RadioVisie

  • .
    .

Ultimas 2022 op Radio 1 en VRTNU

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Vlaamse overheid reikt de Ultimas dit jaar uit op dinsdag 10 mei tijdens een live-event in de Blauwe zaal in De Singel. Deze awardshow, opnieuw gepresenteerd door Sofie Lemaire en Thomas Vanderveken, wordt vanaf 19:00 uur gestreamd op Radio 1 en VRTNU. 

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media organiseert jaarlijks de Vlaamse Cultuurprijzen sinds 2003 als erkenning voor de culturele sector. Laureaten vallen in de prijzen in dertien categorieën, van architectuur tot podiumkunsten, en in de gloednieuwe categorie Opkomend Talent. Voor het eerst is er een Publieksprijs voor artiesten of organisaties die in 2021 voor een unieke, artistieke ervaring hebben gezorgd. Een jury van deskundigen kiest de winnaars.

De laureaten worden beloond voor hun culturele prestaties die ze in het afgelopen jaar, 2021, hebben geleverd. Dit zijn de categorieën: Algemene Culturele Verdienste, Amateurkunsten, Muziek, Opkomend Talent (nieuw!), Roerend en Immaterieel Erfgoed, Architectuur en Toegepaste Kunsten, Beeldende Kunsten, Film en Visuele Media (voordien enkel Film), Letteren, Podiumkunsten, Cultureel Ondernemerschap, Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk en de Publieksprijs.

° Lees verder onder de foto

Sofie Lemaire & Thomas Vanderveken

Elke laureaat ontvangt een geldprijs van 10.000 euro. De uitzondering hierop is de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Deze prijs van 20.000 euro bekroont een integrale carrière. Alle laureaten ontvangen ook een fysieke award. Vanaf dit jaar beschikt Ultimas eveneens over een nieuwe huisstijl: met een nieuw logo en website.

Publieksprijs en Ultimas Challenge

Sedert 15 maart en dit nog tot en met 15 april kan iedereen personen en organisaties die zichzelf in het afgelopen jaar expliciet bewezen hebben nomineren voor de Publieksprijs. Boeiende tentoonstellingen, performances, festivals, lichtshows, musicals… zijn bijvoorbeeld kanshebbers. Kortom organisaties, personen en events die bijdragen aan de verbreding van de cultuur. Vanaf 1 april tot en met 5 mei volgt een stemronde. De uiteindelijke Publieksprijswinnaar wordt pas tijdens de awardshow bekend gemaakt.

Net als vorig jaar zal de #ultimaschallenge-campagne (vanaf 31/03) hernomen worden op sociale media. Met deze wedstrijd wil Ultimas iedereen op een laagdrempelige manier motiveren om zelf een kunstwerk te maken geïnspireerd op de Vlaamse cultuur in al z’n vormen (architectuur, poëzie, muziek, dans…). In 2021 passeerden o.a. een hiphophommage aan Paul van Ostaijenbeeldende textielkunst geïnspireerd door ‘The Coloured Cones’ van Michaël Borremans en een cartoon die verwees naar de langspeelfilm ‘Hector’ de revue.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 807: lokale streams, Tomorrowland, Ultimas

• Voor wie er anders verloren in loopt: een update van alle Vlaamse lokale streams Lees verder

Radio 1 zendt de Ultimas cultuurprijzen uit

Op dinsdag 18 mei worden de Ultimas 2020 uitgereikt, de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Lees verder

Radio 1, waar geen enkel programma nog waardig oud mag worden

Bij Radio 1 krijgen programma's nooit meer de kans om écht iconisch te worden. En Lees verder

Radio 1: Het doek valt over ‘Interne Keuken’

Er komt geen dertiende seizoen meer, zo kondigden Sven Speybrouck en Koen Fillet zaterdag zelf Lees verder

De zomers van Klara en Radio 1 (video)

Ook Radio 1 en Klara laten zich in de zomer van 2022 niet helemaal onbetuigd. Lees verder

‘Les Yeux de Ma Mère’ van Arno op 1 in de Radio 1 Classics 1000

'Les Yeux de Ma Mère' van Arno staat op de eerste plaats in de ‘Radio Lees verder

Radio 1 vindt emoties universeler dan klassiekers (video)

Reclamebureu Bonka Circus ontwikkelde een campagne om te stemmen voor en te luisteren naar de Classics Lees verder

Radiomaker Dree Peremans overleden (audio)

Voormalig radioproducer en schrijver Dree Peremans (72) is plotseling overleden in Portugal. Dat meldt VRT.NWS. Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx