RadioVisie

  • .
    .
Heynen

UK luistercijfers: Digitale radio breekt records

In het Verenigd Koninkrijk werden deze week de eerste luistercijfers gepubliceerd in 18 maanden. De terugkeer van RAJAR ging ook gepaard met een gewijzigde methodologie. Belangrijkste conclusie is dat digitaal radioluisteren steeg naar 65,8 procent, tegenover nog 34,2 procent voor AM/FM.

Er werd in de radio-industrie met enige angst uitgekeken naar de eerste luistercijfers sinds de pandemie, want hoe goed zou de Britse radio de lockdowns, het thuiswerken en andere gewijzigde levenspatronen hebben doorstaan? Vrij goed, zo blijkt, want zowel het wekelijkse bereik (89 procent van alle 15+) als de gemiddelde luisterduur (20,4 uur per week) liggen hoger dan bij de laatste peilingen van eind 2019 en begin 2020.

Naast het traditionele dagboek en de een-op een gesprekken introduceerde RAJAR dit keer een nieuwe techniek waarbij de geënquêteerden hun telefoonmicrofoon laten gebruiken om continu te controleren of ze naar een radiostation luisteren.

De belangrijkste winnaar is de digitale radio. DAB(+) is nu met grote voorsprong de meest populaire manier van radioluisteren in Groot-Brittannië, goed voor een marktaandeel van 43 procent (65 procent van het digitaal luisteren), waar AM/FM zakt naar 34,2 procent. Luisteren via online en apps is goed voor 18,1 procent van al het luisteren (27,5 procent van digitaal luisteren) en luisteren via digitale televisie (DTV) is goed voor 4,7 procent (7,2 procent van het digitaal luisteren). Het online luisteren kreeg vooral een boost dankzij de spraakassistenten, zoals de Amazon Echo.

Er stemmen nu wekelijks 41 miljoen volwassenen, of 74 procent van de bevolking van 15+, wekelijks af op digitale radio, en 69 procent beweert een DAB(+)-radio te bezitten of er toegang toe te hebben. Een aantal nieuwe digitale stations mochten hun eerste RAJAR-resultaten ontvangen, waaronder Times Radio met een bereik van 637.000 luisteraars, Capital DANCE (287.000 luisteraars) en Boom Radio (233.000 luisteraars).

BBC 6 Music blijft met 2,68 miljoen luisteraars de populairste digitale zender en KISSTORY de populairste commerciële digitale zender met 2,25 miljoen luisteraars. BBC Radio 4 Extra staat op drie met 2,03 miljoen luisteraars, gevolgd door BBC Radio 5 live sport extra met 1,69 miljoen luisteraars. Andere zenders in de top 10 van meest populaire digitale zenders zijn onder meer Absolute 80s (1,69 miljoen), Virgin Radio (1,63 miljoen) en Heart 80s (1,49 miljoen).

Het zijn vooral de commerciële spelers die de vruchten plukken van digitale radio. Bauer Media bereikt nu 72 procent van zijn 19,5 miljoen wekelijkse luisteraars uitsluitend via digitale weg. Global Radio (Heart, Capital, Smooth, LBC) blijft de grootste Britse commerciële speler met 24,1 miljoen wekelijkse luisteraars en een globaal marktaandeel van 21,4 procent. Het best presterende merk van Bauer was Hits Radio, met 8,7 miljoen luisteraars per week. Global’s vlaggenschip Heart bereikt wekelijks 10 miljoen luisteraars, gevolgd door 7,6 miljoen voor het Capital-merk.

Digitaal luisteren in de auto is nu goed voor 53 procent van al het luisteren in de auto, waarbij DAB(+) in de auto goed is voor 46,6 procent van het luisteren (tegenover 33,1 procent voor AM/FM). In de auto luisteren via online/apps is nu goed voor 6,4 procent van al het luisteren in de auto, een indicatie dat meer automobilisten nu met hun smartphone naar de radio in de auto luisteren via apps.

Heynen

LBC, dat zichzelf transformeerde van een puur Londens product naar een nationale commerciële speler, trekt nu 3 miljoen luisteraars per week. Bij Times Radio van Rupert Murdoch, dat stiekem hoopte op minimum 500.000 luisteraars, werden de 637.00 luisteraars als een overwinning/opluchting verwelkomd. De zender heeft nu al een groter publiek dan zijn veel langer gevestigde zusterstation talkRadio, de meer directe concurrent van LBC, dat nog steeds slechts 450.000 mensen per week aantrekt.

Grootste slachtoffers van de pandemie zijn de ochtendshows. Waar de luisterpiek voordien op 8 uur ’s morgens lag, is die nu verschoven naar 10 uur. Zoe Ball (BBC Radio 2) bereikt nu 7,2 miljoen mensen per week (tegenover 7,9 miljoen in dezelfde periode in 2019). Ook de ontbijtshows van Greg James (BBC Radio 1), Virgin Radio’s Chris Evans en Magic’s Ronan Keating en Harriet Scott verloren terrein.

De BBC-zenders presteerden globaal gezien goed, met op kop Radio 2, wekelijks goed voor 14,6 miljoen luisteraars, ondanks het verlies van DJ Graham Norton aan Virgin in december vorig jaar. BBC Radio 4 (inclusief 4 Extra) trok wekelijks 11,2 miljoen luisteraars, gevolgd door Radio 1 met wekelijks 8,2 miljoen luisteraars. Voorts zorgde de drukke sportzomer ongetwijfeld voor een boost voor BBC Radio 5 live (inclusief Sports Extra) dat 6,5 miljoen wekelijkse luisteraars weet te bekoren.

Een opmerkelijke winnaar waren de lokale en regionale radioproducten van de BBC. Die halen gecombineerd een wekelijks publiek van 9,2 miljoen luisteraars, een winst van 1,8 miljoen tegenover dezelfde periode in 2019.

  • De infografiek van de nieuwste Britse luistercijfers vind je hier.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Robin Winter
Robin Winter
1 november 2021 - 16:24 16:24

Zal dat niet komen omdat er geen klassieke radio apparaten meer aanwezig zijn op de werkvloer en er miljoenen radio luisteren via de websites.
Het is ook gewoon makkelijk natuurlijk.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx