RadioVisie

  • .
    .
Heynen

UK: Talksport mag zeven AM-zenders uitzetten (audio)

Het Britse Talksport mag beginnen met het afschakelen van haar middengolfzenders. De commerciële omroep heeft van mediaregulator Ofcom groen licht gekregen om zeven zwakkere AM-zenders uit te zetten. Eind oktober 2019 werd daartoe al een verzoek ingediend. Wanneer dit gebeurt, is nog onduidelijk.

Omdat er ook in Groot Brittannië steeds minder naar de middengolf geluisterd wordt, wil Talksport gaan bezuinigen op deze oude vorm van radiodistributie. Sinds 2013 is het analoog luisteren met bijna 20% gedaald, terwijl het digitaal afstemmen fors gestegen is. Zo is de keten ook overal via DAB te ontvangen.

https://youtu.be/r_lMAB63DKA

Momenteel heeft Talksport nog 28 operationele middengolfzenders in de lucht, waarvan slechts drie – op 1053 en 1089 kHz – met een hoger vermogen dan 100 kW. De meeste doen het met maar één of twee kiloWatt. Deze zenders hebben een beperkt bereik en zijn daardoor duur in exploitatie. De zeven zenders die worden afgeschakeld bedienen gebieden in onder meer Schotland, Noord-Ierland, Devon en Cornwall. De analoge dekking van Talksport daalt hierdoor van 95 naar 93%.

Op een consultatie over deze afschakeling kwamen slechts twee reacties binnen. Beiden waren tegen overigens, één van de opmerkingen kwam van het DRM Consortium, bekend van de digitale middengolf, een systeem dat in Europa nooit van de grond gekomen is. Hun reactie was dan ook meer een promotiepraatje voor DRM.

In 2018 kreeg het commerciële muziekconcern Absolute Radio al toestemming van Ofcom om twaalf zwakke steunzenders uit te zetten en het vermogen van de hoofdzenders drastisch te verminderen. Dat is inmiddels al doorgevoerd. Ook de BBC heeft onlangs nog aangekondigd de komende maanden de uitzendingen via achttien lokale AM-zenders te staken.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx