RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

UK: Times Radio wordt concurrent van BBC Radio 4

De Britse krant The Times, onderdeel van het News Corp-imperium van Rupert Murdoch, bevestigt dat ze plannen heeft om wellicht al dit voorjaar een eigen landelijk radiostation te lanceren. Times Radio moet luisteraars wegkapen van BBC’s Radio 4 en 5 Live en dat in een tijd waarin ook de Britse publieke omroep zich geconfronteerd ziet met bezuinigingen.

Details over het station worden pas later deze week bekendgemaakt, maar eerst werd het personeel van de krant ingelicht. Times Radio wordt naar verluidt een reclamevrij DAB-kanaal, dat wordt gefinancierd uit het marketingbudget van de The Times-titels. Individuele shows zullen wel beschikbaar zijn voor sponsoring.

Het station krijgt een “opiniegeleide” programmering met ‘spraakmakende’ namen, waaronder columnist Giles Coren. Er circuleren ook lijstjes met namen die in december al testen zouden hebben afgelegd. BBC-producent Tim Levell, werkzaam bij Emma Barnett bij 5 Live, is aangesteld als programmadirecteur van Times Radio. Hij moet samen met ‘lanceerdirecteur’ Stig Abell het station van de grond krijgen.

Het belangrijkste commerciële doel van Times Radio is om “jonge, ambitieuze” abonnees te werven voor The Times, dat online grotendeels achter een betaalmuur zit.

Ruim tien jaar geleden had het commerciële Channel 4 al eens plannen om de radiomarkt te betreden, inclusief de niche voor doordachte talkradio, maar dat plan werd teruggetrokken uit angst voor te forse verliezen. Times Radio zal zich vooral richten op nieuws en actualiteit en niet op (dure) verslaggeving over drama en kunst, zoals BBC Radio 4 doet.

Medewerkers van talkRADIO, uit hetzelfde News Corp-concern, waren aanvankelijk bang dat Times Radio hun station volledig zou vervangen. In plaats daarvan zullen beide stations parallel werken, in de overtuiging dat ze verschillende doelgroepen zullen bedienen.

Daarbij zal talkRADIO het meer moeten opnemen tegen LBC, dat vooral scoort met zijn vele telefoonprogramma’s. talkRADIO is goed voor ongeveer 400.000 luisteraars per week, waar LBC wekelijks tot 2,6 miljoen luisteraars bereikt. Het personeel van talkRADIO kreeg tevens de belofte op extra middelen.

Mogelijk zal Times Radio ook enkele van de podcasts gaan uitzenden die al door de Times worden geproduceerd. Eerder deze week kondigde de krant de nieuwe dagelijkse podcast ‘Stories of Our Times‘ aan, gepresenteerd door de BBC-onderzoeksjournaliste Manveen Rana, die meewerkte aan het ochtendprogramma Today op Radio 4.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

BBC botst behoorlijk met Boris

Ook lokale BBC radiostations de dupe? De Britse conservatieve regering van Boris Johnson wil de Lees verder

Blad 1374: PROS, Giel Beelen, Elvis Costello

• Radio PROS houdt tweede taartenslag • Giel Beelen haalt zijn kruidenmengsel uit de handel Lees verder

VK: Heart wijzigt weekend

Het Britse Global Radio startte het nieuwe jaar met enkele wijzigingen bij het zusterstation van Lees verder

Blad 1371: Kim Muylaert, Absolute Radio, Veronica’s stipmotor (audio)

• Kim Muylaert (ex-NRJ) krijgt plekje bij StuBru De Tijdloze • UK: Win je eigen Lees verder

Blad 1364: Stoorzender, R-Radio, Beverland, GB News Radio

• Pop-upradio’s als balsem voor de gesloten cultuursector • Duizend keer onvergetelijk bij Radio Beverland Lees verder

RadioVisie’s dit was 2021: de internationale blikvangers

Bij RadioVisie kijken we graag over de landsgrenzen mee naar wat er leeft op vlak Lees verder

Brits media-icoon Janice Long overleden (video)

De Britse radio- en televisiepersoonlijkheid Janice Long is dit weekend op 66-jarige leeftijd overleden. Long Lees verder

Meer ‘off’ is gelijk aan meer ‘on’

Vreemde vergelijking? De verklaring is nochtans eenvoudig. Engels onderzoek, dat gedurende drie jaar op tien Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x