RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

UK: Overheid consulteert toekomst landelijke DAB+-netten

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Britse minister van media John Whittingdale gaat onderzoeken of mediaregulator Ofcom de mogelijkheid moet krijgen om de landelijke commerciële DAB-vergunningen automatisch te verlengen. Momenteel kijken de landelijke DAB-netten, in handen van Digital One en Sound Digital, tegen een vastgestelde einddatum aan. Respectievelijk verlopen die in november 2023 en in maart 2028.

Volgens de huidige wetgeving moeten de vergunningen opnieuw uitgegeven worden middels een vergelijkende toets, waaraan alle geïnteresseerde partijen mee kunnen doen. De verdeelprocedure voor het eerste landelijke commerciële netwerk (Digital One) zou uiterlijk in de zomer afgerond moeten zijn, zodat een nieuwe partij ruim de tijd heeft om een netwerk voor te bereiden en uit te bouwen.

Nu de digitalisering in volle gang is en de meerderheid van de luisteraars, volgens de laatste cijfers van begin 2020 (58,6%), al is overgestapt, wil de overheid meer zekerheid geven aan zij die nu al landelijk op DAB+ uitzenden. Daarom wil men uitzoeken of Ofcom de mogelijkheid moet krijgen om de huidige licenties van Digital One en Sound Digital automatisch te kunnen verlengen.

Geen gezamenlijk eigenaar

De Britse radiostations zijn geen gezamenlijke eigenaar van de DAB-netwerken, in hun totaliteit werden ze vergund aan een consortium van bedrijven. Vaak zit daar ook een zenderexploitant bij. Radiostations moeten hun capaciteit bijgevolg huren bij de vergunninghouder. Mocht er bij een eventuele herverdeling opeens een andere partij de vergunning krijgen, dan moeten alle radiostations met deze partij onderhandelen over capaciteit en de prijs.

In totaal zijn er drie opties. Allereerst kan de vergunning opnieuw uitgeschreven worden volgens de huidige regelgeving. Middels een vergelijkende toets wordt de licentie dan uitgegeven voor een periode van twaalf jaar aan de partij met het beste plan. De tweede optie is om de vergunning van Digital One met twaalf jaar te verlengen en die van Sound Digital met zeven jaar. Beide vergunningen lopen dan in december 2035 af. De derde optie is een kortere verlenging: zeven jaar voor Digital One en twee jaar voor Sound Digital waarmee beide vergunningen in december 2030 beëindigd worden.

Ruim 40 radiostations

Het DAB-netwerk van Digital One is sinds 1999 in de lucht en kan inmiddels door 91% van de huishoudens ontvangen worden. Er zijn momenteel 22 radiostations op actief, waarvan 14 in DAB+. Via Digital One zijn onder meer Classic FM, Talksport, Absolute Radio, Capital, Kiss, Magic en LBC, te ontvangen. Sound Digital ging in 2016 de lucht in en bereikt momenteel 83% van de huishoudens. Op dit netwerk zenden 22 stations uit, waarvan 11 in DAB+. Onder andere Virgin Radio, Talkradio, Talksport 2, Times Radio en Planet Rock, maken er gebruik van. (BVP – radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

BBC moet fors besparen, ook de langegolf gaat eraan

Eind mei 2022 is het weer zover, de BBC zal liefst duizend werknemers de wacht Lees verder

Blad 1485: Qmusic vs Q-dance, Loopreizen Radio, Heart 00s

• Nederland: Qmusic en Q-dance regelden hun dispuut in der minne • Nederland: Loopreizen Radio Lees verder

UK luistercijfers: winst voor commerciële en digitale radio

Het digitale luisteraandeel steeg opnieuw naar een nieuw record: 67,9 procent, tegenover 64,5 procent in Lees verder

Blad 1481: small scale DAB+, NFT’s, Radiodays Europe (video)

• Met 37 op één lokale DAB+ in Liverpool • Spotify: artiesten kunnen NFT promoten Lees verder

Boek over honderd jaar BBC 

De moeder (en vader) aller publieke omroepen in Europa is (bijna) een eeuw oud. Goed Lees verder

VK: Bouwvakkersradio landelijk op DAB (video)

Het station timmert al vijf jaar aan de weg, maar hun verschijning op DAB+, met Lees verder

VK: Bauer schrapt meer lokale programma’s

In het Verenigd Koninkrijk zet de van origine Duitse mediagroep (Hamburg) Bauer Radio opnieuw het Lees verder

Blad 1441: NRJ, BBC Radio 5 Live, RADIONL (video)

• Wallonië: NRJ nam vernieuwde studio in gebruik • Corona velt nachtprogramma's BBC Radio 5 Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx