RadioVisie

  • .
    .

US: NPR keert Twitter de rug toe

De Amerikaanse NPR – National Public Radio – zal niet langer nieuwe inhoud plaatsen op zijn 52 officiële Twitter-feeds. Het wordt hiermee de eerste grote nieuwsorganisatie die zichzelf het zwijgen oplegt op het socialemediaplatform.

Tussen NPR en Twitter is al sinds vorige week een hevige woordenstrijd gaande. Twitter bestempelde het netwerk eerst als ‘aan de staat gelieerde media’, dezelfde term die het gebruikt voor propagandakanalen in Rusland, China en andere autocratische landen.

Twitter-eigenaar Elon Musk had blijkbaar geen flauw idee over hoe (onafhankelijk) de NPR functioneert en gaf snel toe dat hij het “misschien verkeerd had begrepen”. Twitter herzag vervolgens het label op het account van NPR in “door de overheid gefinancierde media”.

De nieuwsorganisatie zegt dat ook dit onnauwkeurig en misleidend is, aangezien NPR een particulier non-profitbedrijf is met redactionele onafhankelijkheid. Het ontvangt minder dan 1 procent van zijn jaarlijkse budget van 300 miljoen dollar van de federaal gefinancierde Corporation for Public Broadcasting.

“Door te zwijgen op Twitter beschermt het netwerk zijn geloofwaardigheid en zijn vermogen om journalistiek te produceren zonder een zweem van negativiteit. De keerzijde, wat die ook is, verandert daar niets aan. Ik zou onze inhoud nooit ergens heen laten gaan waar die onze geloofwaardigheid in gevaar zou brengen”, zegt John Lansing, de CEO van NPR.

In een BBC-interview dat woensdag online is geplaatst, suggereerde Musk dat hij het label verder zou kunnen veranderen in “door de overheid gefinancierd”, maar voor de NPR is de maat vol. Zelfs als Twitter de aanduiding helemaal zou laten vallen, zegt Lansing dat het netwerk niet onmiddellijk terugkeert naar het platform. “Op dit moment ben ik mijn vertrouwen in de besluitvorming bij Twitter kwijt. Ik zou wat tijd nodig hebben om in te zien of Twitter weer te vertrouwen is.”

“Het gaat er niet om of we al dan niet door de overheid worden gefinancierd. Zelfs als we door de overheid worden gefinancierd, wat niet het geval is, gaat het om de onafhankelijkheid, want alle journalistiek heeft op de een of andere manier inkomsten,” aldus Lansing.

NPR stelt nu een moratorium van twee weken in om het personeel dat de Twitter-accounts beheert de mogelijkheid te geven hun strategieën voor sociale media te herzien. Individuele NPR-journalisten en stafleden mogen zelf beslissen of ze Twitter blijven gebruiken.

Heynen

In een e-mail aan het personeel, waarin hij de beslissing uitlegde, schreef Lansing: “Het zou een slechte dienst zijn voor het serieuze werk dat jullie hier allemaal doen om het te blijven delen op een platform dat het federale handvest voor openbare media associeert met het opgeven van redactionele onafhankelijkheid of normen.”

Jarenlang beschouwden veel journalisten Twitter als cruciaal voor het volgen van nieuwsontwikkelingen, om in contact te komen met mensen bij grote evenementen en met gezaghebbende bronnen, en om hun berichtgeving te delen. Maar de vaak haastig aangekondigde beleidswijzigingen van Musk hebben dat ondermijnd. Lansing zegt dat de degradatie van de cultuur van Twitter – die vaak ook overspoeld wordt met beledigende inhoud – heeft bijgedragen aan de beslissing van NPR om zich terug te trekken.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx