RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

UK: Lokale commerciële radio verder afgebouwd (video)

Nadat eerder al het mes werd gezet in de formats, haalt het Londonse mediabedrijf Bauer nu ook een aantal lokale zenders definitief uit de lucht. Onlangs werd na 35 jaar afscheid genomen van het studiocomplex in Preston, een stad boven Liverpool en Manchester.

De sluiting van lokale omroepen in het Verenigd Koninkrijk is een logisch gevolg van de verdere versoepeling van de regels voor commerciële radio. Terwijl zij in de jaren ’80 en ’90 vrijwel de hele dag door eigen programma’s moesten uitzenden, is dit nu helemaal anders. Lokale FM-radiostations moeten sinds 2018 nog slechts drie uur per dag eigen uitzendingen produceren. Wel moet er overdag elk uur lokaal nieuws zijn. Daarnaast mogen stations in bepaalde regio’s ook fuseren. Middengolfzenders kunnen zelfs 24 uur per dag netwerken.

Het gevolg is dat veel studiogebouwen nog nauwelijks gebruikt worden en daarom te duur zijn geworden om te onderhouden. In februari 2019 ook kondigde concurrent Global Radio, Europa’s grootste radiogroep, aan tien radiogebouwen te sluiten, omdat die helemaal niet meer gebruikt werden. Bij Bauer wordt, sinds het schrappen van de lokale middagshows in september 2019, nog slechts één lokale show gemaakt. Daarom wordt nu onderzocht of bepaalde studio’s definitief gesloten kunnen worden. 

De eerste studio die definitief het licht uit moet doen, is dus die in Preston, een stad met een kleine 150.000 inwoners en het administratieve centrum van het graafschap Lancashire. Lokaal werd er enkel nog de ochtendshow voor Rock FM gemaakt. Wel bevond zich daar ook nog een lokale reclameregie. Sinds vorige maand komt de ochtendshow van Rock FM uit Manchester, waar het personeel een plek kreeg bij zusterstations Key 103 en Greatest Hits Radio. Het lokale nieuws werd al een tijdlang verzorgd vanuit Manchester.

Opvallend is dat het studiocomplex in Preston ondergebracht was in een kathedraal. In 1982 ging Red Rose radio er van start op FM en AM. In 1990 werd de zender opgesplitst in Rock FM op FM en Red Rose Gold op AM. Later werd Red Rose omgedoopt in Magic 999. Sinds januari 2019 heet het station Greatest Hits Radio en wordt 24 uur per dag het netwerkprogramma uit Manchester, Liverpool en Birmingham overgenomen.

Overigens is de lokale studio in Preston niet de allereerste die Bauer sluit. Al in 2013 werd die van TFM in Stockton-on-Tees opgedoekt, nadat eerder al 24 uur per dag de programmering van zusterstation Metro Radio uit Newcastle werd overgenomen. (radio.nl)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
13 maart 2020 - 17:57 17:57

En dan zouden ze de lokale BBC verkopen aan de privé, “uit vertrouwen” ???

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx