RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Unisono: geen lagere tarieven voor webradio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

“Vanaf 1 januari zullen verschillende webradio’s opnieuw opstarten onder een geheel nieuwe regeling rond auteursrechten. De facturen dalen terwijl het aantal luisteraars stijgt.” Dat schreven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen op 30 december. Helaas voor de Belgische webradio’s: daar klopt dus niks van.

We brachten op 31 december bij RadioVisie al een artikel waarin we spontaan vragen stelden bij het bizarre artikel van de kranten van Mediahuis. Ene Robbe Wells uit Stekene beweerde daarin dat Unisono (de koepel van Sabam en Simim) “gehoor had gegeven aan de klachten van verschillende radiomakers waardoor we nu maar 110 euro per kwartaal moeten betalen en tot honderd luisteraars mogen hebben, geweldig.”

De woordvoerder van Unisono kon ons dit bericht eind december vanwege het kerstreces niet bevestigen, maar beloofde het begin januari verder uit te zoeken. Het antwoord liet uiteindelijk nog wat op zich wachten, maar intussen bevestigt Unisono ons dat er helemaal geen gewijzigde, laat staan verlaagde, tarieven zijn voor webradio.

“Er is geen nieuw tarief. De licentievergoeding voor de rechten werden berekend volgens de parameters die hij [Robbe Wells] doorgaf voor zijn webradio. Het tarief voor kleinschalige projecten werd toegepast. Dat tarief wordt pro rata toegepast op basis van de uitzenduren van de webradio”, zegt Olivier Maeterlinck, woordvoerder van Unisono.

Blijft echter de kwestie van 100 streams, zoals Wells beweert. Het officiële kleinschalige tarief vermeldt uitdrukkelijk 25 simultane streams. Overigens is de webradio in kwestie gewoon 24/7 te beluisteren, dus dat pro rata op basis van de uitzenduren klopt niet.

“Er is noch een nieuw tarief in het leven geroepen, noch een gunsttarief toegekend. Ik geef de info door aan de afdeling licensing voor eventueel nazicht van de doorgegeven parameters”, kregen we als antwoord.

Kortom, het lijkt er op dat Robbe Wells beter gewoon zijn mond had gehouden, in plaats van zijn Unisono-regeling te gaan uitbazuinen bij een journalist. Die bovendien veel te goedgelovig was en vergat om zijn gegevens eventjes de verifiëren bij Unisono.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx