De toonaangevende Amerikaanse radioportal TuneIn heeft in Groot-Brittannië een belangrijke rechtszaak wegens inbreuk op de auteursrechten verloren. De zaak was in 2017 aangespannen door Warner Music Group en Sony Music Entertainment.
De Londense rechter Colin Birss vonniste vrijdag (1 november) dat TuneIn inbreuk maakte op het auteursrecht van de twee majors. TuneIn werd onder meer aangeklaagd voor het ontbreken van een licentie om muziek te spelen in het land.
TuneIn, gelanceerd in 2002, is een gratis digitale radioportal die zijn luisteraars muziek, sport, nieuws, podcasts en audioboeken aanbiedt. Een van de elementen die ter discussie stond, was de opnamefunctie in de pro-versie van de app. Rechter Birss zei dat de app kan functioneren als “download-on-demand-service”.
De pro-app had in januari 2019 150.000 gebruikers in het Verenigd Koninkrijk, maar de opnamefunctie daar werd begin 2017 verwijderd. Een andere aanklacht was dat TuneIn 800 muziekstreams doorgaf die werkten zonder licentie voor het VK. Dat was ook de reden waarom TuneIn in april 2018 stopte met het aanvaarden van nieuwe internetradio’s.
De details van het vonnis zijn nog niet bekend, dus het is op dit moment nog veel te vroeg om de gevolgen in te schatten, maar feit is dat dit proces voor TuneIn al enkele jaren als een zwaard van Damocles boven het hoofd hing. Vanwege TuneIn is er momenteel nog geen enkele reactie. Warner en Sony reageren tevreden op het Britse vonnis en hebben het over “een cruciale stap in de goede richting”.
Het vonnis zou op termijn wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de vele tientallen andere portals die momenteel indexen aanbieden van internetradio’s. De meeste van die ‘vrije’ portals kunnen vrijwel onmogelijk zeker zijn dat al die duizenden radiostations voor alle landen in orde zijn met hun auteursrechten.
Daarnaast zou het vonnis ook in het voordeel kunnen spelen van de grote commerciële radiogroepen en de openbare omroepen, zeker hier in Europa. Die grote spelers zijn sowieso al geen fan van TuneIn en de vele andere radio-apps, maar ze moeten die ‘vrije’ apps momenteel nog tolereren omdat die nu eenmaal het grootste deel van hun online-luisteraars aanbrengen. Met initiatieven als Radioplayer en eigen radio-apps waarin ze hun streams afschermen proberen die dominante radiospelers wereldwijd de gebruikers langzaam weg te krijgen bij die ‘vrije’ portals.
Update 5/11/2019: inmiddels is er hier een reactie van TuneIn.