RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

UK: United DJs houdt er straks mee op

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

United DJs, geleid door voormalig Radio Luxemburg-presentator Tony Prince, houdt er deze avond – Pinksterzondag 23 mei om 19:00 uur (Engelse tijd) – mee op. In december vorig jaar wilde men dit ook al doen, maar toen werd er op het laatste moment beslist om toch nog door te gaan.

Het radiostation werd gelanceerd in april 2018. Er werd een drietal jaar aan de weg getimmerd, maar men slaagde er niet in om het project commercieel levensvatbaar te maken. In 2020 werd nog een muziek- en memorabilia-veiling gehouden door Tony Prince om het budget op orde te krijgen.

Naast Prince werkten onder andere ook voormalige Radio Caroline, BBC Radio 1, Radio Luxemburg en en Capital DJ’s, waaronder Emperor Rosko, Mike Hollis, Mike Read, Bob Lawrence en Neil Fox mee. Naast de webstream was United DJ’s in de digitale ether te beluisteren in de Britse regio’s van Portsmouth en Norwich. De opzet van het station liet de dj’s toe om hun eigen muziek te kiezen. Een zeldzaamheid in de ‘moderne’ wereld van over gestructureerde, verstikkende, inspiratieloze formats.

Tony vertelde aan RadioToday: “Ik ben diep bedroefd om United DJs Radio te sluiten, het was nooit een zakelijk idee, het was een passie die veel mensen met me deelden. Onze grootste spijt is dat we de United Top 30 achter moeten laten. Die kreeg een enorme respons van luisteraars en was een geweldig alternatief voor de download charts voor muzikanten en labels”.

“Gedurende drie jaar en twee maanden hebben we een dienst verleend aan 40-plussers die van personality radio hielden. Ik was er vast van overtuigd dat streaming snel volwassen zou worden, maar helaas niet snel genoeg.”

Concurrentie van Boom Radio

Een bijkomende reden voor het uiteindelijke falen van United DJ’s is wellicht ook de start van Boom Radio, zo’n klein half jaar geleden. Dit station mikt namelijk op krak dezelfde doelgroep – de babyboomers, geboren tussen 1946 en 1964 – en het plukte bij de start zelfs enkele medewerkers weg bij United DJ’s. Ook lijkt Boom Radio, dat met Phil Riley en David Lloyd twee zeer sterke executives heeft, over een veel steviger basis te beschikken.

Boom Radio kon bovendien beslag leggen op een plekje in de belangrijke nationale commerciële mux Sound Digital (SDL). Ook al is het dan maar 24 kbp/s in mono in DAB+, als visitekaartje is dit in het huidige Britse radiolandschap symbolisch toch van groot belang. Door het enorme succes van DAB(+) bij de Britse luisteraars, wordt het namelijk steeds moeilijker om online-only nog een nieuw radioproduct in de markt te zetten.

(DZR/RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 701: Enkaavee, Carnavalitis en United DJs

Niet via de ether maar wel online: carnaval in Ninove. Geen carnaval in Halle, maar Lees verder

UK: Tony Prince trekt de stekker uit United DJ’s.

De Britse radiodeejay Tony Prince, die in de jaren ’60 en ’70 beroemd werd via Lees verder

UK: Tony Prince veilt memorabilia voor United DJ’s

Tony Prince met Paul McCartney Tony Prince, oprichter van het Britse radiostation United DJ's, start Lees verder

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Lees verder

UK: Campagne om te upgraden naar DAB+

In Groot-Brittannië lanceerde de brancheorganisatie Digital Radio UK deze week de campagne 'Don’t miss a Lees verder

Veronica: nieuwe merkcampagne in het teken van liefde voor muziek (video)

Onder leiding van zendermanager Rob Stenders transformeerde Radio Veronica afgelopen maandag vandaag tot een vrijplaats Lees verder

Het ‘nieuwe luisteren’ doet duur stijgen

IP Belgium, dat is de reclameregie van onder andere Radio Contact, Bel RTL, Funradio en Lees verder

Medialab Project Wolf nam nieuwe studio in gebruik

In Mechelen beleefde de nieuwe studio van Project Wolf vorige donderdag eindelijk zijn vuurdoop. De Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
23 mei 2021 - 21:10 21:10

Spijtig voor één van mijn radioidolen uit de 70’s Tony Prince, de “royal ruler” toen bij het Luxemburgse 208, voor “personality radio” is de dag van vandaag door managers in maatpak helaas geen plaats meer voorzien…..

Rett
Rett
23 mei 2021 - 19:24 19:24

Eigenlijk was het van meetafaan wat naïef toch? Al van bij de start was er onenigheid die al leidde tot de start van het concurrerende Delux. De naam was wat ongelukkig gekozen (Boom Radio lijkt me trouwens ook niet bepaald een sterk merk, tenzij je in de buurt van Tomorrowland zou uitzenden uiteraard), de stijl ook niet echt heel eenduidig en de impact van Luxemburgse namen wordt ook zwaar overschat.

Wij hebben trouwens elke zondag een show met Shaun Tilley, een topjock die eerder al Luxemburg mee een typische sound gaf en ook bij UDJ enkele mooie shows gemaakt heeft. Veel luisteraars scoren we daar niet mee (misschien maken we wat te weinig publiciteit – bij deze toch even een linkje ter illustratie en/of voor nieuwsgierige radiofanaten: Aquilaine Radio – Shaun Tilley 80s Heaven – 30 by aquilaine | Mixcloud ), de nieuwe generaties hebben er duidelijk niet veel meer mee. En de ouwe ook niet 🙂

Johan Claerbout
Johan Claerbout
24 mei 2021 - 10:29 10:29
Antwoord aan  Rett

Hallo,

Te weinig reclame maken kan inderdaad nefast zijn voor een radiostation.
Maar doet niks af van de kwaliteit van programmamakers.
Bij deze dit: mijn kennis over Aquilaine Radio is nihil.
Dus werk op de plank.

Bijzondere groet
Johan Claerbout

Rett
Rett
2 juni 2021 - 23:00 23:00
Antwoord aan  Johan Claerbout

daar heb je gelijk in !

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx