RadioVisie

  • .
    .

UK: Union JACK Radio verdwenen van nationale DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Groot-Brittannië zijn plotseling drie stations verdwenen van de nationale multiplex Sound Digital (SDL). Het gaat om Union JACK Radio, Union JACK Dance en Union JACK Rock. Eerder deze week verscheen een bericht dat drie – niet nader genoemde – plekjes op een nationale mux te koop staan.

De drie programma’s, die woensdag om middernacht uit de digitale ether verdwenen, worden beheerd door de JACK Radio Group vanuit Oxford, samen met drie lokale/regionale stations: JACKfm, JACK 2 Hits en JACK 3 Chill.

De Britse radiowebsite RadioToday deed navraag bij zowel Arqiva, de exploitant van SDL, als de JACK Radio Group, maar geen van beide wilde commentaar geven. Mediaregulator Ofcom zegt dat het geen licenties van de Union Jack-services heeft ingetrokken. Union JACK Radio, Union JACK Dance en Union JACK Rock zijn nog steeds online beschikbaar.

Eerder deze week verscheen op het Britse IP BID, een gespecialiseerde ‘zoekertjessite’ voor insolvente bedrijven, een bericht dat drie nationale DAB+-radiolicenties te koop worden aangeboden door hun investeerder. Die zegt het bedrijf, dat op de website niet bij naam wordt genoemd, niet langer alleen te willen financieren. Andere diensten die door de groep worden geëxploiteerd, blijven in de lucht en worden niet beïnvloed door deze verhuizing.

Er werd een gespecialiseerd bureau ingeschakeld om een ​​koper te vinden voor de licenties van de digitale radioplekjes, met of zonder de radiostations die momenteel in de lucht zijn. De drie stations hebben bijna een kwart miljoen luisteraars en bijna 1,1 miljoen luisteruren in de nieuwste RAJAR. Dat komt in elk geval overeen met de recente RAJAR-cijfers van de drie Union JACK-diensten.

De website zegt dat het bedrijf de afgelopen drie jaar zijn reputatie heeft gevestigd bij reclamebureaus, wat resulteerde in reclamespots van enkele van de bekendste bedrijven van het land en belangrijke overheidsadvertenties. De omzet bedroeg 168.000 Britse pond in 2020 en 495.000 pond in 2021. Voor dit jaar voorspelt men, op basis van de huidige luistercijfers, tussen 750.000 en 850.000 pond aan advertentieverkoop.

Het Britse Union Jack is gebaseerd op het in 2002 bedachte Noord-Amerikaanse radioformat Jack FM dat naast ‘playing what we want’ de klemtoon legt op humor en sarcasme. In de VS en Canada samen hanteren zo’n 50 lokale stations dit format. Het format kende doorheen de jaren behoorlijk succes en werd ook vaak gekopieerd, maar het is intussen al een tijdje over zijn hoogtepunt. De Europese rechten op het format werden in 2015 verkocht aan de Britse Jack Radio Group.

De Britse versie van Jack FM bestaat sinds 2007, lokaal in Oxfordshire, met succes. In 2016 werd, samen met de start van de SDL-mux ‘Union Jack Radio’ gelanceerd, met uitsluitend Britse muziek en Britse humor, dat laatste vooral in de vorm van (droge) sweepers met veel satire en ironie. In Groot-Brittannië zorgde acteur Paul Darrow jarenlang voor die sweepers, maar hij overleed in 2019. Nadien werd Jim Rosenthal aangetrokken als nieuwe huisstem. De zusterstations Union JACK Dance en Union JACK Rock werden in 2020 toegevoegd aan SDL.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

UK luistercijfers: winnaars en verliezers bij alle radiogroepen

In Groot-Brittannië gebeurt nu 64,4 procent van al het radioluisteren via digitale weg, zo blijkt Lees verder

UK: hoe een veteraan van 71 de nummer één van radio werd

Radioveteraan Ken Bruce is volgens de nieuwste RAJAR-luistercijfers momenteel de populairste radiopresentator van Groot-Brittannië. De Lees verder

Blad 1636: Facebook, NRJ, BBC Radio 1 Dance

• Facebook ontslaat Belgische werknemers • Frankrijk: NRJ Group ziet elektriciteitskosten exploderen • UK: Commerciële Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Blad 1633: TROS FM, Radio Barbier, Virgin Radio UK (video)

• TROS FM viert jubileum met TROS Chalet • Radio Barbier zoekt popquiz-ploegen • Ben Lees verder

Blad 1627: Music Radio Creative, Will Ferdy, Hein Van Nievelt (video)

• Music Radio Creative over alle grenzen heen • De radioliefde van Will Ferdy • Lees verder

Blad 1623: BBC Radio 2, Podcast Search, Qmusic NL

• BBC Radio 2 en 6 Music moeten verhuizen • Een zoekmachine voor podcast-inhoud • Lees verder

UK: BBC Radio viert 70 jaar Official Singles Chart

De Britse The Official Charts Company maakte een hitlijst met voor elk jaar de meest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx