocontent. Zijn shows zijn online te volgen, dit naast fragmenten die gekozen werden uit drie decennia ‘Howard Stern Shows.’ De shockjock werd in 2006 aangetrokken door de satellietradio-aanbieder om het medium definitief op de kaart te zetten. En dat is goed gelukt, want inmiddels hebben zo’n 32 miljoen Amerikanen een abonnement bij Sirius XM.

https://youtu.be/7PrbEGHsPJM

Nog meer ‘winnaars’

Plaats twee bij de grootverdieners is dit keer opnieuw voor Rush Limbaugh. De rechtse spreekstalmeester trekt dagelijks een miljoen luisteraars met zijn politieke radioprogramma dat via honderden stations wordt uitgezonden. Daarnaast lanceerde Limbaugh in januari zijn eigen app, wat een flinke boost gaf aan zijn digitale platform Rush 24/7. Bij elkaar leverde dit ‘El Rusbo’ $84,5 miljoen op.

Ryan Seacrest volgt op de derde plaats. Liefst $74 miljoen werd er gestort op zijn bankrekening door 102.7 KIIS FM in Los Angeles. Een slordige $16 miljoen meer dan in 2017. Zijn dagelijkse ochtendshow wordt in aangepaste vorm ook elders op de dag door honderden stations uitgezonden. De man presenteert ook de ‘ American Top 40’, en werkt voor televisie. 

Op de buis van ABC ontvangt hij samen met Kelly Ripa, tal van gasten tijdens het ochtendprogramma ‘Live met Kelly en Ryan’ . Dat is ook de reden waarom Seacrest zijn radioshows vaak live vanuit New York City presenteert, terwijl zijn sidekicks Sisanie Reategui en Tanya Rad in de studio in Los angeles zitten. Fysiek beperkt door het feit dat zelfs hij maar op één plek tegelijk kan zijn. 

https://youtu.be/YhYJ-v4RDkY

En ook één ‘verliezer’

Niet alleen Seacrest zag zijn loon flink stijgen, ook bij Sean Hannity was dit het geval. De man was goed voor $36 miljoen. Zijn dagelijkse radioshow wordt op honderden stations uitgezonden, hij presenteert eveneens een televisieshow bij Fox News. Dit jaar kwam hij nog volop in het nieuws nadat hij de derde geheime cliënt van Trump-advocaat Michael Cohen bleek te zijn. Saillant detail; vooraleer dit uitlekte was hij een snoeiharde verdediger van de ‘meester in de rechten’.

De top 5 bij de grootverdieners wordt gecompleteerd door de uiterst controversiële en conservatieve Glenn Beck, die kreeg $8,5 miljoen toegeschoven. Dat is overigens iets minder dan de $10 miljoen in 2017. De afgelopen jaren heeft Beck flink in moeten leveren, in 2014 was hij nog goed voor $90 miljoen.

Noteer verder ook even dat er geen grootverdieners bij de vrouwen zijn, je best enig aangeboren talent moet hebben om mensen te schofferen en flinke lik politieke kleur is ook mooi meegenomen. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frank Conrad vond commerciële radio uit (audio)

Hij begon met de eerste reguliere radio-uitzending vanuit zijn garage in Wilkinsburg en richtte de Lees verder

VS: Mediabase wint de slag om airplay-tracking

In de Verenigde Staten kijkt de radiowereld al jarenlang naar twee concurrerende airplay-hitlijsten, maar daar Lees verder

Blad 1580: Lowry Mays, 2. DAB+ Bundesmux, NPO 3FM

• VS: Lowry Mays, stichter Clear Channel, overleden • Duitsland: uitbreiding voor tweede Bundesmux • Lees verder

Blad 1563: Radio 1, Zwarte Prietpraat, Apple Podcasts

• Nieuwe editie van de 'Lage Landenlijst' • Nederland: Prem stopt met Zwarte Prietpraat • Lees verder

1961: Groninger ontdekt Italiaanse Milva via… BRT radio (audio & video)

Hans Knot brengt in zijn nostalgische column het verhaal van een illuster Italiaans zangeresje uit Lees verder

Blad 1545: Podcasters, langegolf Tsjechië, Leontien Ceulemans (video)

• VS: podcastmakers geen doorsnede bevolking • Tsjechië: zendmasten Topolná opgeblazen • Nederland: Leontien Ceulemans Lees verder

Blad 1533: Esther Nwanu, Chris Stevens, My Favorite Murder (video)

• De blinde vlek van Esther Nwanu • Londen: Chris Stevens stopt bij CountryLine Radio Lees verder

Blad 1528: Rock Antenne, The Lost Art of Jingle Writing, Best ads of all time (video)

• Rock Antenne ook in Zwitserland op DAB+ • VS: De teloorgang van de reclamespot Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx