RadioVisie

  • .
    .

UK luistercijfers: winst voor commerciële en digitale radio

In Groot-Brittannië blijft Ken Bruce (BBC Radio 2) de meest beluisterde radiopresentator. Hij bevestigt hiermee de Britse trend dat programma’s halverwege de ochtend meer luisteraars aantrekken dan ontbijtshows.

Bruce trok in de eerste drie maanden van 2022 wekelijks 8,4 miljoen luisteraars, een miljoen meer dan het aantal mensen dat afstemde op de ontbijtshow van Zoë Ball, die opnieuw 140.000 luisteraars kwijtspeelde. De veranderende luistergewoontes, versterkt door de pandemie, zijn ook duidelijk merkbaar bij LBC, Times Radio en Classic FM, waar respectievelijk James O’Brien, Matt Chorley en Alexander Armstrong in de voormiddag beter scoren dan de ochtendprogramma’s.

Het patroon is wel niet universeel. Het ochtendprogramma ‘Today’ is met 6,5 miljoen luisteraars per week de absolute sterkhouder van BBC Radio 4 en bij Heart hebben Jamie Theakston en Amanda Holden de grootste Britse commerciële ontbijtshow met wekelijks 3,9 miljoen luisteraars.

Het uitsluitend digitale BBC 6 Music vierde zijn 20ste verjaardag met een recordscore van 2,8 miljoen luisteraars per week (plus 9 procent) en ook BBC Radio 4 Extra steeg met 4,4 procent naar net geen twee miljoen luisteraars. Ook talkradio blijft in de lift zitten. Rupert Murdoch’s Times Radio ziet zijn publiek met 40 procent groeien tot 703.000 luisteraars per week en het zusterstation TalkRadio haalt een recordscore van 650.000 luisteraars.

Beide stations blijven echter achter op LBC, eigendom van Global. Dit station moet het vooral hebben van zijn eigenwijze programmamakers, maar bereikt wekelijks een nationaal publiek van 3,5 miljoen luisteraars. De nieuwe rechtse actualiteitenzender GB News werd voor het eerst gemeten en debuteert meteen met 239.000 luisteraars per week.

De andere sterkst groeiende commerciële digitale zenders zijn Capital Dance (800.000 luisteraars, plus 35 procent), Heart 90s (793.000 luisteraars, plus 45,5 procent), Mellow Magic (460.000 luisteraars, plus 14 procent), Jazz FM (456.000 luisteraars, plus 7,5 procent) en Boom Radio (290.000 luisteraars, plus 20 procent).

Record voor Global

De Britse commerciële radio scoort met 37,2 miljoen luisteraars per week haar grootste bereik ooit. Dat zijn ruim drie miljoen mensen meer dan BBC-radio bereikt op weekbasis. In luisterduur blijft de BBC nog steeds voorop, maar de commerciële radio stijgt van 48 naar 48,4 procent.

Mediabedrijf Global (Heart, LBC, Capital, Smooth) scoort een nieuw record met 25,8 miljoen wekelijkse luisteraars, 242 miljoen uur en een aandeel van 24 procent. Bauer is goed voor 19,7 miljoen wekelijkse luisteraars, 172 miljoen uur en een aandeel van 17,1 procent.

Heynen

Er zijn verder aanwijzingen dat slimme luidsprekers – zoals Alexa van Amazon – steeds vaker de ‘gewone’ radiotoestellen in huis vervangen. De apparaten zijn nu al goed voor ongeveer 10 procent van al het radiobereik in het Verenigd Koninkrijk. Ze vormen ook een uitdaging voor gevestigde radiostations. Een radiotoestel bewaart automatisch het laatst beluisterde station, maar bij een slimme luidspreker moet de luisteraar elke keer opnieuw een station kiezen.

Digitale radio blijft verder groeien

Het digitale luisteraandeel steeg opnieuw naar een nieuw record: 67,9 procent, tegenover 64,5 procent in het vierde kwartaal van 2021. Bij de commerciële omroepen ligt dat digitale aandeel al op 72 procent, tegenover 65 procent bij de BBC-radiostations.

De digitale groei werd dit keer vooral gestimuleerd door een toename van het online luisteren. In het vierde kwartaal was er op dat vlak een sterke terugval, maar dit keer klimt het aandeel van online binnen het digitale segment opnieuw naar 33 procent, tegenover 60 procent voor DAB(+) en 7 procent voor DTV. Het totale digitale bereik per week steeg het afgelopen kwartaal van 40 naar 42 miljoen volwassenen, goed voor 75 procent van de Britse bevolking.

Voor het eerst worden de online luistergegevens opgesplitst tussen slimme luidsprekers en website/apps. Het luisteren via website/apps is goed voor 12 procent van al het luisteren (18 procent van het digitaal luisteren), terwijl luisteren via slimme luidsprekers goed is voor 10 procent van al het luisteren (15 procent van het digitaal luisteren).

BBC Radio 1 is de verliezer

Grootste verliezer van deze Rajar is BBC Radio 1, dat van 8,97 miljoen luisteraars zakt naar 8,35 miljoen (10+). De Radio 1’s Breakfast Show van Greg James heeft nog 4,34 miljoen (10+) luisteraars, tegenover 4,85 miljoen vorig kwartaal. BBC Radio 2 verliest ook globaal, maar minder, van 14,866 naar 14,579 miljoen.

Hits Radio (Bauer) is het tweede grootste commerciële merk met een totaalbereik per week van 9,2 miljoen luisteraars (plus 9,7 procent). Hits Radio Network herstelt zich naar 5,8 miljoen (+ 2,4 procent), terwijl het Greatest Hits Radio Network zijn fenomenale groei voortzet met een stijging van 26 procent naar 4,2 miljoen.

KISS, KISSTORY en KISS FRESH laten allemaal een daling optekenen. Het KISS Network daalt met 6 procent en KISS London daalt met 19,3 procent naar een wekelijks bereik van 908.000.

De Chris Evans-ontbijtshow bij Virgin Radio daalde van iets meer dan een miljoen luisteraars naar 964.000, terwijl Virgin Radio in zijn totaliteit daalde van 1,62 miljoen naar 1,58 miljoen.

De volledige luistercijfers van het eerste kwartaal van 2022 vind je hier en de RAJAR infografiek kun je hier vinden.


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx