RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

UK: Nieuwe nieuwszender GB News krijgt ook plekje in digitale ether

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Groot-Brittannië krijgt er volgende maand via de digitale ether nog een nieuwszender bij. GB News is van plan om in juli op de mux Digital One te verschijnen. Het gelijknamige tv-station, het eerste nieuwe Britse nieuwsstation sinds 1984, begon gisteravond uit te zenden.

Het nationale station zal in heel het Verenigd Koninkrijk beschikbaar zijn. Momenteel vinden de laatste onderhandelingen plaats met Arqiva, de operator van Digital One, om een ​​plaats te bemachtigen. In april meldden we dat er op deze gegeerde mux een extra plekje vrijkwam.

Het radioproduct wordt een volledige audio-simulcast van het tv-station, dus zonder speciale programma’s of inhoud die enkel voor het radiokanaal worden gemaakt. GB News is momenteel bezig met het verkrijgen van een licentie om ook lid te worden van een DAB-multiplex.

Chief Executive Officer Angelos Frangopoulos zei: “GB News is een digitale start-up die meer stemmen naar de Britse media wil brengen. We willen onze programma’s op elk platform kunnen aanbieden, inclusief DAB digitale radio. Het is een grote uitdaging om zo snel uit te breiden naar radio, maar deze kans is te groot om te laten liggen. Het betekent dat we meer mensen kunnen bedienen door ze de keuze te geven om overal en altijd op ons af te stemmen.”

Frangopoulos zei dat het zeldzaam was dat spectrumcapaciteit beschikbaar kwam op de nationale radiomultiplex D1. “Het was een zeer competitief selectieproces, dus we zijn erg blij”, zei hij. “We kijken ernaar uit om opnieuw samen te werken met Arqiva, die al zorgt voor onze terrestrische en satelliettelevisiesignalen, evenals voor onze glasvezelconnectiviteit.”

De tv-zender GB News is sinds zondagavond in Groot-Brittannië beschikbaar op Freeview en You View, Sky HD, Virgin Media HD en Freesat. Voorzitter van het station is Andrew Neil, die 25 jaar politieke programma’s presenteerde bij de BBC als de ‘The Andrew Neil Show’. Hij verliet de BBC in september vorig jaar. De zender huurde 120 journalisten in en is van plan om jaarlijks 6.500 uur “origineel nieuws, opinie en debat” te brengen.

The Financial Times en The Guardian bestempelen de nieuwkomer als ‘rechts’, waarbij nadrukkelijk de vergelijking wordt gemaakt met het Amerikaanse Fox News. Al zal dat volgens de BBC zeker niet zo uitgesproken zijn, want Britse nieuwszenders moeten van de mediaregulator Ofcom altijd de ‘gepaste onpartijdigheid’ bewaren. In zijn welkomstwoord zijn Neil dat GB News “niet de zoveelste echokamer wordt van de ‘metropolitan mindset’ die het grootste deel van de Britse media overheerst”.

Het startkapitaal, 60 miljoen Britse pond, kwam grotendeels van Discovery, de investeringsmaatschappij Legatum en Paul Marshall, een notoir hedgefondsbeheerder die zei dat hij in eigen naam investeerde. Marshall was in 2016 ook een van de financiers van de succesvolle Brexit-campagne ‘Vote Leave’.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Soulshow: Afscheid was ‘Maatwerk’ (audio)

Wie gisterenavond zat te wachten op een nieuwe aflevering van Ferry Maat’s de Soulshow, moest Lees verder

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
HermanB
HermanB
14 juni 2021 - 10:46 10:46

Ook probleemloos via TV Vlaanderen te bekijken 🙂

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx