fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

UK: regering schuift analoge switch-off op de lange baan

De Britse regering van premier Boris Johnson heeft de licenties voor analoge radiostations met nog eens 10 jaar verlengd en maakt zo vrij resoluut komaf met de plannen om de FM- en AM-radiobanden uit te schakelen, ten voordele van DAB(+).

Commerciële radiostations zullen hun bestaande, bijna verlopen analoge licenties voor nog eens tien jaar mogen verlengen. Dat betekent concreet dat in Groot-Brittannië analoge radio zeker tot eind 2031 mogelijk blijft.

Deze U-bocht “zorgt ervoor dat loyale luisteraars van gekoesterde FM- en AM-radiodiensten zoals Classic FM, Absolute Radio en TalkSport de komende tien jaar niet worden gestoord”, pochte mediaminister John Whittingdale (foto boven, Wikipedia). Toch blijft de regering naar eigen zeggen vasthouden aan de digitale transitie: “We zullen binnenkort onze aandacht richten op het bieden van een vergelijkbare langetermijnzekerheid om de toekomstige groei van digitale radio te ondersteunen.”

Hoewel het marktaandeel van digitaal radioluisteren in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen jaren fors steeg naar 58,5 procent (41 procent voor DAB(+), 12,5 procent via online/apps en 5 procent via digitale televisie, tegenover nog 41,5 voor FM/AM, ging dit voor de regering Johnson niet snel genoeg om nu al een uitdoofscenario te beslissen voor de analoge FM en AM. Ook de radiosector zelf vindt de FM en AM nog steeds voldoende lucratief om er mee door te gaan. Vooral de BBC ging de voorbije jaren stevig op de rem staan, toen steeds meer duidelijk werd dat de groei van digitale radio nefast was voor het marktaandeel van de BBC-radionetten, ten voordele van de commerciële radio.

Voor de Britse spectrumregulator Ofcom is dit alvast geen prettig nieuws. Die hoopte immers het spectrum van de FM- en AM-band binnen enkele jaren te kunnen ‘verpatsen’ aan operatoren voor nieuwe digitale toepassingen. Het zou ook de uitrol van de lokale DAB+ kunnen vertragen, omdat de bestaande analoge lokale radio’s nu minder de ‘dwingende noodzaak’ zullen aanvoelen om over te stappen.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

UK: commerciële radio op recordkoers met digitale strategie

Groot-Brittannië blijft een boeiend radioland bij uitstek. 88,2 procent van de volwassenen (15+) – 48,5 Lees verder

UK: Digitale radio blijft in de lift

In het Verenigd Koninkrijk wordt nu al door 52,4 procent digitaal naar de radio geluisterd, Lees verder

UK: Britten luisteren nu meer DAB(+) dan FM

In Groot-Brittannië steeg het aandeel van digitaal radioluisteren in het vierde kwartaal van 2019 tot Lees verder

UK: Kleinschalige DAB+ van start

De Britse mediaregulator Ofcom heeft afgelopen week haar plannen met betrekking tot kleinschalige DAB-uitzendingen in Lees verder

Blad 702: Noordzee, 538, oorlogsforten (video)

Een nieuw jaar, een nieuw jinglepakket voor Radio Noordzee. Altijd interessant als iemand anders de Lees verder

Blad 701: Enkavee, Carnavalitis en United DJs

Niet via de ether maar wel online: carnaval in Ninove. Geen carnaval in Halle, maar Lees verder

Het is vandaag 3 januari… 1974 (studiotape)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het radiodagboek van 30 december – 364 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 538: Radio Recliner, NPO 3FM & Bonanza

A.J.: Van het Paradijs naar de hel – Deel 1

M-TV sprak met Hans Becker over Veronica (video)

Sluiten