RadioVisie

  • .
    .

Ultratop: een glimp in de achterkeuken van de hitlijsten-brouwerij

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De samenstelling van de Ultratop, de officiële Belgische hitparades, is al jaren een bijna even groot geheim als het recept van Coca-Cola. Je weet dat er veel suiker inzit, maar slechts een klein kransje van ‘brouwers’ kent de echte details van de samenstelling. Je leest er ook zelden of nooit over in onze nationale pers.

In Le Vif/L’Express, de Waalse tegenhanger van Knack, staat deze week echter een toch wel boeiend interview met Sam Jaspers, directeur van Ultratop, naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het Belgische “hitparade-instituut”. We lichten er enkele interessante uitspraken uit, omdat ze wat meer inzicht geven over de achterkeuken.

(Nog) geen YouTube

We wisten al wel dat sinds 2016 de Ultratop-hitlijsten, naast de verkoopcijfers, ook rekening houden met radio-airplay en streamingcijfers. Wat het streamen betreft leren we nu dat het in ons land enkel gaat om de cijfers van Spotify, Deezer en Apple. Streams via YouTube, waarvan uit meerdere onderzoeken blijkt dat dit toch wel veruit het meest gebruikte platform is voor muziekstreams, worden dus niét meegeteld.

“In de VS, en deels ook in het Verenigd Koninkrijk, houden de hitlijsten ook rekening met YouTube-streams. Dit is bij ons (nog) niet het geval”, aldus Jaspers. “De besprekingen op Europees niveau zijn aan de gang, dus we wachten af wat dat gaat opleveren.” Volgens Jaspers liggen daarbij ook vragen op tafel als: “Moet er alleen rekening worden gehouden met de officiële video’s of moeten alle andere fanvideo’s worden opgenomen? Hoe zit het met de controles?”

Jaspers zegt dat streamingplatforms veel moeite doen om frauduleuze clicks en mogelijke manipulaties te vermijden of op zijn minst te detecteren. “Je kunt bijvoorbeeld niet honderd keer per dag naar hetzelfde liedje luisteren. En om een nummer te kunnen meetellen, moet het minstens één minuut werden beluisterd.”

De ene airplay is de andere niet

Ultratop wordt, sinds de wijzigingen van 2016, niet langer voorgesteld als een lijst van “bestsellers”, maar eerder als een ranglijst van de “meest populaire en meest geconsumeerde tracks”. En wie dagelijks uren naar de radio luistert – en dat is toch het geval voor grootste deel van de bevolking – die draagt dus onbewust ook substantieel bij aan de samenstelling van onze hitparades. Ook al kies je in dat geval de liedjes niet zelf.

“Voor de berekening van de zogenaamde airplay werken we samen met het Britse bedrijf Radiomonitor. Het systeem stelt ons in staat om continu de programmering van zo’n 80 radiostations (Vlaamse en Waalse) te scannen. Elk afgespeeld nummer krijgt een score, afhankelijk van het aantal keren dat het wordt afgespeeld, maar vooral ook van het tijdstip, op welke radiozender, etc. De score wordt berekend op basis van het aantal keren dat het nummer wordt afgespeeld. Zo zal een liedje dat maar één keer speelt, maar in prime time en op een groot radiostation, een betere score krijgen dan een liedje dat tien keer werd geprogrammeerd, maar dan midden in de nacht op een kleinere zender.”

En wat met de verkoopcijfers?

Over het derde element dat bijdraagt aan de Ultratop-lijsten, de reële verkoopcijfers van muziek (fysiek en digitaal), laat Jaspers maar beperkt in zijn kaarten kijken. Voor ons land, net als in een dozijn andere Europese landen, worden die gegevens verzameld door het onderzoeksbureau GfK, wereldwijd een van de vier grote spelers op gebied van marktonderzoeken.

“De tool kan de gegevens verzamelen van 80 procent van de fysieke albummarkt [ook de verkoop via webwinkels], en bijna 100 procent van de digitale markt (downloaden en streamen). Sommige kleine winkels ontbreken, omdat ze er zelf voor kiezen om niet mee te doen.”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx